BibTex RIS Kaynak Göster

A Study on Improving Process Tecniquea of Juniperus drupacea’s Fruit Pekmez (Turkish with English Abstract)

Yıl 2004, Cilt: 29 Sayı: 1, - , 01.02.2004

Öz

Juniperus drupacea is a naturally grown tree in the forest on the Taurus Mountains and fruit of the tree is processed into pekmez to cure some illness by villagers. In present study, some chemical and sensory properties of both traditional pekmez and laboratory scale produced ones, which were processed by using different clarification (physical and chemical) and concentration (under vacuum and atmospheric pressure) methods, were compared to determine the most appropriate processing method. According to the analyzed quality parameters, the pekmez processed by addition ash water into the chemically clarified extract and then concentrated under atmospheric pressure was more acceptable.  

Andız (Juniperus drupacea) Pekmezi Üretim Tekniğinin Geliştirilmesi Üzerine bir Araştırma

Yıl 2004, Cilt: 29 Sayı: 1, - , 01.02.2004

Öz

Andız (Juniperus drupacea Lind) ülkemizde Toros dağları üzerinde doğal olarak yetişen bir orman ağacı olup, meyvelerinden yerel halk tarafından şifa amaçlı pekmez üretilmektedir. Araştırmada farklı durultma (fiziksel ve kimyasal) ve pişirme (açık ve vakum) teknikleriuygulanarak üretilen andız pekmezleri ile geleneksel yöntemle üretilen andız pekmezinin bazı kimyasal ve duyusal özelliklen karşılaştırılan uygun üretim yöntemi belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre kimyasal durultma işleminden sonra kül suyu eklenip açıkta (atmosfer basıncında) konsantre edilerek üretilen andız pekmezlerinin daha üstün kimyasal ve duyusal özelliklere sahip olduğu görülmüştür.  

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Feramuz Özdemir Bu kişi benim

Ayhan Topuz Bu kişi benim

Muharrem Gölükçü Bu kişi benim

Hilal Şahin Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Şubat 2004
Yayımlandığı Sayı Yıl 2004 Cilt: 29 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA Özdemir, F. ., Topuz, A. ., Gölükçü, M. ., Şahin, H. . (2004). Andız (Juniperus drupacea) Pekmezi Üretim Tekniğinin Geliştirilmesi Üzerine bir Araştırma. Gıda, 29(1).
AMA Özdemir F, Topuz A, Gölükçü M, Şahin H. Andız (Juniperus drupacea) Pekmezi Üretim Tekniğinin Geliştirilmesi Üzerine bir Araştırma. GIDA. Şubat 2004;29(1).
Chicago Özdemir, Feramuz, Ayhan Topuz, Muharrem Gölükçü, ve Hilal Şahin. “Andız (Juniperus Drupacea) Pekmezi Üretim Tekniğinin Geliştirilmesi Üzerine Bir Araştırma”. Gıda 29, sy. 1 (Şubat 2004).
EndNote Özdemir F, Topuz A, Gölükçü M, Şahin H (01 Şubat 2004) Andız (Juniperus drupacea) Pekmezi Üretim Tekniğinin Geliştirilmesi Üzerine bir Araştırma. Gıda 29 1
IEEE F. . Özdemir, A. . Topuz, M. . Gölükçü, ve H. . Şahin, “Andız (Juniperus drupacea) Pekmezi Üretim Tekniğinin Geliştirilmesi Üzerine bir Araştırma”, GIDA, c. 29, sy. 1, 2004.
ISNAD Özdemir, Feramuz vd. “Andız (Juniperus Drupacea) Pekmezi Üretim Tekniğinin Geliştirilmesi Üzerine Bir Araştırma”. Gıda 29/1 (Şubat 2004).
JAMA Özdemir F, Topuz A, Gölükçü M, Şahin H. Andız (Juniperus drupacea) Pekmezi Üretim Tekniğinin Geliştirilmesi Üzerine bir Araştırma. GIDA. 2004;29.
MLA Özdemir, Feramuz vd. “Andız (Juniperus Drupacea) Pekmezi Üretim Tekniğinin Geliştirilmesi Üzerine Bir Araştırma”. Gıda, c. 29, sy. 1, 2004.
Vancouver Özdemir F, Topuz A, Gölükçü M, Şahin H. Andız (Juniperus drupacea) Pekmezi Üretim Tekniğinin Geliştirilmesi Üzerine bir Araştırma. GIDA. 2004;29(1).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/