Some physical and chemical properties of avocado fruit (Persea americana, cv. Bacon, Fuerte, Hass and Zutano) were examined with respect to the harvesting time and postharvest ripening period. Some properties of avocado flesh (flesh ratio of the fruit is 81.3%), were determined as follows: 21.88.26.25% total dry matter, 12.22-17.28% lipid, 0.08-0.11% titratable acidity {citric acid), 1.63-2.42% protein and 0.94-1.27% ash. The main fatty acid of avocado oil was oleic acid (49.66-66.51%), which was followed by palmitic acid (15.35-22.26%) and linoleic acid (9.88-15.60%). Mineral contents of samples as follows: K 4396-5882 mg/kg, Mg 179.8-259.1 mg/kg, Ca 73.49-99.70 mg/kg, Na 16.64-27.48 mg/kg, Fe 1.88-6.07 mg/kg, Cu 2.24-3.42 mg/kg, Zn 3.09-4.95 mg/kg and Mn 0.73-1.21 mg/kg. Fruit weight, total dry matter, lipid and protein content increased of all cultivars according to the length of the time that the fruits remained on the tree. It is also the fatty acid composition has change in this period. Although oleic acid increased with late harvest, other fatty acids either decreased or did not significantly change. During post-harvest ripening period, unsaturated fatty acids ratio of the samples increased.
Bu araştırmada Bacon, Fuerte, Hass ve Zutano çeşidi avokado (Persea americana Mill) meyvelerinin bazı fiziksel ve kimyasal özelliklerinin hasat zamanı ve hasat sonrası olgunlaşma periyoduna göre değişimi belirlenmiştir. Ortalama meyve eti oranı %81.3 olan örneklerde toplam kuru madde %21.88-26.25, yağ %12.22-17.28, protein %1.63-2.42, kül %0.94-1.27 ve titre edilebilir asit miktarı %0.08-0.11 (sitrik asit) değerleri arasında değişmiştir. Avokado yağında en fazla oleik asit {%49.66-66.51) bulunurken, bu yağ asilini, palmitik asit (%15.35-22.26) ve linoleik asit (%9.88-15.60) izlemiştir. Meyvede mineral maddelerden potasyum 4396-5882 mg/kg, magnezyum 179.8-259.1 mg/kg, kalsiyum 73.49-99.70 mg/kg, sodyum 16.64-27.48 mg/kg, demir 1.88-6.07 mg/kg, bakır 2.24-3.42 mg/kg, çinko 3.09-4.95 mg/kg ve mangan 0.73-1.21 mg/kg değerleri arasında değişim göstermiştir. Avokado hasatının geciktirilmesi ile meyve ağırlığı, toplam kuru madde, yağ ve protein miktarının arttığı saptanmıştır. Aynı zamanda örneklerin yağ asidi kompozisyonunun hasat zamanına göre değiştiği, geç hasatla birlikte oleik asit oranı artarken, diğer yağ asitlerinin oranı ya azalmış ya da değişmemiştir. Hasat sonrası olgunlaşma döneminde ise yağ asitleri bakımından doymamışlık oranının arttığı saptanmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Nisan 2004 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2004 Cilt: 29 Sayı: 2 |