BibTex RIS Kaynak Göster

Changes in Composition of some Avocado (Persea americana Mill.) Cultivars During Harvesting Time and Postharvest Ripening Period (Turkish with English Abstract)

Yıl 2004, Cilt: 29 Sayı: 2, - , 01.04.2004

Öz

Some physical and chemical properties of avocado fruit (Persea americana, cv. Bacon, Fuerte, Hass and Zutano) were examined with respect to the harvesting time and postharvest ripening period. Some properties of avocado flesh (flesh ratio of the fruit is 81.3%), were determined as follows: 21.88.26.25% total dry matter, 12.22-17.28% lipid, 0.08-0.11% titratable acidity {citric acid), 1.63-2.42% protein and 0.94-1.27% ash. The main fatty acid of avocado oil was oleic acid (49.66-66.51%), which was followed by palmitic acid (15.35-22.26%) and linoleic acid (9.88-15.60%). Mineral contents of samples as fol­lows: K 4396-5882 mg/kg, Mg 179.8-259.1 mg/kg, Ca 73.49-99.70 mg/kg, Na 16.64-27.48 mg/kg, Fe 1.88-6.07 mg/kg, Cu 2.24-3.42 mg/kg, Zn 3.09-4.95 mg/kg and Mn 0.73-1.21 mg/kg. Fruit weight, total dry matter, lipid and protein content increased of all cultivars according to the length of the time that the fruits remained on the tree. It is also the fatty acid composition has change in this period. Although oleic acid increased with late harvest, other fatty acids either decreased or did not significantly change. During post-harvest ripening period, unsaturated fatty acids ratio of the samples increased.  

Hasat Zamanı ve Hasat Sonrası Olgunluğa Bağlı Olarak Bazı Avokado (Persea americana Mill) Çeşitlerinin Bileşimindeki Değişimler

Yıl 2004, Cilt: 29 Sayı: 2, - , 01.04.2004

Öz

Bu araştırmada Bacon, Fuerte, Hass ve Zutano çeşidi avokado (Persea americana Mill) meyvelerinin bazı fiziksel ve kimyasal özelliklerinin hasat zamanı ve hasat sonrası olgunlaşma periyoduna göre değişimi belirlenmiştir. Ortalama meyve eti oranı %81.3 olan örneklerde toplam kuru madde %21.88-26.25, yağ %12.22-17.28, protein %1.63-2.42, kül %0.94-1.27 ve titre edilebilir asit miktarı %0.08-0.11 (sitrik asit) değerleri arasında değişmiştir. Avokado yağında en fazla oleik asit {%49.66-66.51) bulunurken, bu yağ asilini, palmitik asit (%15.35-22.26) ve linoleik asit (%9.88-15.60) izlemiştir. Meyvede mineral maddelerden potasyum 4396-5882 mg/kg, magnezyum 179.8-259.1 mg/kg, kalsiyum 73.49-99.70 mg/kg, sodyum 16.64-27.48 mg/kg, demir 1.88-6.07 mg/kg, bakır 2.24-3.42 mg/kg, çinko 3.09-4.95 mg/kg ve mangan 0.73-1.21 mg/kg değerleri arasında değişim göstermiştir. Avokado hasatının geciktirilmesi ile meyve ağırlığı, toplam kuru madde, yağ ve protein miktarının arttığı saptanmıştır. Aynı zamanda örneklerin yağ asidi kompozisyonunun hasat zamanına göre değiştiği, geç hasatla birlikte oleik asit oranı artarken, diğer yağ asitlerinin oranı ya azalmış ya da değişmemiştir. Hasat sonrası olgunlaşma döneminde ise yağ asitleri bakımından doymamışlık oranının arttığı saptanmıştır.  

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Feramuz Özdemir Bu kişi benim

Ayhan Topuz Bu kişi benim

Aliye Demirkol Bu kişi benim

Muharrem Gölükçü Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Nisan 2004
Yayımlandığı Sayı Yıl 2004 Cilt: 29 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Özdemir, F. ., Topuz, A. ., Demirkol, A. ., Gölükçü, M. . (2004). Hasat Zamanı ve Hasat Sonrası Olgunluğa Bağlı Olarak Bazı Avokado (Persea americana Mill) Çeşitlerinin Bileşimindeki Değişimler. Gıda, 29(2).
AMA Özdemir F, Topuz A, Demirkol A, Gölükçü M. Hasat Zamanı ve Hasat Sonrası Olgunluğa Bağlı Olarak Bazı Avokado (Persea americana Mill) Çeşitlerinin Bileşimindeki Değişimler. GIDA. Nisan 2004;29(2).
Chicago Özdemir, Feramuz, Ayhan Topuz, Aliye Demirkol, ve Muharrem Gölükçü. “Hasat Zamanı Ve Hasat Sonrası Olgunluğa Bağlı Olarak Bazı Avokado (Persea Americana Mill) Çeşitlerinin Bileşimindeki Değişimler”. Gıda 29, sy. 2 (Nisan 2004).
EndNote Özdemir F, Topuz A, Demirkol A, Gölükçü M (01 Nisan 2004) Hasat Zamanı ve Hasat Sonrası Olgunluğa Bağlı Olarak Bazı Avokado (Persea americana Mill) Çeşitlerinin Bileşimindeki Değişimler. Gıda 29 2
IEEE F. . Özdemir, A. . Topuz, A. . Demirkol, ve M. . Gölükçü, “Hasat Zamanı ve Hasat Sonrası Olgunluğa Bağlı Olarak Bazı Avokado (Persea americana Mill) Çeşitlerinin Bileşimindeki Değişimler”, GIDA, c. 29, sy. 2, 2004.
ISNAD Özdemir, Feramuz vd. “Hasat Zamanı Ve Hasat Sonrası Olgunluğa Bağlı Olarak Bazı Avokado (Persea Americana Mill) Çeşitlerinin Bileşimindeki Değişimler”. Gıda 29/2 (Nisan 2004).
JAMA Özdemir F, Topuz A, Demirkol A, Gölükçü M. Hasat Zamanı ve Hasat Sonrası Olgunluğa Bağlı Olarak Bazı Avokado (Persea americana Mill) Çeşitlerinin Bileşimindeki Değişimler. GIDA. 2004;29.
MLA Özdemir, Feramuz vd. “Hasat Zamanı Ve Hasat Sonrası Olgunluğa Bağlı Olarak Bazı Avokado (Persea Americana Mill) Çeşitlerinin Bileşimindeki Değişimler”. Gıda, c. 29, sy. 2, 2004.
Vancouver Özdemir F, Topuz A, Demirkol A, Gölükçü M. Hasat Zamanı ve Hasat Sonrası Olgunluğa Bağlı Olarak Bazı Avokado (Persea americana Mill) Çeşitlerinin Bileşimindeki Değişimler. GIDA. 2004;29(2).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/