In this study, the physical and chemical properties and extraction conditions of dried mulberry that purchased from Erzincan, Elazığ and Malatya were determined. The mean values of total solids, soluble solid, total sugar, glucose, fructose, sucrose, titrable acidity, pH, crude fiber and total ash were found 91.20%, 84.92%, 76.30%, 36.92%, 38.27%, 1.49%, 1.29%, 5.13, 2.74% and 2.95% respectively. The effect of temperature on extraction yield of dried mulberry with 1/6 water/fruit proportion has been researched in multi stage extraction. The extraction yield in 20, 50 and 70 oC were found to be 68.62%, 70.94% and 70.27% respectively. The results showed that the invert sugar were the major component of the dried mulberry. After the extraction studies, soluble solid of dried mulberry were extracted important proportion and it was seen that multi stage extraction was suitable for to produce pekmez and other food.
Bu araştırmada Erzincan, Elazığ ve Malatya illerinden sağlanan 10 adet dut kurusu örneğinin fiziksel, kimyasal özellikleri ve ekstraksiyon koşulları belirlenmeye çalışılmıştır. Dut kurusu örneklerinde ortalama toplam kuru madde (KM) %91,20, çözünür kuru madde (ÇKM) %84.92, toplam şeker %76,30, glukoz %36,92, fruktoz %38,27, sakaroz %1,49, titrasyon asitliği %1.29, pH 5.13, ham selüloz %2.74 ve toplam kül %2,95 olarak bulunmuştur. Dut kurularının 1/6 meyve/su oranı ile yapılan 5 aşamalı 4 tekrarlı ekstraksiyonlarında 2C. 50 ve 700 C deki ekstraksiyon verimleri ise sırasıyla %68,62, %70,94 ve %70,27 olarak saptanmıştır. Araştırma sonucunda dut kurusu örneklerinin kimyasal bileşimi içinde özellikle invert şekeri yoğun bir şekilde içerdiği tespit edilmiştir. Çok aşamalı ekstraksiyonla dut kurularının çözünür kuru maddesinin büyük oranda alınabildiği ve çeşitli ürünlerin özellikle geleneksel ürünümüz olan pekmezin üretiminde kullanılabileceği belirlenmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Haziran 2004 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2004 Cilt: 29 Sayı: 3 |