BibTex RIS Kaynak Göster

The Problem of Aflatoxin M1 in Milk and Milk Products (Turkish with English Abstract)

Yıl 2004, Cilt: 29 Sayı: 4, - , 01.08.2004

Öz

The contamination of food and feed materials with aflatoxins which have toxic, carcinogenic and mutagenic activity causes important health problems and economic losses. According to the acute toxicity tests, aflatoxin M1 (AFM1) as toxic as aflatoxin B1 (AFB1), whereas its carcinogenicity and mutagenicity is lower than AFB1. As milk and milk products are important sources of nutrients, the contamination of these products with AFM1 is a potential risk for human health. The consumption of milk by especially infants and growing children is quite high, increasing the risk of exposure to AFM1. For this reason, the maximum permissible levels of AFM1 in milk and milk products have been regulated in many countries. In this article, the presence of AFM1 in milk and milk products in the world and in our country and the potential of AFM1 risk in milk and milk products produced in our country have been discussed. Besides, the presence of AFM1 in human breast milk, the main nutrient of infants, have been evaluated.

Süt ve Süt Ürünlerinde Aflatoksin M1 Problemi

Yıl 2004, Cilt: 29 Sayı: 4, - , 01.08.2004

Öz

Aflatoksinler toksik, kanserojenik ve mutajenik aktiviteye sahip olup, gıda ve yem maddelerinin aflatoksinlerle kontaminasyonu önemli sağlık sorunlarına ve ekonomik kayıplara neden olmaktadır. Yapılan akut ve toksisite testlerine göre aflatoksin M1 (AFM1)’in en az aflatoksin B1 (AFB1) kadar toksik olduğu, kanserojenik ve mutajenik potansiyelinin ise AFB1’den daha düşük olduğu belirtilmektedir. İnsan beslenmesinde önemli bir yeri olan süt ve süt ürünlerinin AFM1 ile kontamine olması önemli bir sağlık riski oluşturmaktadır. Sütün yeni doğmuş ve gelişme çağındaki çocuklar gibi zayıf immunolojik sisteme sahip olan kişiler tarafından yoğun bir şekilde tüketildiği düşünüldüğünde tehlikenin boyutları büyümektedir. Bu nedenle pek çok ülkede süt ve süt ürünlerinde maksimum miktarda bulunabilecek AFM1 miktarı yasal olarak belirlenmiştir. Bu derlemede, dünyada ve ülkemizde süt ve süt ürünlerinde bulunan AFM1 miktarları ve ülkemizde üretilen süt ve süt ürünlerinin AFM1 açısından risk potansiyeli tartışılmıştır. Bebek beslenmesinde önemli bir yeri olan anne sütünde, AFM1 riskinin bulunup bulunmadığı da bu konu kapsamında ele alınmıştır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Bülent Kabak Bu kişi benim

İşıl Var Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ağustos 2004
Yayımlandığı Sayı Yıl 2004 Cilt: 29 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Kabak, B. ., & Var, İ. . (2004). Süt ve Süt Ürünlerinde Aflatoksin M1 Problemi. Gıda, 29(4).
AMA Kabak B, Var İ. Süt ve Süt Ürünlerinde Aflatoksin M1 Problemi. GIDA. Ağustos 2004;29(4).
Chicago Kabak, Bülent, ve İşıl Var. “Süt Ve Süt Ürünlerinde Aflatoksin M1 Problemi”. Gıda 29, sy. 4 (Ağustos 2004).
EndNote Kabak B, Var İ (01 Ağustos 2004) Süt ve Süt Ürünlerinde Aflatoksin M1 Problemi. Gıda 29 4
IEEE B. . Kabak ve İ. . Var, “Süt ve Süt Ürünlerinde Aflatoksin M1 Problemi”, GIDA, c. 29, sy. 4, 2004.
ISNAD Kabak, Bülent - Var, İşıl. “Süt Ve Süt Ürünlerinde Aflatoksin M1 Problemi”. Gıda 29/4 (Ağustos 2004).
JAMA Kabak B, Var İ. Süt ve Süt Ürünlerinde Aflatoksin M1 Problemi. GIDA. 2004;29.
MLA Kabak, Bülent ve İşıl Var. “Süt Ve Süt Ürünlerinde Aflatoksin M1 Problemi”. Gıda, c. 29, sy. 4, 2004.
Vancouver Kabak B, Var İ. Süt ve Süt Ürünlerinde Aflatoksin M1 Problemi. GIDA. 2004;29(4).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/