Vegetables and fruits contain nitrate and nitrite naturally. It is known today that the levels of nitrates and nitrites in vegetables and fruits are important parameters showing environmental pollution on foods. When nitrates and nitrites find suitable medium may turn carcinogen consolidation. For the determination of nitrate and nitrite, various chemical methods are used. In this research reference molecular absorption spectrometric method given by ISO was used. The samples of vegetables and fruits collected from different locations in Tekirdağ were analyzed. The amount of nitrate found in spinach, lettuce, fresh bean, potato, apple and grape 362.5, 685.6, 168.6, 777.9, 18.1, 16.6 mg/kg (on fresh weight) respectively. The nitrit levels of samples were found very low and insignificant. The variance analysis has been made on the amounts of nitrate and nitrite of the samples and the difference between the locations was found to be significant. Nitrate contents in all cases were lower than the maximum permitted values by Turkish Food Codex.
Meyve ve sebzelerin doğal yapılarında bulunan nitrat ve nitritin miktarları, günümüzde çevre kirlenmesinin gıdalar üzerindeki etkisini gösteren önemli parametrelerdendir. Nitrat ve nitritler gerekli ortamı buldukları zaman kanserojen bileşenlere dönüşmektedirler. Nitrat ve nitritin tayininde çeşitli kimyasal yöntemler kullanılmaktadır. Bu araştırmada ISO tarafından meyve ve sebzelerde nitrat ve nitrit belirlenmesinde referans metot olarak verilen moleküler absorpsiyon spektrofotometrik metot kullanılmıştır.Tekirdağ ilinin farklı yerleşim birimlerinden toplanan toplam 96 örnek üzerinde çalışılmıştır. Ispanak, marul, taze fasulye, patates, elma ve üzümde mg/kg taze ağırlık üzerinden belirlenen ortalama nitrat değerleri sırası ile 362.5, 685.6, 168.6, 777.9, 18.1, 16.6 olmuştur. Nitrit miktarları ise çok düşük ve önemsiz düzeyde bulunmuştur. Örnekler üzerindeki nitrat ve nitrit miktarlarıyla ilgili istatistiki değerlendirmede yapılan gruplar arasında önemli farklılık olduğu bulunmuştur. Örneklerin nitrat miktarlarının Türk Gıda Kodeksi tarafından izin verilen maksimum değerlerin altında ve düşük olduğu görülmüştür.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Şubat 2005 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2005 Cilt: 30 Sayı: 1 |