In this study, the effects of different levels (0.00, 0.25, 0.50%) of non-fat dry milk (NFDM) and whey powder (WP) on suspension and emulsion pH (pHs, pHe) and protein concentration of beef, chicken and turkey meats were studied by using a model system. The meat types had a significant (P<0.01) effect on protein concentration. However, turkey meat suspension had the highest protein concentration than chicken and beef. The effects of meat types were statistically significant (P<0.01) on pHs and pHe values. However, chicken meat had the highest values of pHs and pHe than turkey and beef. The addition of PAST and YST increased protein concentration significantly (P<0.01). Also, the addition of YST increased pHs and pHe values and the addition of PAST increased only pHe values significantly (P<0.01). Generally, there were small differences (0.01 pH unit) between the values of pHs and pHe in all samples.
Beef chicken meat turkey meat non-fat dry milk whey emulsion pH
Bu araştırmada, sığır, tavuk ve hindi etlerine farklı seviyelerde (% 0.0, 0.25 ve 0.50) yağsız süttozu (YST) ve peyniraltı suyu tozu (PAST) ilavesinin, süspansiyon ve emülsiyon pH’sı (pHs, pHe) ve protein konsantrasyonu üzerindeki etkisi model sistem kullanılarak araştırılmıştır. Protein konsantrasyonu üzerinde tür etleri önemli (P<0.01) düzeyde farklılığa neden olurken, en yüksek protein konsantrasyonu sırasıyla, hindi, tavuk ve sığır eti süspansiyonlarında tespit edilmiştir. pHs ve pHe değerleri üzerinde de tür etleri önemli (P<0.01) düzeyde farklılığa neden olurken, en yüksek pHs ve pHe değerleri sırasıyla tavuk, hindi ve sığır eti süspansiyon ve emülsiyonlarında belirlenmiştir. PAST ve YST’nin ilavesi ise protein konsantrasyonunu önemli (P<0.01) düzeyde artırmıştır. YST’nin ilavesi pHs ve pHe değerlerini, PAST’nin ilavesi pHe değerini önemli (P<0.01) düzeyde artırmıştır. Genel olarak, emülsiyon pH’sı süspansiyon pH’sına göre fazla değişmemiş, ancak 0.01 pH birimi yüksek bulunmuştur.
Sığır eti tavuk eti hindi eti yağsız süttozu peyniraltı suyu emülsiyon pH
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Nisan 2005 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2005 Cilt: 30 Sayı: 2 |