BibTex RIS Kaynak Göster

Comparison of Shelf Life and Quality Properties of Pasteurized Milk in Different Packages (Turkish with English Abstract)

Yıl 1995, Cilt: 20 Sayı: 4, - , 01.08.1995

Öz

In this study, effects of packaging materials and storage conditions on shelf-life and keeping quality of pasteurized milks which are packaged in glass bottles and paperboard are investigated. Half o samples were stored in room temperature (22±1 oC) and the other was stored in 4±1 oC for four days time interval, some properties of pasteurized milk samples were investigated at the first second and forth days of storage. Statistically, total solid fat, total protein content, peroxide value, total number of bacteria and coli number was not effected by glass bottle and paperboard on the other hand, it was seen that acidity of titration, pH and ascorbic acid contents results in glass bottle packages was effected negatively. In addition, the samples in glass bottles has more sensory quality to paperboard. Ascorbic acid content, peroxide value total and coliform bacteria counts and sensory scores of pasteurized milk samples in both of the packages were negatively effected throughout the storage period.   

Farklı Ambalajlardaki Pastörize Sütlerin Dayanımlarının ve Kalite Özelliklerinin Karşılaştırılması

Yıl 1995, Cilt: 20 Sayı: 4, - , 01.08.1995

Öz

Bu araştırmada cam şişe ve kartonda paketlenen pastörize sütlerin dayanımları ve kalite muhafazaları üzerinde ambalaj materyali ve depolama koşullarının etkileri incelenmiştir. Her iki ambalajda bulunan örneklerin yarısı oda sıcaklığında (22±111 oC) diğer yarısı ise buzdolabında (4±1 oC 4 gün süreyle depolanmıştır. Depolamanın 1., 2. ve 4. günlerinde pastörize süt örneklerinin bazı özellikleri incelenmiştir. Cam şişe ve karton ambalajın, pastörize sütlerin kurumadde, yağ, toplam protein içeriklerini, peroksit değerini, toplam bakteri ve koliform bakteri sayısını, istatistiksel olarak etkilemediği, pH ve askorbik asit içeriği bakımından örnekleri olumsuz yönde etkilediği saptanmıştır. Ayrıca cam şişelerdeki örneklerin, karton ambalajlardakine göre daha yüksek duyusal puan aldığı görülmüştür. Depolama boyunca her iki ambalajdaki pastörize süt örneklerinin, askorbik asit, peroksit değeri, toplam ve koliform bakteri sayısı ve duyusal puanları olumsuz yönde etkilenmiştir.   

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Atilla Yetişmeyen Bu kişi benim

Sema Tekiner Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ağustos 1995
Yayımlandığı Sayı Yıl 1995 Cilt: 20 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Yetişmeyen, A. ., & Tekiner, S. . (1995). Farklı Ambalajlardaki Pastörize Sütlerin Dayanımlarının ve Kalite Özelliklerinin Karşılaştırılması. Gıda, 20(4).
AMA Yetişmeyen A, Tekiner S. Farklı Ambalajlardaki Pastörize Sütlerin Dayanımlarının ve Kalite Özelliklerinin Karşılaştırılması. GIDA. Ağustos 1995;20(4).
Chicago Yetişmeyen, Atilla, ve Sema Tekiner. “Farklı Ambalajlardaki Pastörize Sütlerin Dayanımlarının Ve Kalite Özelliklerinin Karşılaştırılması”. Gıda 20, sy. 4 (Ağustos 1995).
EndNote Yetişmeyen A, Tekiner S (01 Ağustos 1995) Farklı Ambalajlardaki Pastörize Sütlerin Dayanımlarının ve Kalite Özelliklerinin Karşılaştırılması. Gıda 20 4
IEEE A. . Yetişmeyen ve S. . Tekiner, “Farklı Ambalajlardaki Pastörize Sütlerin Dayanımlarının ve Kalite Özelliklerinin Karşılaştırılması”, GIDA, c. 20, sy. 4, 1995.
ISNAD Yetişmeyen, Atilla - Tekiner, Sema. “Farklı Ambalajlardaki Pastörize Sütlerin Dayanımlarının Ve Kalite Özelliklerinin Karşılaştırılması”. Gıda 20/4 (Ağustos 1995).
JAMA Yetişmeyen A, Tekiner S. Farklı Ambalajlardaki Pastörize Sütlerin Dayanımlarının ve Kalite Özelliklerinin Karşılaştırılması. GIDA. 1995;20.
MLA Yetişmeyen, Atilla ve Sema Tekiner. “Farklı Ambalajlardaki Pastörize Sütlerin Dayanımlarının Ve Kalite Özelliklerinin Karşılaştırılması”. Gıda, c. 20, sy. 4, 1995.
Vancouver Yetişmeyen A, Tekiner S. Farklı Ambalajlardaki Pastörize Sütlerin Dayanımlarının ve Kalite Özelliklerinin Karşılaştırılması. GIDA. 1995;20(4).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/