Cheesewhey is a rich source of lactose (4.7%) and lactose has a high rate (70%) among others components of cheese whey. Countries which have undeveloped dairy industry drain the cheese whey to the sewage and environment. In this way, there is a big lost in term of nutrient content and also it can cause environment pollution. If whey is used for lactose and lactose derives, these can provide a good source of nutrients and solve the problems of environment pollution. Lactitol, lactulose and hydrolyzed lactose can be produce from lactose and used as functional food additives in preparation of many food products.
Peyniraltı suyu laktoz içeriği (% 4.7) bakımından zengin bir kaynaktır. Bu oran diğer bileşenlerin yaklaşık % 70’ini oluşturmaktadır. Süt endüstrisi gelişmemiş ülkeler bu kaynağı çevreye veya akar sulara bırakarak, çok büyük miktarlarda besin kaybı yanında, önemli bir çevre kirliliği problemi ile karşı karşıya kalmaktadır. Peyniraltı suyundaki laktoz ve diğer bileşenlerden gereği gibi yararlanıldığında belirtilen sorunlar önemli ölçüde çözülecektir. Ayrıca önemli besin maddeleri de geri kazanılmış olacaktır. Laktozdan endüstriyel olarak laktitol, laktuloz ve hidrolize laktoz gibi laktoz türevleri elde edilmektedir ve bu türevler birçok gıdanın üretiminde önemli fonksiyonel katkı maddesi olarak kullanılmaktadır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ağustos 2005 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2005 Cilt: 30 Sayı: 4 |