BibTex RIS Kaynak Göster

Gıdaların Raf Ömrünü Etkileyen Faktörler ve Raf Ömrünün Belirlenmesi (Turkish with English Abstract)

Yıl 1995, Cilt: 20 Sayı: 5, - , 01.10.1995

Öz

Main purpose of food preservation methods is to limit the deterioration resulting from both environmental conditions and/or chemical composition. Various physical and chemical methods are used either in combination or individually in order to extent the storage stability of foods. All processes in the food industry have been combined with a packaging technique according to their structure and food products have been presented in an appropriate packaging material to consumers. In societies where the consumers have been fully educated, declarations of expiry date on food package has become a legal obligation. Consequently, the term shelf-life that is used for the packaged food can be defined as the time taken for food to be presented without being deteriorated due to any chemical, physical and microbiological reasons. In the present paper, factor affecting the shelf-life of foods and methods used to predict shelf-life have been reviewed.

Gıdaların Raf Ömrünü Etkileyen Faktörler ve Raf Ömrünün Belirlenmesi

Yıl 1995, Cilt: 20 Sayı: 5, - , 01.10.1995

Öz

Bütün gıda muhafaza yöntemlerinde amaç, gıdaların kimyasal yapılarından ve/veya  depolama ortamından kaynaklanan olumsuzlukların sınırlandırılmasıdır. Gıdaların depolama stabilitesini artırmak amacı ile birçok fiziksel ve kimyasal yöntem tek başına veya kombine olarak uygulanmaktadır. Günümüz gıda endüstrisinde tüm prosesler belli bir ambalajlama tekniği ile bütünleşmiş olup, gıda maddeleri taşıdıkları özelliklere uygun ambalajlarda tüketime sunulmaktadır. Tüketici kitlelerinin bilinçlendiği toplumlarda, ambalaj üzerinde son tüketim tarihinin belirtilmesi de büyük bir önem kazanmış ve yasal bir zorunluluk halini almıştır. İşte daha çok ambalajlanmış ürünler için kullanılan raf ömrü deyimi, bir ürünün tüketiciye kullanılabilir önemli bir değişikliğe uğramadan iletilebilmesi için geçen mikrobiyolojik, fiziksel ve kimyasal dayanım süresi olarak tanımlanmaktadır. Bu makalede gıdaların raf ömrünü etkileyen faktörler ve raf ömrünün belirlenmesinde kullanılan hızlandırılmış test yöntemleri üzerinde durulmaktadır.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Vural Gökmen Bu kişi benim

Aydın Öztan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ekim 1995
Yayımlandığı Sayı Yıl 1995 Cilt: 20 Sayı: 5

Kaynak Göster

APA Gökmen, V. ., & Öztan, A. . (1995). Gıdaların Raf Ömrünü Etkileyen Faktörler ve Raf Ömrünün Belirlenmesi. Gıda, 20(5).
AMA Gökmen V, Öztan A. Gıdaların Raf Ömrünü Etkileyen Faktörler ve Raf Ömrünün Belirlenmesi. GIDA. Ekim 1995;20(5).
Chicago Gökmen, Vural, ve Aydın Öztan. “Gıdaların Raf Ömrünü Etkileyen Faktörler Ve Raf Ömrünün Belirlenmesi”. Gıda 20, sy. 5 (Ekim 1995).
EndNote Gökmen V, Öztan A (01 Ekim 1995) Gıdaların Raf Ömrünü Etkileyen Faktörler ve Raf Ömrünün Belirlenmesi. Gıda 20 5
IEEE V. . Gökmen ve A. . Öztan, “Gıdaların Raf Ömrünü Etkileyen Faktörler ve Raf Ömrünün Belirlenmesi”, GIDA, c. 20, sy. 5, 1995.
ISNAD Gökmen, Vural - Öztan, Aydın. “Gıdaların Raf Ömrünü Etkileyen Faktörler Ve Raf Ömrünün Belirlenmesi”. Gıda 20/5 (Ekim 1995).
JAMA Gökmen V, Öztan A. Gıdaların Raf Ömrünü Etkileyen Faktörler ve Raf Ömrünün Belirlenmesi. GIDA. 1995;20.
MLA Gökmen, Vural ve Aydın Öztan. “Gıdaların Raf Ömrünü Etkileyen Faktörler Ve Raf Ömrünün Belirlenmesi”. Gıda, c. 20, sy. 5, 1995.
Vancouver Gökmen V, Öztan A. Gıdaların Raf Ömrünü Etkileyen Faktörler ve Raf Ömrünün Belirlenmesi. GIDA. 1995;20(5).

by-nc.png

GIDA Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır. 

GIDA / The Journal of FOOD is licensed under a Creative Commons Attribution-Non Commercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).

https://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/