With gaschromatographic and massspectrometric investigation of different sake samples, which were enriched with aroma substances, many volatile aroma components were separated and some of them were identified. Comparison of aromagrammes, as well as the quantitative evaluation of 45 components, it was found a great deal of differentiations of quantitative aroma substances, among the different sake samples. On some components between the original (from Japan) and Turkish samples, determined differentiations were found. From the point of some aroma components at the Japan sakes, proportioned to the Turkish sakes, notable differentiations were identified. In the Japan sakes, on the contrary of Turkish sakes, certain low amount of Diethylsuccinate, highly amount of 3-Hydroxybutyric acid ethylester and 3-Methyl-1 butylacetate were identified.
Çeşitli sake örneklerinin aroma maddeleri yönünden zenginleştirilmesinden sonra gazkromatografik ve masspektrometrik araştırmalarda çok sayıda uçucu aroma komponentleri ayrılabilmiş ve bazıları tanımlanmıştır. 45 komponentin kantitatif değerlendirilmesinde olduğu gibi aromagramların karşılaştırılması, kantitatif olarak aroma maddeleri yönünden çeşitli örnekler arasında çok açık farklılıklar olduğunu göstermektedir. Bazı komponentlerde orijinal (Japonya’da üretilmiş) sake örneği ile Türk sake örnekleri arasında belirgin farklılıklar bulunmaktadır. Japon sakesinin Türk sake örneklerine oranla göze batan bir şekilde az miktarda Dietilsüksinat ve fazla miktarda 3-Hidroksibutirikasit etilesteri ile 3-Metil-1-butil asetat içerdiği açıkça görülmektedir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ekim 1995 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1995 Cilt: 20 Sayı: 5 |