Effects of four different pre-waiting time on the quality and storage life of the Starking Delicious variety apple were studied. The samples were separated into four lots. While first lot was immediately placed in cold storage, the other three lots were left to stand for 6, 12 and 24 h at room temperature prior to storage. It was determined that the changes in weight loss, flesh firmness, pH, soluble dry matter, titratable acidity, ascorbic acid (vitamin C), reducing and total sugar during eight months of storage in a commercial cold store at 0.5±1°C.The results showed that pre-waiting time had a significant effect on apple quality and storage life during eight months of cold storage, particularly between immediately stored samples and samples left to stand for 24 h prior to cold storage.
Starking Delicious variety apples cold storage quality changes holding period prior to storage.
Bu araştırmada Starking Delicious çeşidi elmanın kalitesi ve depolama ömrü üzerine 4 farklı ön bekletme süresinin etkisi irdelenmiştir. Denizli-Çivril'den temin edilen örnekler 4 kısma ayrılmış, bir bölümü hemen depoya yerleştirilirken, diğer 3 bölüm 6, 12, 24 saat ortam koşullarında bekletildikten sonra depoya yerleştirilmiştir. Ticari bir depoda 0,5±1 °C 'de 8 aylık depolama süresince 2 ay aralıklarla meyvelerin ağırlık kaybı, meyve eti sertliği, pH, suda çözünür kuru madde, asitlik, C vitamini, indirgen ve toplam şeker niceliklerindeki değişimler incelenmiştir.Araştırma bulgularına göre 8 ay süresince özellikle hemen soğuk depoya konan örneklerle 24 saat bekletilen örnekler arasında ön bekletme süresinin belirgin etkisi saptanmış ve depolama boyunca kalite ölçütlerinde meydana gelen değişimler açıklanmıştır.
Starking Delicious çeşidi elma soğuk depolama kalite değişimi soğuk depolama öncesi bekletme süresi.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ekim 2005 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2005 Cilt: 30 Sayı: 5 |