In this study, the ice cream was manufactured in laboratory conditions by using L. agilis AA17-73, L. casei subsp. rhamnosus AK7-29, L. intestinalis AK5-22, L. plantarum AK4-120 and BK9-40, L. rhamnosus AK6-27, L. sp. AB16-77, AB16-68 and AK2-8, E. faecalis AB6-24, E. malodaratus AK7-32, E. saccharolyticus AK7-31 and BK13-53 which were isolated from human gastride biopsy and faeces samples obtained from SDU Hospital, Division of Gastroenterology, identified and determined some probiotic properties. Ice cream samples were stored at –20 °C for 2 months and survival of lactic acid bacteria, dry matter, fat, pH and titratiable acidity were determined with a 15 day intervals during storage. Results of this study indicated that lactic acid bacteria survived in ice cream stored at –20 °C for two months and did not change chemical characteristics of ice cream. Therefore ice cream is a food source which is proper for application of probiotics from lactic acid bacteria.
Bu çalışmada, SDÜ Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı'ndan sağlanan insan gastrit biyopsi örneklerinden ve gaytasından izole edilip, tanımlanmış ve bazı probiyotik özellikleri belirlenmiş L. agilis AA17-73, L. casei subsp. rhamnosus AK7-29, L. intestinalis AK5-22, L. plantarum AK4-120 ve BK9-40, L. rhamnosus AK6-27, L. sp.AB16-77, AB16-68 ve AK2-8, E.faecalis AB6-24, E. malodaratus AK7-32, E. saccharolyticus AK7-31 ve BK13-53ile hazırlanan probiyotik kültür kullanılarak, laboratuvar koşullarında dondurma üretimi yapılmıştır. 2 ay süresince –20 ˚C'de depolanan probiyotik özellikteki dondurmadan 15 günde bir alınan örneklerde laktik asit bakterilerinin canlılığı, kurumadde miktarı, yağ, pH ve titrasyon asitliğinde meydana gelen değişmeler incelenmiştir. Araştırma sonuçlarına göre –20 ˚C'de 2 aylık depolama süresinin sonunda dondurmaya ilave edilen laktik asit bakterilerinin canlılıklarını korudukları ve dondurmanın kimyasal özelliklerinde önemli değişmelerin olmadığı belirlenmiştir. Elde edilen sonuçlar, dondurmanın probiyotik uygulaması için uygun bir gıda olduğunu ortaya koymuştur.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2005 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2005 Cilt: 30 Sayı: 6 |