Due to reasons such as the increasing world population, climate change, changes in eating habits, unbalanced nutrition, and food waste, some precautions need to be taken for the world's food future. The world population, which was 8 billion in 2023, is expected to reach 9.7 billion in 2050. If important measures are not taken, food inadequacies, negative environmental impacts, and sustainable human life will be seriously affected in response to this population increase. Full compliance with the European Green Deal targets is required for a sustainable world life. The European Green Deal includes plans to keep the global temperature increase around 1.5 ºC, to reduce greenhouse gas emissions by 55% in 2030 compared to 1990, and to become a climate-neutral continent by 2050. It is known that these targets cannot be achieved if current nutrition habits, food waste, land use, water use, and carbon emission habits continue. If habits are not changed, an additional area twice the size of India will be required to feed the growing population by 2050. Considering that food practices constitute 26% of the world's greenhouse gas emissions, significant changes need to be made, and measures need to be taken in the fields of agriculture, animal husbandry, aquaculture, and food. Foremost among these is the significant reduction of food-related emissions through changes in methods, inputs, and technology. In addition, it becomes necessary to make important changes such as returning 1/3 of the food currently wasted in the world to human consumption, a significant change in eating habits, an orientation towards plant-based inputs, and a balanced diet.
Carbon emissions climate change food losses nutrition habits population growth.
Dünya nüfusundaki artış, iklim değişikliği, yeme alışkanlıklarındaki değişiklikler, dengesiz beslenme ve gıda israfı gibi nedenlerden dolayı, dünyanın gıda geleceği için bazı önlemler alınması gerekmektedir. 2023 yılında 8 milyar olan dünya nüfusunun 2050 yılında 9,7 milyara ulaşması beklenmektedir. Bu nüfus artışına karşı önemli tedbirler alınmazsa, gıda yetersizlikleri, olumsuz çevresel etkiler ve sürdürülebilir insan yaşamı ciddi şekilde olumsuz etkilenecektir. Sürdürülebilir bir dünya yaşamı için Avrupa Yeşil Mutabakatı hedeflerine tam uyum sağlanması gerekmektedir. Avrupa Yeşil Mutabakatı, küresel sıcaklık artışını 1.5 ºC civarında tutmayı, 2030'a kadar 1990'a kıyasla sera gazı emisyonlarını %55 azaltmayı ve 2050'ye kadar iklim nötr bir kıta olmayı içeren planlar sunmaktadır. Bu hedeflerin, mevcut beslenme alışkanlıkları, gıda israfı, arazi kullanımı, su kullanımı ve karbon emisyonu alışkanlıkları devam ederse gerçekleşemeyeceği bilinmektedir. Alışkanlıklar değiştirilmezse, 2050 yılına kadar artan nüfusu beslemek için Hindistan'ın iki katı büyüklüğünde ek bir alan gerekecektir. Gıda uygulamalarının dünya sera gazı emisyonlarının %26'sını oluşturduğu göz önüne alındığında, tarım, hayvancılık, su ürünleri yetiştiriciliği ve gıda alanlarında önemli değişiklikler yapılmalı ve önlemler alınmalıdır. Bunların başında, yöntemlerde, girdilerde ve teknolojide değişiklikler yapılarak gıdayla ilgili emisyonların önemli ölçüde azaltılması gelmektedir. Ayrıca, dünya genelinde şu anda israf edilen gıdaların 1/3'ünün insan tüketimine geri kazandırılması, yeme alışkanlıklarında önemli bir değişiklik, bitki bazlı girdilere yönelim ve dengeli bir diyet gibi önemli değişikliklerin yapılması zorunlu hale gelmektedir.
Beslenme alışkanlıkları gıda kayıpları iklim değişikliği karbon emisyonları
Bu çalışmada etik ilkelere aykırı bir konu bulunmamaktadır.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Gıda Sürdürülebilirliği |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | |
Gönderilme Tarihi | 18 Ekim 2024 |
Kabul Tarihi | 2 Aralık 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 50 Sayı: 1 |