Enterococcus faecium ve Enterococcus faecalis, sucuk gibi fermente et ürünlerinde sıklıkla bulunan laktik asit bakterisi türleridir. Bu bakteriler, ürünün benzersiz tadını, dokusunu ve raf ömrünü şekillendirmeye yardımcı olmaları nedeniyle fermentasyon sürecinde önem arz etmektedir. Bazı enterokokların enfeksiyonlara yol açtığı bilinse de çeşitli gıdalardan, özellikle et ürünlerinden izole edilen enterokokların, klinik suşlara kıyasla çok daha düşük patojenik potansiyele sahip olduğu gösterilmiştir. Bu durum, gıda kaynaklı enterokoklara olan ilgiyi artırmıştır. Bu çalışmada, geleneksel olarak fermente edilmiş sucuk örneklerinden izole edilen E. faecium (24 adet) ve E. faecalis (1 adet) olmak üzere toplam 25 Enterococcus suşunda eritromisin (ermA, ermB, ermC), tetrasiklin (tetM, tetL), siprofloksasin (gyrA), streptomisin (strA, strB, aadA, aadE), vankomisin (vanA, vanB) ve gentamisin [(aac(6')aph(2''), aac(3'')II, aac(3'')IV)] direnç genlerinin varlığı polimeraz zincir reaksiyonu (PZR) ile araştırılmıştır. PZR analizinin sonucunda, hiçbir izolatta ermA, ermB, ermC, tetM, tetL, gyrA, strA, strB, aadA, aadE, vanA, vanB, aac(6')aph(2''), aac(3'')II ve aac(3'')IV genlerinin varlığı tespit edilmemiştir. Daha önce yapılan disk difüzyon testlerine göre bazı suşların siprofloksasin (13/25) ve eritromisine (1/25) dirençli olduğu bilinmesine rağmen bu suşların da söz konusu antibiyotik direnç genlerini içermediği görülmüştür. Enterokok türleri genellikle gıda güvenliği açısından şüpheli bir statüye sahip olarak değerlendirilir. Yapılan çalışmada araştırılan antibiyotik direnç genlerinin sucuktan izole edilen enterokoklarda bulunmaması bu suşlara gıda güvenliği açısından bir avantaj sağlamaktadır.
Sucuk Enterococcus antibiyotik direnç polimeraz zincir reaksiyonu
SDÜ-BAP 4740-YL1-16
Enterococcus faecium and Enterococcus faecalis are lactic acid bacteria frequently found in fermented meat products such as sausage. These bacteria are important in the fermentation process because they help shape the unique taste, texture, and shelf life of the product. Although some enterococci are known to cause infections, enterococci isolated from various foods, especially meat products, have been shown to have much lower pathogenic potential compared to clinical strains. This has increased interest in foodborne enterococci. In this study, the presence of antibiotic resistance genes for erythromycin (ermA, ermB, ermC), tetracycline (tetM, tetL), ciprofloxacin (gyrA), streptomycin (strA, strB, aadA, aadE), vancomycin (vanA, vanB), and gentamicin [(aac(6')aph(2''), aac(3'')II, aac(3'')IV)] was investigated in a total of 25 Enterococcus strains—E. faecium (24) and E. faecalis (1) —isolated from traditionally fermented sucuk samples by polymerase chain reaction (PCR). As a result of PCR analysis, the presence of the genes ermA, ermB, ermC, tetM, tetL, gyrA, strA, strB, aadA, aadE, vanA, vanB, aac(6')aph(2''), aac(3'')II, and aac(3'')IV was not detected in any isolate. Although previous disk diffusion tests indicated that certain strains were resistant to ciprofloxacin (13/25) and erythromycin (1/25), it was observed that these strains did not harbor the corresponding antibiotic resistance genes. Enterococcus species are generally regarded as having a questionable status in terms of food safety. In this study, the absence of the investigated antibiotic resistance genes in enterococci isolated from sausage provides a potential advantage for these strains with respect to food safety.
Sausage Enterococcus antibiotic resistance polymerase chain reaction
Süleyman Demirel University
SDÜ-BAP 4740-YL1-16
This study was supported by the Scientific Research Projects Coordination Unit of Süleyman Demirel University under project number 4740-YL1-16.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Gıda Mikrobiyolojisi |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Proje Numarası | SDÜ-BAP 4740-YL1-16 |
Yayımlanma Tarihi | 10 Ağustos 2025 |
Gönderilme Tarihi | 19 Şubat 2025 |
Kabul Tarihi | 10 Haziran 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 50 Sayı: 4 |