BibTex RIS Kaynak Göster

GELENEKSEL TEKNİKLERLE ÜRETİLEN YOĞURTLARDAN VE DOĞADAKİ BİTKİSEL ÖRNEKLERDEN İZOLE EDİLEN YOĞURT BAKTERİLERİNİN BAKTERİYOLİTİK AKTİVİTELERİ

Yıl 2016, Sayı: 16, 0 - 0, 15.02.2016

Öz

Bu çalışmada, geleneksel tekniklerle üretilen yoğurtlardan, bitkilerden, yağmur suyundan ve çiy damlasından izole edilen 45 Lactobacillus delbrueckii spp. ve 66 Streptococcus thermophilus suşunun bakteriyolitik aktiviteleri belirlenmiştir. Lactobacillus delbrueckii spp. ve Streptococcus thermophilus yoğurt
üretimi, İtalyan ve İsviçre tipi peynirlerin üretiminde kullanılan starter kültürlerdir. Yoğurtta düşük ve orta seviyede bakteriyolitik aktivite, istenen kıvam, yapının oluşmasına ve pıhtılaşma zamanının kısalmasına neden
olurken, yüksek bakteriyolitik aktivite geciken asidifikasyon dolayısıyla olumsuz etkilere yol açabilmektedir. Bunun aksine peynir üretiminde yüksek aktivite olgunlaşmanın hızlanmasına ve aromatik bileşiklerin oluşmasında rol almaktadır. Çalışmada, L. delbrueckii spp. suşlarının 18’inde (% 40) yüksek bakteriyolitik
aktivite, 27’sinde (% 60) düşük ve orta seviyede bakteriyolitik aktivite ölçülmüştür. S. thermophilus suşlarında ise 27’sinde (% 41) yüksek bakteriyolitik aktivite, 39’unda (% 59) düşük ve orta seviyede bakteriyolitik aktivite belirlenmiştir.
Anahtar Kelimeler: Yoğurt, bakteriyolitik aktivite, bitki, yağmur suyu, çiy damlası

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Hakan Tavşanlı

Tülay Elal Muş Bu kişi benim

Figen Çetinkaya Bu kişi benim

Recep Çıbık Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 15 Şubat 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016 Sayı: 16

Kaynak Göster

APA Tavşanlı, H., Elal Muş, T., Çetinkaya, F., Çıbık, R. (2016). GELENEKSEL TEKNİKLERLE ÜRETİLEN YOĞURTLARDAN VE DOĞADAKİ BİTKİSEL ÖRNEKLERDEN İZOLE EDİLEN YOĞURT BAKTERİLERİNİN BAKTERİYOLİTİK AKTİVİTELERİ. Gıda Ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi(16).