BibTex RIS Kaynak Göster

SARUÇ'UN ÜRETİM TEKNİĞİ VE BAZI FİZİKSEL-KİMYASAL ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ

Yıl 2012, Sayı: 12, - , 08.08.2014

Öz

Erzincan'ın tek standart üzüm çeşidi olan Karaerik; genellikle sofralık olarak tüketilmektedir. Bu çeşit kendine has aroması ile tanınmakta olup il geneli ve komşu illerde büyük rağbet görmektedir. Bölgede çok eski zamanlardan beri Karaerik üzüm çeşidinden “Saruç” isimli geleneksel bir ürün üretilmektedir. Saruç, ortadan ikiye ayrılarak kurutulan üzüm tanelerinin içine, iç ceviz konulduktan sonra; ipe dizilerek tüketime sunulan geleneksel bir üründür. Yüksek besin içeriği ve sıra dışı aroması ile yoğun talep gören ürün, oldukça
iyi fiyata alıcı bulabilmektedir. Bu çalışma, Erzincan Bahçe Kültürleri Araştırma İstasyonu'nda 2011 yılında
gerçekleştirilmiştir. Araştırmada, geleneksel yöntemlerle üretilen Saruç'un, üretim akış şeması, üretilen Saruç'ta bazı fiziksel (pH, suda çözünen kuru madde (SÇKM), kül oranı, nem, kuru madde, kabuk renk değerleri) ve kimyasal özellikler (protein, toplam asitlik, N, P, K, Ca, Mg, S, Fe, Zn, Cu, Na) saptanmıştır. Bir kg yaş üzümden 185 g kuru üzüm elde edilmiş; 1 kg Saruç'un ise 685 g kuru üzüm ve 315 g iç cevizden üretildiği belirlenmiştir. Analiz sonuçlarına göre, üretilen Saruç'ta pH 3.13, S.Ç.K.M. %5.77, protein %7.48,
P 225.20 mg, Ca 59.40 mg, Cu 0.66 mg olarak bulunmuştur.

Anahtar Kelimeler: Karaerik , Erzincan, Saruç ,üretim aşamaları, kimyasal analizler

Kaynakça

  • Anonim, 1988. Gıda Maddeleri Muayene ve Analiz Metotları, Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol
  • Genel Müdürlüğü Yayınları, Bursa, 883s.
  • Anonim, 2008. Türkiye Meteorolojik Arşiv Sistemi. http://tumas.dmi.gov.tr/wps/portal/
  • Anonim, 2009. Tarım Bakanlığı Bitkisel Üretim İstatistikleri, www.tarim.gov.tr
  • A n o n i m , 2 0 1 0 . T ü r k i y e İ s t a t i s t i k K u r u m u B i t k i s e l Ü r e t i m İ s t a t i s t i k l e r i .
  • http://www.tuik.gov.tr/bitkiselapp/bitkisel.zul
  • Anonymous, 2012a. USDA National Nutrient Database for Standard Reference, http://ndb.nal.usda.gov/
  • Anonymous, 2012b. Raisins seedless (V. vinifera), Nutritive Value per 100 g, http://www.nutrition-andyou.
  • com/raisins.html
  • Anonymous, 2012c. Walnuts nutrition facts, USDA National Nutrient data base, http://www.nutrition-andyou.
  • com/walnuts.html
  • Artık, N. ve Poyrazoğlu, E.S. 2010. Geleneksel Gıdalar ve Geleneksel Gıdalar Mevzuatı. Uluslararası Adriyatikten
  • Kafkaslara Geleneksel Gıdalar Sempozyumu. 15-17 Nisan 2010, Tekirdağ,
  • Cangi, R., M., Yıldız, A., Yağcı, C., Kaya, 2011. Tokat'tan Geleneksel Bir Lezzet Üzüm Tarhanası, 6. Ulusal Bahçe
  • Bitkileri Kongresi, 4-8 Ekim 2011. Urfa (Basımda)
  • Çakmakçı, S., Tosun, M., Çakmakçı. R., 2009. 2.Geleneksel Gıdalar Sempozyumu 27-29 Mayıs 2009 96 s. Van
  • Çelik, H., Ağaoğlu, Y.S., Fidan, Y., Marasali, B., Söylemezoğlu, C., 1998. Genel Bağcılık SUNFİDAN A.Ş. Mesleki
  • Kitaplar Serisi No: 1 253s, Ankara
  • Çelik, S., 1998. Bağcılık “Ampeloloji”. Tekirdağ 422 s.
  • Dülgeroğlu, Y., R., Cangi, A., Yağcı, 2011. Karaerik Üzüm Çeşidinden Doğal Bir Lezzet “SARUÇ” 6. Ulusal Bahçe
  • Bitkileri Kongresi, 4-8 Ekim 2011. Urfa (Basımda)
  • Ekinci, A.P., 2008. Erzincan Üzümünün (Vitis Vinifera Ssp. , Cimin) Farklı Dokularına Ait Ekstraktların Antioksidan
  • Özelliklerinin İn Vitro İncelenmesi, KTÜ Fen Bil. Ens., Yüksek Lisans Tezi, 105 s., Trabzon
  • FAO, 2012. FAOSTAT, www.fao.org
  • Kaçar, B. 1972. Bitki ve Toprağın Kimyasal Analizleri II.Bitki Analizleri. Ankara Üniv. Zir. Fak. Yay. No:453, 646
  • s., Ankara
  • Köse, C., 2002. Karaerik üzüm çeşidinin klon seleksiyonu ile ıslahı üzerine bir araştırma, Atatürk Ün. Fen Bil. Ens.
  • s. Erzurum
  • Mertens, D., 2005a. AOAC Official Method 922.02. Plants Preparation of Laboratuary Sample. Official Methods of
  • Analysis, 18th edn. Horwitz,W., andG.W. Latimer, (Eds). Chapter 3, pp1-2,AOAC-International Suite 500, 481.North
  • FrederickAvenue, Gaitherburg, Maryland 20877-2417, USA.
  • Mertens, D., 2005b.AOAC Official Method 975.03. Metal in Plants and Pet Foods. Official Methods of Analysis, 18th
  • edn. Horwitz, W., and G.W. Latimer, (Eds). Chapter 3, pp 3-4, AOAC-International Suite 500, 481. North Frederick
  • Avenue, Gaitherburg, Maryland 20877-2417, USA.
  • Şen, S.M., 2008. Ceviz yetiştiriciliği, ÜÇM Yay. No:1, 207 s.,
Yıl 2012, Sayı: 12, - , 08.08.2014

Öz

Kaynakça

  • Anonim, 1988. Gıda Maddeleri Muayene ve Analiz Metotları, Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol
  • Genel Müdürlüğü Yayınları, Bursa, 883s.
  • Anonim, 2008. Türkiye Meteorolojik Arşiv Sistemi. http://tumas.dmi.gov.tr/wps/portal/
  • Anonim, 2009. Tarım Bakanlığı Bitkisel Üretim İstatistikleri, www.tarim.gov.tr
  • A n o n i m , 2 0 1 0 . T ü r k i y e İ s t a t i s t i k K u r u m u B i t k i s e l Ü r e t i m İ s t a t i s t i k l e r i .
  • http://www.tuik.gov.tr/bitkiselapp/bitkisel.zul
  • Anonymous, 2012a. USDA National Nutrient Database for Standard Reference, http://ndb.nal.usda.gov/
  • Anonymous, 2012b. Raisins seedless (V. vinifera), Nutritive Value per 100 g, http://www.nutrition-andyou.
  • com/raisins.html
  • Anonymous, 2012c. Walnuts nutrition facts, USDA National Nutrient data base, http://www.nutrition-andyou.
  • com/walnuts.html
  • Artık, N. ve Poyrazoğlu, E.S. 2010. Geleneksel Gıdalar ve Geleneksel Gıdalar Mevzuatı. Uluslararası Adriyatikten
  • Kafkaslara Geleneksel Gıdalar Sempozyumu. 15-17 Nisan 2010, Tekirdağ,
  • Cangi, R., M., Yıldız, A., Yağcı, C., Kaya, 2011. Tokat'tan Geleneksel Bir Lezzet Üzüm Tarhanası, 6. Ulusal Bahçe
  • Bitkileri Kongresi, 4-8 Ekim 2011. Urfa (Basımda)
  • Çakmakçı, S., Tosun, M., Çakmakçı. R., 2009. 2.Geleneksel Gıdalar Sempozyumu 27-29 Mayıs 2009 96 s. Van
  • Çelik, H., Ağaoğlu, Y.S., Fidan, Y., Marasali, B., Söylemezoğlu, C., 1998. Genel Bağcılık SUNFİDAN A.Ş. Mesleki
  • Kitaplar Serisi No: 1 253s, Ankara
  • Çelik, S., 1998. Bağcılık “Ampeloloji”. Tekirdağ 422 s.
  • Dülgeroğlu, Y., R., Cangi, A., Yağcı, 2011. Karaerik Üzüm Çeşidinden Doğal Bir Lezzet “SARUÇ” 6. Ulusal Bahçe
  • Bitkileri Kongresi, 4-8 Ekim 2011. Urfa (Basımda)
  • Ekinci, A.P., 2008. Erzincan Üzümünün (Vitis Vinifera Ssp. , Cimin) Farklı Dokularına Ait Ekstraktların Antioksidan
  • Özelliklerinin İn Vitro İncelenmesi, KTÜ Fen Bil. Ens., Yüksek Lisans Tezi, 105 s., Trabzon
  • FAO, 2012. FAOSTAT, www.fao.org
  • Kaçar, B. 1972. Bitki ve Toprağın Kimyasal Analizleri II.Bitki Analizleri. Ankara Üniv. Zir. Fak. Yay. No:453, 646
  • s., Ankara
  • Köse, C., 2002. Karaerik üzüm çeşidinin klon seleksiyonu ile ıslahı üzerine bir araştırma, Atatürk Ün. Fen Bil. Ens.
  • s. Erzurum
  • Mertens, D., 2005a. AOAC Official Method 922.02. Plants Preparation of Laboratuary Sample. Official Methods of
  • Analysis, 18th edn. Horwitz,W., andG.W. Latimer, (Eds). Chapter 3, pp1-2,AOAC-International Suite 500, 481.North
  • FrederickAvenue, Gaitherburg, Maryland 20877-2417, USA.
  • Mertens, D., 2005b.AOAC Official Method 975.03. Metal in Plants and Pet Foods. Official Methods of Analysis, 18th
  • edn. Horwitz, W., and G.W. Latimer, (Eds). Chapter 3, pp 3-4, AOAC-International Suite 500, 481. North Frederick
  • Avenue, Gaitherburg, Maryland 20877-2417, USA.
  • Şen, S.M., 2008. Ceviz yetiştiriciliği, ÜÇM Yay. No:1, 207 s.,
Toplam 35 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Nalan Kalkan Bu kişi benim

Hüsrev Öz Bu kişi benim

Rüstem Cangı Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 8 Ağustos 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012 Sayı: 12

Kaynak Göster

APA Kalkan, N., Öz, H., & Cangı, R. (2014). SARUÇ’UN ÜRETİM TEKNİĞİ VE BAZI FİZİKSEL-KİMYASAL ÖZELLİKLERİNİN BELİRLENMESİ. Gıda Ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi(12).

by-nc-nd.png?resize=300%2C105&ssl=1
Gıda ve Yem Bilimi-Teknolojisi Dergisi  CC BY-NC-ND 4.0 lisansı altında lisanslanmıştır
 Journal of Food and Feed Science-Technology is licensed under CC BY-NC-ND 4.0