Toplam 335 adet dondurulmuş gıda örneğinin (50 kemiksiz sığır eti (but), 60 İnegöl köfte, 60 hamburger, 60 tavuk karkası, 50 mezgit (Gadus poutassou) fileto, 30 milföy
hamuru ve 25 mantı) mikrobiyolojik kaliteleri ile standartlara ve Türk Gıda Kodeksi’ne uygunlukları incelendi. Dondurulmuş kemiksiz sığır eti, İnegöl köfte, hamburger ve tavuk
karkası örneklerinde verotoksin 1 ve 2 varlığı ELISA yöntemi kullanılarak belirlendi. Toplam 335 adet dondurulmuş gıda örneğinin 39 (% 11,64)’u (kemiksiz sığır eti 11, İnegöl köfte
5, tavuk karkası 7, milföy hamuru 9 ve mantı 7) aerobik mezofilik bakteri, 105 örneğin 18 (% 17.14)*i (mezgit fileto 9, milföy hamuru 5 ve mantı 4) koliform bakteri, 335 örneğin 18 (% 5.37)’i (kemiksiz sığır eti 9, İnegöl köfte 2, hamburger 1, tavuk karkası 3, milföy hamuru 1 ve mantı 2) Escherichia coli, 165 örneğin 12 (% 7.27)’si (kemiksiz sığır eti 5, tavuk karkası 3, milföy hamuru 2 ve mantı 2) koagülaz (+) Staphylococcus aureus, 25 örneğin 1 (% 4)’i (mantı 1) sülfit indirgeyen anaeroblar, 55 örneğin 10 (% 18.18)’u (milföy hamuru 6 ve mantı 4) rope sporu ve 24 (% 43.64)’ü (milföy hamuru 11 ve mantı 13) küf sayıları bakımından Türk Gıda Kodeksi’ne uygun olmadıkları belirlendi. Örneklerin hiçbirisinden Salmonella spp., dondurulmuş mezgit fileto örneklerinden ise Vibrio parahaemolyticusve V. cholerae
izole edilemedi. Dondurulmuş kemiksiz sığır eti, İnegöl köfte, hamburger ve tavuk karkası örneklerinde verotoksin 1 ve 2 tespit edilemedi.
Anahtar Kelimeler: Dondurulmuş gıda, mikrobiyolojik kalite, kodeks
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 18 Ağustos 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2005 Sayı: 7 |