Bu çalışmada, Bursa piyasasını temsilen Kasım 2002 - Eylül 2003 tarihleri arasında aylık olarak elde edilen çiğ tavuk karkası, tavuk butu, tavuk kanat ve ısı işlemi görmüş ürünlerden tavuk burger ve tavuk dönerinden oluşan toplam 450 örnekte termotolerant Campylobacter türlerinin (C.
jejuni, C. colive C. laridis) varlığı, perakende piyasa ve süpermarketler bazında araştırıldı. Toplam 450 adet tavuk eti ve ürününe ait örneğin 188 (% 41.78)’i termotolerant Campylobacter türleri yönünden pozitif olarak belirlendi. İzole edilen toplam 188 adet izolatın 102 (% 54,25)’sinin C. jejuni,
64 (% 34.22)”ünün C. coli\/e 22 (% 11,70)’sinin C. laridis olduğu tespit edildi. Skirrovv-Benjamin ve Lior biyotiplendirme sistemlerine göre yapılan biyotip tayinlerinde, izole edilen C. jejuni suşlarının 4 biyotipe, C. colive C. laridis suşlarının ise 2 biyotipe ayrıldıkları ve tüm izolatların çoğunun biyotip
1 olduğu belirlendi. Sonuç olarak, Bursa piyasasını temsilen çeşitli kasap ve süpermarketlerden alınan tavuk eti ve ürünlerinin termotolerant Campylobacter türleri ile önemli derecede kontamine oldukları ve halk sağlığı açısından risk oluşturdukları kanısına varıldı. Buna göre tavuk eti ve ürünlerinin üretiminde hijyenik şartlara önem verilerek çapraz kontaminasyonlara engel olunması, riskli gıdaların rutin
kontrollerde termotolerant Campylobacter türleri yönünden de analiz edilmesi ve ilgili yasal düzenlemelerin yapılması yerinde olacaktır.
Anahtar Kelimeler: Tavuk eti, termotolerant Campylobacter türleri
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 19 Ağustos 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2004 Sayı: 6 |