Günümüzde baharat ve çoğu ıtırlı bitki, gıda maddelerinde çeşni vermek, aroma kazandırmak vb. gibi amaçlarla kullanılmaktadır. Baharatların büyük bölümü, nemli ve sıcak iklimlere sahip hijyen bakımından genellikle yetersiz olan bölgelerde yetiştirilmektedir. Bunun sonucunda, hijyenik önlemlerin çoğu kez yetersiz olmasıyla mikrobiyel bulaşma yüksek oranda ortaya çıkmaktadır. Baharatlar ve ıtırlı bitkiler içerdikleri mikroorganizmalar ile çoğu kez herhangi bir işlem uygulanmadan direkt ilave edildikleri gıdalarda; zehirlenme ve enfeksiyonlara neden olabilmektedir. Bu durum tüketiciler açısından büyük risk oluşturmaktadır.
Anahtar Kelimeler: Baharatlar, ıtırlı bitkiler, kontaminasyon
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 19 Ağustos 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2004 Sayı: 5 |