BibTex RIS Kaynak Göster

BAHARATLAR İLE ITIRLI BİTKİLERİN MİKROBİYEL KONTAMİNASYONU VE ÖZELLİKLERİ

Yıl 2004, Sayı: 5, - , 19.08.2014

Öz

Günümüzde baharat ve çoğu ıtırlı bitki, gıda maddelerinde çeşni vermek, aroma kazandırmak vb. gibi amaçlarla kullanılmaktadır. Baharatların büyük bölümü, nemli ve sıcak iklimlere sahip hijyen bakımından genellikle yetersiz olan bölgelerde yetiştirilmektedir. Bunun sonucunda, hijyenik önlemlerin çoğu kez yetersiz olmasıyla mikrobiyel bulaşma yüksek oranda ortaya çıkmaktadır. Baharatlar ve ıtırlı bitkiler içerdikleri mikroorganizmalar ile çoğu kez herhangi bir işlem uygulanmadan direkt ilave edildikleri gıdalarda; zehirlenme ve enfeksiyonlara neden olabilmektedir. Bu durum tüketiciler açısından büyük risk oluşturmaktadır.

Anahtar Kelimeler: Baharatlar, ıtırlı bitkiler, kontaminasyon

Kaynakça

  • AKGÜL, A. 1989. Türkiye’nin baharatları, Gıda Derg. 14 (1): S 105-109.
  • AKSU, H. K. BOSTAN AND Ö. ERGÜN 2000. Prefecence of Bacillus cereus in packaged some
  • spices and herbs sold in İstanbul. Pak. J. Biol. Sci. 3 (5): S 710-712.
  • ANONYMOUS 1986. International Commision on Microbiological Spesifications for Foods.
  • Microorganism in Foods 2. Sampling for microbiological analysis: Principles and spesific
  • applications.
  • ANONYMOUS 2000. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Baharat Tebliği. Resmi Gazete: 1-31.08.2000/
  • , Ankara.
  • ANONYMOUS 2003. Ouality Spesifications. Erişim () Erişim tarihi: 10.09.2003
  • AYDIN, A. 2001. Toz Karabiberde Mikrodalga Yöntemi ile Mikrobiyel Dekontaminasyon Üzerine Bir
  • Çalışma, İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim
  • Dalı, Doktora Tezi.
  • BANERJEE, M., K. P. SARKAR 2003 Microbiological Ouality of Some Retail Spices in India. Food
  • Res. Int. 36: S 469-474.
  • BECKMANN, G „ D. KÖSZEGI, B. SONNENSCHEIN, R. LEIMBECK 1995. Zum mikrobiellen status
  • von Krâuter und Gevvürzen. Fleischwirtschaft.75 (4): S 765-769.
  • BUCKENHÜSKES, J. H. 1996. Hygienische aspekte des einsatzes von Gevvürzen bei der Herstellung
  • von Fleischvvaren. Fleischvvirtschaft. 76 (6): S 619-625.
  • DE BOER, E., W. M. SPIELENBERG AND F. W. JANSSEN 1995. Microbiology spices and herbs.
  • Antonie van Leeuvvenhoek. 51: S 435-438.
  • EROL, İ., Ö. KÜPLÜLÜ VE S. KARAGÖZ 1999. Ankara’da tüketime Sunulan Bazı Baharatın
  • Mikrobiyolojik Kalitesi. A.Ü. Vet. Fak. Derg. 46: S 115-125.
  • GERHADT, U., 1994. Gevvürze in Der Lebensmittelindustrie. Behr's Verlag, Hamburg.
  • HENNER, S., H. HARTGEN, W. KLEIH, M. SCHNEIDERHAN 1983. Mikrobiologischer status von
  • Gevvürzen für Fleischerzeugnisse. Fleischvvirtschaft. 63 (6): S 1051-1053.
  • JANETSCHKE, P, K. Fehlhaber 1992. Veterinârmedizinische Lebensmittelhygiene. Gustav Fischer
  • Verlag, Jena.
  • KARAPINAR, M., G. TUNCEL 1986. Parekende satılan toz baharatların mikrobiyolojik kriterleri. Ege
  • Üniv. Müh. Fak. Derg. Seri: B. Gıda Mühendisliği. 4 (1): S 27-36.
  • KNEİFEL, W., E. BERGER 1994. Microbiological criteria of random samples of spices and herbs
  • retailed on the Austrian market. J. Food Protect. 57 (10): S 893-901.
  • MCKEE, L. H. 1995. Microbial contamination of spices and herbs. Lebensm. Wirt. Technol. 28 (1):
  • S 1-11.
  • PAFUMİ, J. 1986. Assesment of the microbiological quality of spices and herbs, J. Food Protect.
  • (12): S 958-963.
  • PRUTHİ J. S. 1980. Spices and Condiments : Chemistry, Microbiolgy, Technology, Academic Press,
  • Nevv York.
  • ROSENBERGER, A., H. VVEBER 1993. Keimbelastung von Gevvürzproben. Fleischvvirtschaft 73 (8):
  • S 830-833.
  • SAĞUN, E., Y.C. SANCAK, H. DURMAZ, K. EKİCİ 1997. Van’da Tüketime Sunulan Bazı Baharatların
  • Mikrobiyolojik Kalitesi. Y. Y. Üniv. Vet. Fak. Derg. 8 (1-2): S 1-5.
  • SCHVVAB, A H., A. D. HARPESTAD, A. SVVARTZENTRUBER, J. M. LANIER, B. A. VVENTZ, A. P.
  • DURAN, R. J. BARNARD, R. B. 1982. Read. Microbiological quality of some spices and
  • herbs in retail markets. Appl. Environ Microbiol. 44 (3): S 627-630.
  • TEMELLİ, S., Ş. ANAR 2002. Bursa’da Tüketime Sunulan Baharat ve Çeşni Verici Otlarda Bacillus
  • cereus’un Varlığı. İstanbul Üniv. Vet. Fak. Derg. 28(2): S 459-465.
  • ÜNER, Y. 1998. Piyasada Satışa Sunulan Çeşitli Baharatın Bazı Patojenler ve Genel Mikrobiyolojik
  • Kriterler Yönünden İncelenmesi, İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Besin Hijyeni
  • ve Teknolojisi Anabilim Dalı., Yüksek Lisans Tezi.
Yıl 2004, Sayı: 5, - , 19.08.2014

Öz

Kaynakça

  • AKGÜL, A. 1989. Türkiye’nin baharatları, Gıda Derg. 14 (1): S 105-109.
  • AKSU, H. K. BOSTAN AND Ö. ERGÜN 2000. Prefecence of Bacillus cereus in packaged some
  • spices and herbs sold in İstanbul. Pak. J. Biol. Sci. 3 (5): S 710-712.
  • ANONYMOUS 1986. International Commision on Microbiological Spesifications for Foods.
  • Microorganism in Foods 2. Sampling for microbiological analysis: Principles and spesific
  • applications.
  • ANONYMOUS 2000. Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Baharat Tebliği. Resmi Gazete: 1-31.08.2000/
  • , Ankara.
  • ANONYMOUS 2003. Ouality Spesifications. Erişim () Erişim tarihi: 10.09.2003
  • AYDIN, A. 2001. Toz Karabiberde Mikrodalga Yöntemi ile Mikrobiyel Dekontaminasyon Üzerine Bir
  • Çalışma, İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim
  • Dalı, Doktora Tezi.
  • BANERJEE, M., K. P. SARKAR 2003 Microbiological Ouality of Some Retail Spices in India. Food
  • Res. Int. 36: S 469-474.
  • BECKMANN, G „ D. KÖSZEGI, B. SONNENSCHEIN, R. LEIMBECK 1995. Zum mikrobiellen status
  • von Krâuter und Gevvürzen. Fleischwirtschaft.75 (4): S 765-769.
  • BUCKENHÜSKES, J. H. 1996. Hygienische aspekte des einsatzes von Gevvürzen bei der Herstellung
  • von Fleischvvaren. Fleischvvirtschaft. 76 (6): S 619-625.
  • DE BOER, E., W. M. SPIELENBERG AND F. W. JANSSEN 1995. Microbiology spices and herbs.
  • Antonie van Leeuvvenhoek. 51: S 435-438.
  • EROL, İ., Ö. KÜPLÜLÜ VE S. KARAGÖZ 1999. Ankara’da tüketime Sunulan Bazı Baharatın
  • Mikrobiyolojik Kalitesi. A.Ü. Vet. Fak. Derg. 46: S 115-125.
  • GERHADT, U., 1994. Gevvürze in Der Lebensmittelindustrie. Behr's Verlag, Hamburg.
  • HENNER, S., H. HARTGEN, W. KLEIH, M. SCHNEIDERHAN 1983. Mikrobiologischer status von
  • Gevvürzen für Fleischerzeugnisse. Fleischvvirtschaft. 63 (6): S 1051-1053.
  • JANETSCHKE, P, K. Fehlhaber 1992. Veterinârmedizinische Lebensmittelhygiene. Gustav Fischer
  • Verlag, Jena.
  • KARAPINAR, M., G. TUNCEL 1986. Parekende satılan toz baharatların mikrobiyolojik kriterleri. Ege
  • Üniv. Müh. Fak. Derg. Seri: B. Gıda Mühendisliği. 4 (1): S 27-36.
  • KNEİFEL, W., E. BERGER 1994. Microbiological criteria of random samples of spices and herbs
  • retailed on the Austrian market. J. Food Protect. 57 (10): S 893-901.
  • MCKEE, L. H. 1995. Microbial contamination of spices and herbs. Lebensm. Wirt. Technol. 28 (1):
  • S 1-11.
  • PAFUMİ, J. 1986. Assesment of the microbiological quality of spices and herbs, J. Food Protect.
  • (12): S 958-963.
  • PRUTHİ J. S. 1980. Spices and Condiments : Chemistry, Microbiolgy, Technology, Academic Press,
  • Nevv York.
  • ROSENBERGER, A., H. VVEBER 1993. Keimbelastung von Gevvürzproben. Fleischvvirtschaft 73 (8):
  • S 830-833.
  • SAĞUN, E., Y.C. SANCAK, H. DURMAZ, K. EKİCİ 1997. Van’da Tüketime Sunulan Bazı Baharatların
  • Mikrobiyolojik Kalitesi. Y. Y. Üniv. Vet. Fak. Derg. 8 (1-2): S 1-5.
  • SCHVVAB, A H., A. D. HARPESTAD, A. SVVARTZENTRUBER, J. M. LANIER, B. A. VVENTZ, A. P.
  • DURAN, R. J. BARNARD, R. B. 1982. Read. Microbiological quality of some spices and
  • herbs in retail markets. Appl. Environ Microbiol. 44 (3): S 627-630.
  • TEMELLİ, S., Ş. ANAR 2002. Bursa’da Tüketime Sunulan Baharat ve Çeşni Verici Otlarda Bacillus
  • cereus’un Varlığı. İstanbul Üniv. Vet. Fak. Derg. 28(2): S 459-465.
  • ÜNER, Y. 1998. Piyasada Satışa Sunulan Çeşitli Baharatın Bazı Patojenler ve Genel Mikrobiyolojik
  • Kriterler Yönünden İncelenmesi, İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Besin Hijyeni
  • ve Teknolojisi Anabilim Dalı., Yüksek Lisans Tezi.
Toplam 49 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Ali Aydın Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 19 Ağustos 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2004 Sayı: 5

Kaynak Göster

APA Aydın, A. (2014). BAHARATLAR İLE ITIRLI BİTKİLERİN MİKROBİYEL KONTAMİNASYONU VE ÖZELLİKLERİ. Gıda Ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi(5).

by-nc-nd.png?resize=300%2C105&ssl=1
Gıda ve Yem Bilimi-Teknolojisi Dergisi  CC BY-NC-ND 4.0 lisansı altında lisanslanmıştır
 Journal of Food and Feed Science-Technology is licensed under CC BY-NC-ND 4.0