BibTex RIS Kaynak Göster

KUZU BESİSİNDE MELAS YERİNE YOĞUNLAŞTIRILMIŞ MELAS ŞİLEMPESİNİN KULLANMA OLANAKLARI

Yıl 2003, Sayı: 4, - , 20.08.2014

Öz

Bu a ra ş tırm a d a , kuzu besi yem le rin e p e le t b a ğ la y ıc ı o la ra k m elas y e rin e k ısm en ve ya tam am e n
yo ğ u n la ş tırılm ış melas şilem p es i (YMŞ) katma n ın ha y va nların besi p e rfo rm a n s ın a ve pelet kalite s in e etkileri belirlenmeye çalışılmıştır. Araş tırm a d a besin maddeleri içerikleri birbirine benzeyen, % 6 YMŞ, % 3 YMŞ, % 3 YMŞ + % 3 melas. % 1.5 YMŞ + % 1.5 melas, % 6 melas ve % 3 melas içeren pelet formdaki kuzu besi yemleri
kullanılmıştır. A ra ş tırm a sonucunda kuzuların besi b a şlangıç canlı ağırlığı, besi sonu canlı ağırlığı, gün lü k ortalama
canlı ağırlık artışı, günlük ortalama yoğun yem tüketimi ve yemden yararlanma oranına ilişkin olarak elde edilen
so n u ç la r g ru p la ra göre s ıras ıy la ; 21.00, 20.94, 21.19, 20.62, 2 1.15 ve 21.11 kg; 38.61, 40.43, 39.12, 39.35, 40.64 ve 41.36 kg; 314.5, 348.0, 321.6, 334.5, 348.0 ve 361.6 g/gün/baş; 1476, 1594, 1445, 1430, 1548 ve 1592
g: 4 .7 4 , 4 .5 9 , 4.52, 4.33, 4.52 ve 4.44 olarak belirlenmiştir. Besi boyunca toplam canlı ağırlık artışı ile ortalama yoğun yem tü ke tim le ri a ç ıs ın da n g ru p la r a ra s ın d a k i fa rk la r is ta tis tik se l o la ra k önemli (P<0.05) bulu nmu ş tu r. Araştırma so n u cun d a kuzu besi rasyonlarına melas yerine % 3'e kadar tek ba ş ına veya melas ile birlikte YMŞ k a tıla b ile c e ğ i, YM Ş 'n in m e la s y e rin e p e le t b a ğ la y ıc ı o la ra k k u lla n ıla b ile c e ğ i s o n u c u n a v a rılm ış tır.

Kaynakça

  • AK, İ. 1997. Yoğunlaştırılmış Melas Şilempesinin Besin Maddeleri İçeriği ve Hayvan Beslemede
  • Kullanılma O la n a k la rı. Yem Magazin Aylık Dergi, Temmuz 1997, s .19-21
  • AKYILDIZ, R. 1984. Yemler Bilgisi Laboratuar Klavuzu. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları:
  • , Uygulama Klavuzu,s. 213, Ankara.
  • ANONİM. 1978. Şeker, Nişasta, ve Fosfor Analiz Metodları. 29 Temmuz 1978 tarih ve 16361 sayılı
  • Resmi Gazete, Ankara.
  • ANONİM. 1992. Ham Selüloz ve Kalsiyum Analiz Metodları. 21.01.1992 tarih ve 21118 sayılı Resmi
  • Gazete, Ankara.
  • ANONYMOUS, 1993. Viprotal. S. I. Lesaffre.
  • ANONİM. 1995. Microbiological methods.Official Methods of Analysis of AOAC İnternational.(16 ’th
  • Edition) Chapter 17, p.119
  • ANONİM. 2003. Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. 2002 Yılı Faaliyet Raporu, http://www.turkseker.gov.tr
  • BESANCENOT, J. M., MOREL D'ARLEUX, F. 1989. Document de synthese sur la vinasse de molasse.
  • Ed.RNED bovin, Comite des sous-produits, 149 rue de Bercy, 75595 Paris Cedex 12.
  • BEUMER, H. 1978. Einflu einiger Arten der Gemischaufbereitung auf das Preergebnis. Die Mühle
  • und Mischfuttertechnik, (115) 731-737. İn STERN, M. 1992. Ernaehrungsphysiologische und
  • presstechnische Untersuchungen eines teilentkalisierten Zuckerrubenmelasserestes aus der
  • fermantativen Backhefeherstellung im Vergleich zu Zuckenruben und Zuckerrohrmelasse für
  • den Binsatz in derfütterung von VViederkauern. 174 pp.; 16 pp.ref.; İnstitut für Tierrenaehrung,
  • Justus Liebig Universitat, Giessen .Germany
  • DÜZGÜNEŞ, O., KESİCİ, T., KAVUNCU, O., GÜRBÜZ, F. 1987. Araştırma ve Deneme Metodları
  • (İstatistik Metodları II) A. Ü. Zir. Fak.Yay.: 1021. Ders Kitabı: s. 295, Ankara.
  • ERGEN, A. 1995. Konsantre Melas Şilempesi Gıda Teknolojisi Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü,
  • Bursa.
  • ERGÜL.M. 1984. Karma Yemler ve Karma Yem Teknolojisi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları
  • No: 384, s. 155 E.Ü.Ziraat Fak. Ofset Basımevi, Bornova.
  • GÜNGEN, İ. 1991. Melas Nedir, Kim Alır, Kim Satar, Nasıl Satılır? Güngen Dış Ticaret Lim.Şrk.,
  • Ankara. 34 s. (Seminer)
  • İMİK, H. ve ŞEKER, E. 1997. Melas ve Hayvan Beslemede Kullanımı. Türk Veteriner Hekimliği Dergisi,
  • (2) : 36-42.
  • KARABULUT, A. 1995. Yemler Bilgisi ve Yem Teknolojisi. U.Ü. Ders Notları, s.258, No: 67, Bursa
  • KONAN, V., ANTOLIKOVA, M., HUSAR, M. 1987. Use of distillery by-products for animal feeding.
  • Beast CD (Abstract)
  • MACİT, M. ve KARAOĞLU,M. 1999. Ruminantlar İçin Melas Üre Bloklarının Kullanımı. Yem Magazin,
  • (23): 42-49.
  • MANFREDİNİ M., CAVANI, C. 1979-a. Use of Distillery Effluents in Animal Feeds: Concentrated Beet
  • Molasses Slops for Feeding Lambs. Beast CD (Abstract).
  • MANFREDİNİ M., CAVANI, C. 1979-b. Use of Distillery Effluents in Animal Feeds: Concentrated Beet
  • Molasses Slops Treated to Remove Potassium for Feeding Lambs. Beast CD (Abstract)
  • MARTY, R. J., PRESTON, T. R. 1970. Molar Proportions of The Short Chain Volatile Fatty Acids
  • (VFA) Produced in The Rumen of Cattle Given High-Molasses Diets. Rev. Cubana Cienc.
  • Agric. (Eng.ed.), (4), 183-188.
  • STERN, M. 1992. Ernaehrungsphysiologische und presstechnische Untersuchungen eines
  • teilentkalisierten Zuckerrubenmelasserestes aus der fermantativen Backhefeherstellung im
  • Vergleich zu Zuckenruben und Zuckerrohrmelasse für den Binsatz in der fütterung von
  • VViederkauern. 174 pp.; 16 pp.ref.; İnstitut für Tierrenaehrung, Justus Liebig Universitat,
  • Giessen .Germany.
  • MCDONALD, P., HENDERSON, A.R, A.R., HERON, S.J.E. 1991. The Biochemistry of Silage. (2. ed.
  • Chalcombe Publ., Churchlane, Kingston, Canterbury, Kent, UK.
  • -
  • (2003) GIDA ve YEM BİLİMİ-TEKMOLOJİ5İ S a y ı: 4
  • PATE F.M, .KUNKLE W.E. December 1989 Molasses-Based Feeds and Theır Use as Supplements
  • for Brood Cows Circular S-365 Florida Agricultural Experiment Station Institute of Food and
  • Agricultural Sciences, University of Florida, Gansville. J.M. Davidson, Dean for Research,
  • http://www.ifas.ufl.edu/-ona/cirs365.html.
  • POTTER, S. G., MOYA, A., HENRY, P. R., PALMER, A. Z „ BECKER, H. N., AMMERMAN, C. B.
  • Sugarcane Condenced Molasses Solubles as a Feed İngredient for Finishing Cattle.
  • J.Anim. Sci., (60), No. 3.
  • SARIÇİÇEK, B. Z., OCAK, N„ ÇAYIROĞLU, H. 1998. Vibrotal İlavesinin Kuru Çayır Otunun Rumen
  • Parçalanabilirliği ve Toklularda Büyüme Performansı Üzerine Etkisi. Hayvansal Üretim., (38),
  • s.47-54.
  • SCHMITZ, H. M. 1993. Molasses Residues as a Crude Protein Component. Nutrition Absrtracts and
  • Reviews (Series B) (64) Abs. No.3 (1187) (Abstract).
  • STERN, M. 1992. Ernaehrungsphysiologische und presstechnische Untersuchungen eines
  • teilentkalisierten Zuckerrubenmelasserestes aus der fermantativen Backhefeherstellung im
  • Vergleich zu Zuckenruben und Zuckerrohrmelasse für den Binsatz in der fütterung von
  • VViederkauern. 174 pp.; 16 pp.ref.; İnstitut für Tierrenaehrung, Justus Liebig Universitat,
  • Giessen .Germany.
  • TROCCON, J. L . ; DEMAROUİLLY, C. 1989. La Vinasse de molasse de betterave pour les ruminants.
  • İNRA Station de Recherches sur la Vache Laitiere, 35590 Saint-Gilles, INRA Llnite de la
  • Valeur Alimentarie, Theix 63122 Ceyrat.
Yıl 2003, Sayı: 4, - , 20.08.2014

Öz

Kaynakça

  • AK, İ. 1997. Yoğunlaştırılmış Melas Şilempesinin Besin Maddeleri İçeriği ve Hayvan Beslemede
  • Kullanılma O la n a k la rı. Yem Magazin Aylık Dergi, Temmuz 1997, s .19-21
  • AKYILDIZ, R. 1984. Yemler Bilgisi Laboratuar Klavuzu. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları:
  • , Uygulama Klavuzu,s. 213, Ankara.
  • ANONİM. 1978. Şeker, Nişasta, ve Fosfor Analiz Metodları. 29 Temmuz 1978 tarih ve 16361 sayılı
  • Resmi Gazete, Ankara.
  • ANONİM. 1992. Ham Selüloz ve Kalsiyum Analiz Metodları. 21.01.1992 tarih ve 21118 sayılı Resmi
  • Gazete, Ankara.
  • ANONYMOUS, 1993. Viprotal. S. I. Lesaffre.
  • ANONİM. 1995. Microbiological methods.Official Methods of Analysis of AOAC İnternational.(16 ’th
  • Edition) Chapter 17, p.119
  • ANONİM. 2003. Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. 2002 Yılı Faaliyet Raporu, http://www.turkseker.gov.tr
  • BESANCENOT, J. M., MOREL D'ARLEUX, F. 1989. Document de synthese sur la vinasse de molasse.
  • Ed.RNED bovin, Comite des sous-produits, 149 rue de Bercy, 75595 Paris Cedex 12.
  • BEUMER, H. 1978. Einflu einiger Arten der Gemischaufbereitung auf das Preergebnis. Die Mühle
  • und Mischfuttertechnik, (115) 731-737. İn STERN, M. 1992. Ernaehrungsphysiologische und
  • presstechnische Untersuchungen eines teilentkalisierten Zuckerrubenmelasserestes aus der
  • fermantativen Backhefeherstellung im Vergleich zu Zuckenruben und Zuckerrohrmelasse für
  • den Binsatz in derfütterung von VViederkauern. 174 pp.; 16 pp.ref.; İnstitut für Tierrenaehrung,
  • Justus Liebig Universitat, Giessen .Germany
  • DÜZGÜNEŞ, O., KESİCİ, T., KAVUNCU, O., GÜRBÜZ, F. 1987. Araştırma ve Deneme Metodları
  • (İstatistik Metodları II) A. Ü. Zir. Fak.Yay.: 1021. Ders Kitabı: s. 295, Ankara.
  • ERGEN, A. 1995. Konsantre Melas Şilempesi Gıda Teknolojisi Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü,
  • Bursa.
  • ERGÜL.M. 1984. Karma Yemler ve Karma Yem Teknolojisi. Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları
  • No: 384, s. 155 E.Ü.Ziraat Fak. Ofset Basımevi, Bornova.
  • GÜNGEN, İ. 1991. Melas Nedir, Kim Alır, Kim Satar, Nasıl Satılır? Güngen Dış Ticaret Lim.Şrk.,
  • Ankara. 34 s. (Seminer)
  • İMİK, H. ve ŞEKER, E. 1997. Melas ve Hayvan Beslemede Kullanımı. Türk Veteriner Hekimliği Dergisi,
  • (2) : 36-42.
  • KARABULUT, A. 1995. Yemler Bilgisi ve Yem Teknolojisi. U.Ü. Ders Notları, s.258, No: 67, Bursa
  • KONAN, V., ANTOLIKOVA, M., HUSAR, M. 1987. Use of distillery by-products for animal feeding.
  • Beast CD (Abstract)
  • MACİT, M. ve KARAOĞLU,M. 1999. Ruminantlar İçin Melas Üre Bloklarının Kullanımı. Yem Magazin,
  • (23): 42-49.
  • MANFREDİNİ M., CAVANI, C. 1979-a. Use of Distillery Effluents in Animal Feeds: Concentrated Beet
  • Molasses Slops for Feeding Lambs. Beast CD (Abstract).
  • MANFREDİNİ M., CAVANI, C. 1979-b. Use of Distillery Effluents in Animal Feeds: Concentrated Beet
  • Molasses Slops Treated to Remove Potassium for Feeding Lambs. Beast CD (Abstract)
  • MARTY, R. J., PRESTON, T. R. 1970. Molar Proportions of The Short Chain Volatile Fatty Acids
  • (VFA) Produced in The Rumen of Cattle Given High-Molasses Diets. Rev. Cubana Cienc.
  • Agric. (Eng.ed.), (4), 183-188.
  • STERN, M. 1992. Ernaehrungsphysiologische und presstechnische Untersuchungen eines
  • teilentkalisierten Zuckerrubenmelasserestes aus der fermantativen Backhefeherstellung im
  • Vergleich zu Zuckenruben und Zuckerrohrmelasse für den Binsatz in der fütterung von
  • VViederkauern. 174 pp.; 16 pp.ref.; İnstitut für Tierrenaehrung, Justus Liebig Universitat,
  • Giessen .Germany.
  • MCDONALD, P., HENDERSON, A.R, A.R., HERON, S.J.E. 1991. The Biochemistry of Silage. (2. ed.
  • Chalcombe Publ., Churchlane, Kingston, Canterbury, Kent, UK.
  • -
  • (2003) GIDA ve YEM BİLİMİ-TEKMOLOJİ5İ S a y ı: 4
  • PATE F.M, .KUNKLE W.E. December 1989 Molasses-Based Feeds and Theır Use as Supplements
  • for Brood Cows Circular S-365 Florida Agricultural Experiment Station Institute of Food and
  • Agricultural Sciences, University of Florida, Gansville. J.M. Davidson, Dean for Research,
  • http://www.ifas.ufl.edu/-ona/cirs365.html.
  • POTTER, S. G., MOYA, A., HENRY, P. R., PALMER, A. Z „ BECKER, H. N., AMMERMAN, C. B.
  • Sugarcane Condenced Molasses Solubles as a Feed İngredient for Finishing Cattle.
  • J.Anim. Sci., (60), No. 3.
  • SARIÇİÇEK, B. Z., OCAK, N„ ÇAYIROĞLU, H. 1998. Vibrotal İlavesinin Kuru Çayır Otunun Rumen
  • Parçalanabilirliği ve Toklularda Büyüme Performansı Üzerine Etkisi. Hayvansal Üretim., (38),
  • s.47-54.
  • SCHMITZ, H. M. 1993. Molasses Residues as a Crude Protein Component. Nutrition Absrtracts and
  • Reviews (Series B) (64) Abs. No.3 (1187) (Abstract).
  • STERN, M. 1992. Ernaehrungsphysiologische und presstechnische Untersuchungen eines
  • teilentkalisierten Zuckerrubenmelasserestes aus der fermantativen Backhefeherstellung im
  • Vergleich zu Zuckenruben und Zuckerrohrmelasse für den Binsatz in der fütterung von
  • VViederkauern. 174 pp.; 16 pp.ref.; İnstitut für Tierrenaehrung, Justus Liebig Universitat,
  • Giessen .Germany.
  • TROCCON, J. L . ; DEMAROUİLLY, C. 1989. La Vinasse de molasse de betterave pour les ruminants.
  • İNRA Station de Recherches sur la Vache Laitiere, 35590 Saint-Gilles, INRA Llnite de la
  • Valeur Alimentarie, Theix 63122 Ceyrat.
Toplam 71 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Mehmet Ada Bu kişi benim

İbrahim Ak Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 20 Ağustos 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2003 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Ada, M., & Ak, İ. (2014). KUZU BESİSİNDE MELAS YERİNE YOĞUNLAŞTIRILMIŞ MELAS ŞİLEMPESİNİN KULLANMA OLANAKLARI. Gıda Ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi(4).

by-nc-nd.png?resize=300%2C105&ssl=1
Gıda ve Yem Bilimi-Teknolojisi Dergisi  CC BY-NC-ND 4.0 lisansı altında lisanslanmıştır
 Journal of Food and Feed Science-Technology is licensed under CC BY-NC-ND 4.0