BibTex RIS Kaynak Göster

DOYMAMIŞ YAĞ ASİTLERİNİN BESLENME VE SAĞLIK AÇISINDAN ÖNEMİ

Yıl 2003, Sayı: 3, - , 20.08.2014

Öz

Yağların, sağlıklı ve üretken bir hayatın sağlanması için önemli fonksiyonları vardır. Zengin bir enerji kaynağı olmaları ile birlikte, A, D, E ve K vitaminlerinin, linoleik ve « - linolenik asit gibi temel esansiyel yağ asitleri ile araşidonik, eikozapentaeoik ve dokozahekzaenoik asit gibi şartlı esansiyel yağ asitlerinin temel kaynağıdırlar. Bu makalede çoklu-doymamış yağ asitlerinin insan sağlığı üzerinde önemi incelenecektir.

Kaynakça

  • ADAMS. P.B., S. LAVVSON, A. SANIGORSKI ve A.J. SINCLAIR. 1996. Lipids, 31: 157 - 161.
  • ASCHERİO, A. 1995. New England Journal of Medicine, 332:977 - 982.
  • BELLUZI, A.,S. BOSCHI, C. BRIGNOLA, A. MUNARINI. G. CARIANI ve F.MIGLIO. 2000. American
  • Journal of Clinical Nutrition, 71 (1 ): 339 - 342.
  • CARTER, J.P. 1998. Food Technology, 42 (6 ): 72 - 82.
  • CASTILLO, M.,F. AMALIK, A. LINEARS ve E. GARCIA - PEROGRİN. 2000. Molecuar and Celluar
  • Biochemistry, 210 (1-2): 121 - 130.
  • HAMILTON, R.J. 1995. Developments in Oils and Fats. Blackie Academic & Professional,
  • Chapman & Hail, NY. 33 - 48.
  • HAREL, Z., S. RIGGS, R. VAZ, L. WHITE ve R.D. MENZIES. 2001. Journal of Adoloscent Health,
  • : 10 - 15.
  • HIBBELN, J.R. ve N. SALEM. 1995. American Journal of Clinical Nutrition, 62: 1 - 9.
  • HORROCKS, L.A. ve Y.K. KEO. 1999. Pharmacological Research, 40 (3) : 2 1 1 - 225
  • HUGHES, D.A. ve A.C. PINDER. 2000. American Journal of Clinical Nutrition, 71 (1): 357 - 360.
  • JAMES, M.,J, R.A. GIBSON ve L.G. CLEVLAND. 2000. American Journal of Clinical Nutrition, 71 (1 ):
  • - 348
  • KINSELLA, J.E., 1988. Food Technology, 42 (10): 124 - 145
  • KREMER, J.M., 2000. American Journal of Clinical Nutrition, 71 (1 ): 349 - 351.
  • LEAF, A., 1995. Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids, 52: 197 - 198
  • LEE, R.M.K.VV. 1994. Canadian Journal of Physiology and Pharmacology, 72: 945 - 953.
  • MANTZIORİS, E., L. CLEVLAND, R.A. GIBSON, M.A. NEUMANN, M. DEMASI ve M.J. JAMES.
  • American Journal of Clinical Nutrition, 72 (1 ): 42 - 48.
  • NEVVTON, I.S. 1997. Chemistry and Industry, 8 : 302 - 305
  • SIMOPOULOS, A.P. 1991 American Journal of Clinical Nutrition, 54: 438 - 463.
  • SPRECHER, H. 2000 Biochmica et Biophysica Açta, 1486: 219 - 231
  • SUDDABY, D. 1992. Essential Fatty Acids: a Revievv of Their Biochemistry, Function, Interaction and
  • Clinical Applications. Croda Universal Ltd. Hull. 230 p.
  • VON SCHACKY, C. 2000.American Journal of Clinical Nutrition, 71 (1): 224 - 227.
  • YAMADA, T. J.P. STRONG, T. ISHII, T. UENO, M. KOYAMA, H. VVAGAYAMA, A. SHIMIZU, T.
  • SAKAI, G.T. MALCOM ve M.A. GUZMAN. 2000. Atherosclerosis, 53: 469 - 481.
Yıl 2003, Sayı: 3, - , 20.08.2014

Öz

Kaynakça

  • ADAMS. P.B., S. LAVVSON, A. SANIGORSKI ve A.J. SINCLAIR. 1996. Lipids, 31: 157 - 161.
  • ASCHERİO, A. 1995. New England Journal of Medicine, 332:977 - 982.
  • BELLUZI, A.,S. BOSCHI, C. BRIGNOLA, A. MUNARINI. G. CARIANI ve F.MIGLIO. 2000. American
  • Journal of Clinical Nutrition, 71 (1 ): 339 - 342.
  • CARTER, J.P. 1998. Food Technology, 42 (6 ): 72 - 82.
  • CASTILLO, M.,F. AMALIK, A. LINEARS ve E. GARCIA - PEROGRİN. 2000. Molecuar and Celluar
  • Biochemistry, 210 (1-2): 121 - 130.
  • HAMILTON, R.J. 1995. Developments in Oils and Fats. Blackie Academic & Professional,
  • Chapman & Hail, NY. 33 - 48.
  • HAREL, Z., S. RIGGS, R. VAZ, L. WHITE ve R.D. MENZIES. 2001. Journal of Adoloscent Health,
  • : 10 - 15.
  • HIBBELN, J.R. ve N. SALEM. 1995. American Journal of Clinical Nutrition, 62: 1 - 9.
  • HORROCKS, L.A. ve Y.K. KEO. 1999. Pharmacological Research, 40 (3) : 2 1 1 - 225
  • HUGHES, D.A. ve A.C. PINDER. 2000. American Journal of Clinical Nutrition, 71 (1): 357 - 360.
  • JAMES, M.,J, R.A. GIBSON ve L.G. CLEVLAND. 2000. American Journal of Clinical Nutrition, 71 (1 ):
  • - 348
  • KINSELLA, J.E., 1988. Food Technology, 42 (10): 124 - 145
  • KREMER, J.M., 2000. American Journal of Clinical Nutrition, 71 (1 ): 349 - 351.
  • LEAF, A., 1995. Prostaglandins, Leukotrienes and Essential Fatty Acids, 52: 197 - 198
  • LEE, R.M.K.VV. 1994. Canadian Journal of Physiology and Pharmacology, 72: 945 - 953.
  • MANTZIORİS, E., L. CLEVLAND, R.A. GIBSON, M.A. NEUMANN, M. DEMASI ve M.J. JAMES.
  • American Journal of Clinical Nutrition, 72 (1 ): 42 - 48.
  • NEVVTON, I.S. 1997. Chemistry and Industry, 8 : 302 - 305
  • SIMOPOULOS, A.P. 1991 American Journal of Clinical Nutrition, 54: 438 - 463.
  • SPRECHER, H. 2000 Biochmica et Biophysica Açta, 1486: 219 - 231
  • SUDDABY, D. 1992. Essential Fatty Acids: a Revievv of Their Biochemistry, Function, Interaction and
  • Clinical Applications. Croda Universal Ltd. Hull. 230 p.
  • VON SCHACKY, C. 2000.American Journal of Clinical Nutrition, 71 (1): 224 - 227.
  • YAMADA, T. J.P. STRONG, T. ISHII, T. UENO, M. KOYAMA, H. VVAGAYAMA, A. SHIMIZU, T.
  • SAKAI, G.T. MALCOM ve M.A. GUZMAN. 2000. Atherosclerosis, 53: 469 - 481.
Toplam 30 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Arzu Akpınar Bayizit Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 20 Ağustos 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2003 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA Akpınar Bayizit, A. (2014). DOYMAMIŞ YAĞ ASİTLERİNİN BESLENME VE SAĞLIK AÇISINDAN ÖNEMİ. Gıda Ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi(3).

by-nc-nd.png?resize=300%2C105&ssl=1
Gıda ve Yem Bilimi-Teknolojisi Dergisi  CC BY-NC-ND 4.0 lisansı altında lisanslanmıştır
 Journal of Food and Feed Science-Technology is licensed under CC BY-NC-ND 4.0