BibTex RIS Kaynak Göster

FARKLI SICAKLIKLARDA PASTÖRİZE EDİLEN SÜTLERDE THİAMİN VE RİBOFLAVİN DEĞİŞİMİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA

Yıl 2002, Sayı: 2, - , 21.08.2014

Öz

Bu ç a lışm a d a ; ç iğ s ü t v e ü ç fa rk lı (65°C d e 3 0 d a k ., 7 2 °c d e 2 d a k . v e 8 5°C d e 4 5 s a n iy e ) p a s tö riz e e d ilm iş s ü t ö rn e k le rin d e ; th iam in , rib o fla v in a n a liz le ri y a p ıld ı. T h iam in k a yb ı s ıc a k lık v e z am a n a b a ğ lıd ır. D ü ş ü k s ıc a k lık ta u z u n s ü re p a s tö riz a s y o n d a (L T L T ), y ü k s e k s ıc a k lık ta k ıs a s ü re p a s tö riz a s y o n d a (H T S T ), d a h a fa z la th iam in k a yb ı o lm u ş tu r. R ib o fla v in s ıc a k lığ a k a rşı tiam in d e n d a h a s ta b il b u lu nm u ş tu r. E ld e e d ile n s o n u ç la ra g ö re , th iam in v e rib o fla v in k a y ıp la rı o rta lam a o la ra k s ıra y la % 1 1,3 v e % 1 ,4 7 o la ra k b e lirle nm iş tir.

Kaynakça

  • ADAM.R .C . 1973. V itam in le r ve A n tiv itam in le r. Ege Üniv. Z ira a t Fak., Yayın No 33,49-66.
  • ALLEN.J.C., JOSEPH.G. 1985. Deterioration of Pasterized Milk on Storage. Journal of Dairy Research, 52, 469-487.
  • GSTIRNER,F. 1951. Chemisch-Physikalische Vitaminbestim-Mungsmethoden. S. 72-79, Mit 27 Tabellen und 42,
  • Abbildungen.
  • HIŞIL, Y. 1994. En strum a ntel Gıda A n a liz le ri-1 .Ege Üniv. Basımevi, 107-109, B ornova-İzmir.
  • HOLLAND.B., WELCH,AA, UNVVİN, I.D., BUSS, D.H., PAUL,AA, SOUTGATE, D.A.T. 1995.The Composition of Foods.Fifth
  • Edition.Clays Lft.St., Ives, Plc.73-105, U.K.
  • KAVASA, A. 1986. Gıda İşleminin Yol Açtığı Vitamin Kayıpları. Vitaminlerin Sağlığımızdaki Önemi. Roche Müstahzarları
  • Sanayii A.Ş. Yayını, 89-101.
  • KURDAL,E.1989. Keçi Sütünden Üretilen Beyaz Peynirlerin Kimyasal ve Mikrobiyolojik Nitelikleri Üzerinde Araştırmalar.
  • Uludağ Üniv. Yayınları, Yayın No 7- 022- 0188, U.Üniv. Basımevi, Bursa.
  • LAVİGNE.C., PFENDER,K.A. 1990. Effect of Processing and Storage Conditions on the Fate of Vitamin B1, B2 and
  • C on the Shelf Life of Goats Milk. J. Food Sci. Volüme, 54(1), 69-73.
  • MATISSEK, R., VVİTTKOVSKİ, R. 1992. High Performance Liguid Chromatograpgy in Food Control and Research.
  • Technomic Publishing Company, Lancaster Pensylvania 17604,191-194, USA.
  • NOLLET, L.M.L. 1992. Food Analysis by HPLC. 2070 Madison Avenue, NewYork, 10016,275-341, USA.
  • OAMEN.E.E., HANSEN.A.P., SWARZER,K.E. 1989. Effect of Ultra High Temperature Steam Injektion Processing and
  • Aseptic Storage on Labile VVater-Soluble Vitamin in Milk. Journal Dairy Sci., 72:14,161-167.
  • RENNER, L. 1974. Alınmıştır. Oysun, G., 1987. Süt Kimyası ve Biyokimyası. Ondokuz Mayıs Üniv. Ziraat Fak., Yayın
  • No 18, S 110, Samsun.
  • ROSENBERG, H.R. 1945. Chemistry and Physiology of the Vitamins Interscience. Publishers, İne, 99-155, NevvYork,
  • SENCER, E. 1983. Beslenme ve Diyet. İstanbul Üniv. Tıp Fatültesi Vakfı Bayda Yayın No:4, 170-177.
  • SULLİVAN, M.D., CARPENTER, E.D. 1994. Methods of Analysis for Nutrition Labeling. AOAC International süite 400,
  • VVİlson Boulevard Arlington, Vİrginia 22201-3301,S 10-19, USA.
  • TURAN, Z.M. 1995. Deneme Tekniği. Uludağ Üniv. Ziraat Fak. Yüksek Lisans Ders Notları (Basılmamış).
  • VRZHESİNSKAYA, D.A., KODENTSOVA, V.M., ORLOVA, N.V., SPİRİCHEV, V.B. 1993. Comparision of Methods for
  • Determination of Riboflavin in Dairy Product. Voprasy-Pitaniya, No 1 40-42.
  • VVANNER. R.L. 1996. Effect of Commercial Processing of Milk and Milk Products on Their Nutrient Content. Nutrition
  • Evaluation of Food Processing. 173-196, Avi Publishing Company Westport.
  • YÖNEY, Z. 1974. Süt Kimyası. Ankara Üniv. Ziraat Fak., Yayın No 530, Ders Kitabı, 171.
Yıl 2002, Sayı: 2, - , 21.08.2014

Öz

Kaynakça

  • ADAM.R .C . 1973. V itam in le r ve A n tiv itam in le r. Ege Üniv. Z ira a t Fak., Yayın No 33,49-66.
  • ALLEN.J.C., JOSEPH.G. 1985. Deterioration of Pasterized Milk on Storage. Journal of Dairy Research, 52, 469-487.
  • GSTIRNER,F. 1951. Chemisch-Physikalische Vitaminbestim-Mungsmethoden. S. 72-79, Mit 27 Tabellen und 42,
  • Abbildungen.
  • HIŞIL, Y. 1994. En strum a ntel Gıda A n a liz le ri-1 .Ege Üniv. Basımevi, 107-109, B ornova-İzmir.
  • HOLLAND.B., WELCH,AA, UNVVİN, I.D., BUSS, D.H., PAUL,AA, SOUTGATE, D.A.T. 1995.The Composition of Foods.Fifth
  • Edition.Clays Lft.St., Ives, Plc.73-105, U.K.
  • KAVASA, A. 1986. Gıda İşleminin Yol Açtığı Vitamin Kayıpları. Vitaminlerin Sağlığımızdaki Önemi. Roche Müstahzarları
  • Sanayii A.Ş. Yayını, 89-101.
  • KURDAL,E.1989. Keçi Sütünden Üretilen Beyaz Peynirlerin Kimyasal ve Mikrobiyolojik Nitelikleri Üzerinde Araştırmalar.
  • Uludağ Üniv. Yayınları, Yayın No 7- 022- 0188, U.Üniv. Basımevi, Bursa.
  • LAVİGNE.C., PFENDER,K.A. 1990. Effect of Processing and Storage Conditions on the Fate of Vitamin B1, B2 and
  • C on the Shelf Life of Goats Milk. J. Food Sci. Volüme, 54(1), 69-73.
  • MATISSEK, R., VVİTTKOVSKİ, R. 1992. High Performance Liguid Chromatograpgy in Food Control and Research.
  • Technomic Publishing Company, Lancaster Pensylvania 17604,191-194, USA.
  • NOLLET, L.M.L. 1992. Food Analysis by HPLC. 2070 Madison Avenue, NewYork, 10016,275-341, USA.
  • OAMEN.E.E., HANSEN.A.P., SWARZER,K.E. 1989. Effect of Ultra High Temperature Steam Injektion Processing and
  • Aseptic Storage on Labile VVater-Soluble Vitamin in Milk. Journal Dairy Sci., 72:14,161-167.
  • RENNER, L. 1974. Alınmıştır. Oysun, G., 1987. Süt Kimyası ve Biyokimyası. Ondokuz Mayıs Üniv. Ziraat Fak., Yayın
  • No 18, S 110, Samsun.
  • ROSENBERG, H.R. 1945. Chemistry and Physiology of the Vitamins Interscience. Publishers, İne, 99-155, NevvYork,
  • SENCER, E. 1983. Beslenme ve Diyet. İstanbul Üniv. Tıp Fatültesi Vakfı Bayda Yayın No:4, 170-177.
  • SULLİVAN, M.D., CARPENTER, E.D. 1994. Methods of Analysis for Nutrition Labeling. AOAC International süite 400,
  • VVİlson Boulevard Arlington, Vİrginia 22201-3301,S 10-19, USA.
  • TURAN, Z.M. 1995. Deneme Tekniği. Uludağ Üniv. Ziraat Fak. Yüksek Lisans Ders Notları (Basılmamış).
  • VRZHESİNSKAYA, D.A., KODENTSOVA, V.M., ORLOVA, N.V., SPİRİCHEV, V.B. 1993. Comparision of Methods for
  • Determination of Riboflavin in Dairy Product. Voprasy-Pitaniya, No 1 40-42.
  • VVANNER. R.L. 1996. Effect of Commercial Processing of Milk and Milk Products on Their Nutrient Content. Nutrition
  • Evaluation of Food Processing. 173-196, Avi Publishing Company Westport.
  • YÖNEY, Z. 1974. Süt Kimyası. Ankara Üniv. Ziraat Fak., Yayın No 530, Ders Kitabı, 171.
Toplam 30 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Mehmet Şahin Bu kişi benim

Ekrem Kurdal Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 21 Ağustos 2014
Yayımlandığı Sayı Yıl 2002 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Şahin, M., & Kurdal, E. (2014). FARKLI SICAKLIKLARDA PASTÖRİZE EDİLEN SÜTLERDE THİAMİN VE RİBOFLAVİN DEĞİŞİMİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA. Gıda Ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi(2).

by-nc-nd.png?resize=300%2C105&ssl=1
Gıda ve Yem Bilimi-Teknolojisi Dergisi  CC BY-NC-ND 4.0 lisansı altında lisanslanmıştır
 Journal of Food and Feed Science-Technology is licensed under CC BY-NC-ND 4.0