BibTex RIS Kaynak Göster

GIDA İLE TEMAS EDEN MADDE VE MALZEMELERDEN GIDAYA GEÇEBİLECEK ALÜMİNYUM MİKTARI VE BUNUN RİSKLERİ

Yıl 2015, Sayı: 15, - , 02.02.2015

Öz

Gıda ile temas eden madde ve malzemelerden gıdaya geçebilecek alüminyum miktarı ve bunun risklerinin belirlenmesi amacıyla, Bursa ilinde üretim yapan işletmelerin üretim bantlarından, alüminyum esaslı materyal ile ambalajlanmış gıda maddeleri (kutu içecekler, fırın sütlaç, çikolata, dondurma, eritme peynir, kestane şekeri) numune olarak alınmıştır. Numuneler raf koşullarında muhafaza edilmiştir. Mikrodalga yaş yakma sistemi ile örnekler ekstrakte edilerek raf ömrü sürecince belirli periyotlarla ICP-MS cihazında Alüminyum miktarları belirlenmiştir. Buna göre; Al geçişi çikolata-1’de 1.73, çikolata-2’de 1.36, gazozda 0.64, kolada 0.30, şeftali suyunda 1.39, eritme peynirinde 0.93 ve dondurmada 0.68 mg/kg olarak saptanmıştır. Kestane şekeri ve fırın sütlaç numunelerinde ise tespit edilebilir düzeyde Alüminyum bulunamamıştır. Anahtar Kelimeler: Gıda, Ambalaj, Alüminyum, Migrasyon, ICP-MS

Kaynakça

  • Anonymous, (2002). Concerning Metals And Alloys, Technical Document: Guidelines On Metals And
  • Alloys Used As Food Contact Materials, Council Of Europe’s Policy Statements Concerning Materials And
  • Articles Intended To Come Into Contact With Foodstuffs
  • Anonymous, (2004). On Materials And Articles İntended To Come İnto Contact With Food, No:1935/2004,
  • European Union.
  • Anonymous, (2007). As, Cd, Hg, Pb And Other Elements Determination by ICP-MS After Pressure
  • Digestion, No:186, Nordic Committee On Food Analysis(NMKL).
  • Anonymous, (2008). Safety Of Aluminium From Dietary Intake, Scientific Opinion of the Panel on
  • Food Additives,
  • Flavourings, Processing Aids and Food Contact Materials, European Food Safety Authority(EFSA)
  • Journal, 754, 1- 34
  • Anonymous, (2011). Türk Gıda Kodeksi Gıda İle Temas Eden Madde Ve Malzemeler Yönetmeliği, R.G.
  • 12.2011-28157.
  • Çinibulak P., (2010). Gida Ambalajlarinda Migrasyon(Yüksek Lisans Tezi), Namik Kemal Üniversitesi Fen
  • Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühensisliği Anabilim Dalı.
  • Üçüncü M., (2007). Gıda Ambalajlama Teknolojisi, İzmir.
Yıl 2015, Sayı: 15, - , 02.02.2015

Öz

Kaynakça

  • Anonymous, (2002). Concerning Metals And Alloys, Technical Document: Guidelines On Metals And
  • Alloys Used As Food Contact Materials, Council Of Europe’s Policy Statements Concerning Materials And
  • Articles Intended To Come Into Contact With Foodstuffs
  • Anonymous, (2004). On Materials And Articles İntended To Come İnto Contact With Food, No:1935/2004,
  • European Union.
  • Anonymous, (2007). As, Cd, Hg, Pb And Other Elements Determination by ICP-MS After Pressure
  • Digestion, No:186, Nordic Committee On Food Analysis(NMKL).
  • Anonymous, (2008). Safety Of Aluminium From Dietary Intake, Scientific Opinion of the Panel on
  • Food Additives,
  • Flavourings, Processing Aids and Food Contact Materials, European Food Safety Authority(EFSA)
  • Journal, 754, 1- 34
  • Anonymous, (2011). Türk Gıda Kodeksi Gıda İle Temas Eden Madde Ve Malzemeler Yönetmeliği, R.G.
  • 12.2011-28157.
  • Çinibulak P., (2010). Gida Ambalajlarinda Migrasyon(Yüksek Lisans Tezi), Namik Kemal Üniversitesi Fen
  • Bilimleri Enstitüsü Gıda Mühensisliği Anabilim Dalı.
  • Üçüncü M., (2007). Gıda Ambalajlama Teknolojisi, İzmir.
Toplam 16 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Gülnur Biricik Bu kişi benim

Nazan Çöplü Bu kişi benim

Adnan Dağdelen Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 2 Şubat 2015
Yayımlandığı Sayı Yıl 2015 Sayı: 15

Kaynak Göster

APA Biricik, G., Çöplü, N., & Dağdelen, A. (2015). GIDA İLE TEMAS EDEN MADDE VE MALZEMELERDEN GIDAYA GEÇEBİLECEK ALÜMİNYUM MİKTARI VE BUNUN RİSKLERİ. Gıda Ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi(15).

by-nc-nd.png?resize=300%2C105&ssl=1
Gıda ve Yem Bilimi-Teknolojisi Dergisi  CC BY-NC-ND 4.0 lisansı altında lisanslanmıştır
 Journal of Food and Feed Science-Technology is licensed under CC BY-NC-ND 4.0