Jelatin, çok fonksiyonlu bir hidrokolloiddir; bu
sebeple gıda, eczacılık, kozmetik, tıp ve fotoğraf ürünlerinde yaygın bir kullanım
alanına sahiptir. Dünyada en yaygın olarak şekerlemeler ve ilaç kapsüllerinde
kullanılmaktadır. Jelatinin doğrulama ve köken değerlendirmesi; sadece gıda,
kozmetik ve ilaç endüstrisindeki ticari dolandırıcılıkların önlenmesine
yardımcı olmamakta, aynı zamanda insan sağlı için zararlı olabilecek besi
hayvanlarında görülebilen hastalıklardan kaynaklanan güvenlik risklerini
önlemeye de yardımcı olmaktadır. Bu nedenle, jelatin türlerinin doğru bir
şekilde tespit edilmesi bu sektörler için birincil olarak önem taşımaktadır.
Bu çalışmada
yumuşak şekerlemelerde kullanılan yenilebilir jelatin orijinini belirlemek
amacı ile Sıvı Kromotografisi-Uçuş Zamanlı Kütle Spektrofotometresi (LC Q-TOF)
kullanılarak MS/MS dataları elde edilmiştir. Elde edilen datalardan kütüphane
yardımı ile peptid dizilimlerine ulaşılmış ve bu dizilimlerden domuz ve sığır
jelatini için ayırt edici (marker) nitelik taşıyanlar aminoasit dizilimlerine
ulaşılıp, Türkiye ve Avrupa’daki marketlerden orijinal ambalajlarında 4 farklı
markadan toplam 40 adet yumuşak şekerleme numunelerinde analizler
gerçekleştirilmiştir.
yumuşak şeker domuz jelatini sığır jelatini aminoasit sekansı
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Eylül 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Sayı: 18 |