Özet
Amaç: Bu çalışmada Bursa ve çevresinde üretilen
naturel sızma zeytinyağı örneklerinde bazı pestisit kalıntılarının Gel
Permeation Chromatography-Gas Chromatography yöntemiyle belirlenmesi ve mevcut
kalıntı durumunun ortaya konması amaçlanmıştır.
Materyal ve Yöntem: Bu amaçla Bursa ve çevresinde üretilen
36 adet naturel sızma zeytinyağı örneğinde azinphos-methyl, chlorpyrifos,
cyfluthrin, cypermethrin, deltamethrin, diazinon, dimethoate, endosülfan (alfa,
beta), fenitrothion, fenthion, formothion, lambda cyhalothrin, malathion,
methidathion, parathion methyl, monocrotophos, omethoate, phenthoate,
phosphamidone, tetradifon ve trichlorfon pestisit etken maddeleri analiz
edilmiştir.
Bulgular: Analizler DFG-S19 metodu kullanılarak
gerçekleştirilmiştir. Jel Geçirgenlik Kromatografisi (Gel Permeation
Chromatography, GPC) kullanılarak yağ molekülleri uzaklaştırıldıktan sonra
örnekler GC-ECD ve GC-FPD koşullarında analiz edilmiş ve GC-MS’ de doğrulama
yapılmıştır.
Sonuç: Yapılan çalışmalardaki geri
kazanım oranları %71,0-%118,9 aralığında bulunmuştur. Analiz edilen örneklerin
2 tanesinde hiçbir pestisit kalıntısı tespit edilmemiş iken diğer örneklerde yalnızca
chlorpyrifos kalıntısı tespit edilmiştir. Chlorpyrifos kalıntısı 5 örnekte
ölçüm limiti (Limit of Quantification, LOQ) olan 10 µg/kg’ın altında, 19
tanesinde 10-50 µg/kg aralığında, 10 tanesinde ise Türk Gıda Kodeksi
Pestisitlerin Maksimum Kalıntı Limitleri Yönetmeliği’nde sofralık zeytin ve
yağlık zeytin için belirtilen maksimum kalıntı limiti (Maximum Residue Limit, MRL)
değeri olan 50 µg/kg’dan daha yüksek bulunmuştur.Abstract
Objective: In this study, performing residue
analyses of some pesticides in extra virgin olive oil, produced in Bursa region,
by applying Gel Permeation-Gas Chromatography method are aimed.
Materials and
Methods: For this
purpose, residue analyses of azinphos methyl, chlorpyrifos, cyfluthrin,
cypermethrin, deltamethrin, diazinon, dimethoate, endosülfan (alfa, beta), fenitrothion,
fenthion, formothion, lambda cyhalothrin, malathion, methidathion, parathion
methyl, monocrotophos, omethoate, phenthoate, phosphamidone, tetradifon,
trichlorfon were performed according to DFG-S19 method in 36 extra virgin olive
oil samples.
Results: After removing lipid molecules by
Gel Permeation Chromatography (GPC) samples were analysed in GC-ECD and GC-FPD
conditions, then verification was made by GC-MS.
Conclusion: Recoveries of spiked extra virgin
olive oil samples ranged from 71,0% to 118,9%. No pesticide residues were determined
in two samples while only chlorpyrifos residue was determined in the rest of
samples. Residue level of chlorpyrifos in 5 samples was found below 10 µg/kg,
which is determined as LOQ, and between range of 10-50 µg/kg in 19 samples. In
10 samples chlorpyrifos residue level exceeded maximum residue limit (MRL) of
50 µg/kg defined in Turkish Food Codex for olives.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Gıda ve Yem Bilimi-Teknolojisi Dergisi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Temmuz 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Sayı: 22 |