Öz
Bu çalışma Maraş dondurmasının bazı fiziksel ve kimyasal özelliklerinin belirlenmesi amacıyla Kahramanmaraş’ta üretilen ve 1. kalite olarak satışa sunulan 5 farklı dondurma örneğinde üç tekrar olarak yapılmıştır. Yapılan analiz sonuçlarına göre kuru madde (%), kül (%), titrasyon asitliği (% laktik asit), protein (%), şeker (%), yağ (%), pH değeri, hacim artışı ve viskozite (cp) ortalama değerleri sırasıyla %38,17 (p<0,05); 0,98 (p<0,05); 0,27 (p<0,05); 4,79 (p<0,05); 21,55 (p<0,05); 5,27 (p<0,05); 6,43 (p>0,05); 2,62 (p<0,05); 31,18 (p>0,05) olarak tespit edilmiştir. İlk erime ve tam erime zamanı 23,8 (p<0,05) ve 76.8 (p<0,05) dakikada gerçekleşmiştir. Dondurma örneklerinin erime oranları 30. dakikada %15,8, 40. dakikada %19,8, 50. dakikada %47,6 ve 70. dakikada %75,4 olarak tespit edilmiştir. Ayrıca dondurma örneklerinde bazı mineral madde miktarları şu şekildedir: ortalama kalsiyum 1.341,0 mg/kg, fosfor 1.056,6 mg/kg, sodyum 296,6 mg/kg, potasyum 1.182,0 mg/kg, demir 0,003 mg/kg, çinko 5,3 mg/kg ve magnezyum 167,7 mg/kg (p<0,05).
Abstract
This study was conducted to detect some physical and chemical properties of Maras ice cream. Analyzes were made using 5 different ice cream samples that were first quality and randomly selected from known brands of Kahramanmaras ice cream producers. According to results of average values of dry matter (%), ash (%), titration acidity (%), protein (%), sugar (%), fat (%), pH rate, overrun and viscosity rates were 38,17 (p<0,05); 0,98 (p<0,05); 0,27 (p<0,05); 4,79 (p<0,05); 21,55 (p<0,05); 5,27 (p<0,05); 6,43 (p>0,05); 2,62 (p<0,05); 31,18 (p>0,05), respectively. First melting and full melting time were concluded as 23,8 (p<0,05) and 76,8 (p<0,05) minutes. Melting rate at 30., 40., 50. and 70. min were calculated as 15,8; 19,8; 47,6; 75,4 %, respectively. Average values were found as for calcium 1.341,0 mg/kg, phosphor 1.056,6 mg/kg, sodium 296,6 mg/kg, potassium 1.182,0 mg/kg, iron 0,003 mg/kg, zinc 5,3 mg/kg and magnesium 167,7 mg/kg, (p<0,05).
Maras Ice cream Physical properties Chemical properties Maraş Dondurması Fiziksel Özellikler Kimyasal Özellikler
KSÜ Araştırma Fonu Projesi
2016/6-28 YLS
Bu çalışma KSÜ-BAP tarafından Kahramanmaraş Yöresine Ait Maraş Dondurmasının Bazı Kimyasal ve Fiziksel Özelliklerinin Belirlenmesi adlı KSÜ Araştırma Fonu Projesi, 2016/6-28 YLS olarak desteklenmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Gıda ve Yem Bilimi-Teknolojisi Dergisi |
Yazarlar | |
Proje Numarası | 2016/6-28 YLS |
Yayımlanma Tarihi | 7 Şubat 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Sayı: 23 |