Araştırma Makalesi

Türkiye’de Kadın Girişimciler ve Yöneticilerin Girişimcilik Kariyerindeki Durumu ve İlerlemesine Yönelik Bir Analiz

Cilt: 16 Sayı: 1 11 Ağustos 2021
PDF İndir

Türkiye’de Kadın Girişimciler ve Yöneticilerin Girişimcilik Kariyerindeki Durumu ve İlerlemesine Yönelik Bir Analiz

Öz

Türk toplumunda patriyarka ve toplumsal cinsiyet rolleri nedeniyle kadınlar iş hayatında çoğunlukla ayrımcılığa maruz kalmakta ve özellikle üst düzey yönetici pozisyonuna erişmeleri engellenmektedir. Ancak bu engelleri aşarak orta veya üst düzey yönetici konumuna gelebilen kadınlar, zorlukları aşmanın verdiği psikolojik güçlülük, özyeterlik ve bu konumda edindikleri sosyal sermaye ile girişimci potansiyeline sahip olmaktadır. Bu bağlamda kadın yöneticilerin edindiği tecrübelerle girişimciye dönüşebileceğini savunuyoruz. Bu çalışmanın amacı, Türkiye’deki kadın yöneticilerin pozisyon gücünün kadın girişimciliğe etkisini uzun dönemli bir bakış açısı ile belirlemektir. Bu doğrultuda OECD ve Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO)’nün Türkiye’ye ait 2006-2018 dönemindeki verileri panel veri yöntemiyle analiz edilmiştir. Bulgulara göre; kadınların işgücüne katılması ve istihdam içerisindeki paylarının artması kadın girişimciliği negatif yönde etkilerken, üst ve orta kademe yönetimde istihdam edilen kadınların artması kadın girişimciliği pozitif yönde etkilemektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. ADA, A.A. (2011). Kümeleme Analizi ile AB Ülkeleri ve Türkiye'nin Sürdürülebilir Kalkınma Açısından Değerlendirilmesi. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, (29): 321-322
  2. AHL, H. (2006). Why Research on Women Entrepreneurs Needs New Directions. Entrepreneurship Theory and Practice, 30(5): 595–621.
  3. ALP, G. ve AKSOY, B. (2018). Kadın Girişimciliği ve İstihdam. Sosyal Politika Ve Çalışma İlişkilerinde Güncel Sorunlar (Ed. Mete Kaan Namal). Gazi Kitabevi, Ankara.
  4. ARIKAN, C. (2016). Kadın Girişimcilikte Başarı ve Başarıyı Etkileyen Faktörler: Bursa Örneği. Yönetim ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi, 14 (3): 138-156.
  5. BACANLI, H. (2012). “Davranışçı Yaklaşım”. Öğrenme ve Öğretme Kuramlar, Yaklaşımlar, Modeller (Ed. Zeki Kaya) içinde Bölüm 2, Pegem Yayıncılık, Ankara.
  6. BAKAY, M.E., MÜFTÜOĞLU, M., NALTBANTOĞLU, A. ve ÇOÇAN, E. (2020). Kırsal Kesimlerdeki Kadın Girişimciliği ve Girişimci Kadınların Karşılaştıkları Sorunlar Üzerine Nitel Bir Araştırma: Manisa-Demirci Örneği. Journal of Yaşar University, 15: 295-306.
  7. BALLI, A.İ.K. (2017). Kadınların Girişimci Olma Nedenleri ve Önlerindeki Engeller: Kadın Girişimci Adayları Üzerine Uygulamalı Bir Araştırma. Organizasyon ve Yönetim Bilimleri Dergisi, 9(1): 42-63.
  8. BAYRAKÇI, E. ve KÖSE, S. (2019). Kadın Girişimciliğinde “Bir Tık” Ötesi: Kadın Dijital Girişimciler Üzerine Nitel Bir Araştırma. Girişimcilik İnovasyon ve Pazarlama Araştırmaları Dergisi, 3(6): 95-106.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

11 Ağustos 2021

Gönderilme Tarihi

9 Ocak 2021

Kabul Tarihi

7 Temmuz 2021

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2021 Cilt: 16 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Güneş, E., & Şekerdil, R. (2021). Türkiye’de Kadın Girişimciler ve Yöneticilerin Girişimcilik Kariyerindeki Durumu ve İlerlemesine Yönelik Bir Analiz. Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi, 16(1), 15-30. https://izlik.org/JA78TK84CW
AMA
1.Güneş E, Şekerdil R. Türkiye’de Kadın Girişimciler ve Yöneticilerin Girişimcilik Kariyerindeki Durumu ve İlerlemesine Yönelik Bir Analiz. GKD. 2021;16(1):15-30. https://izlik.org/JA78TK84CW
Chicago
Güneş, Evrim, ve Reşat Şekerdil. 2021. “Türkiye’de Kadın Girişimciler ve Yöneticilerin Girişimcilik Kariyerindeki Durumu ve İlerlemesine Yönelik Bir Analiz”. Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi 16 (1): 15-30. https://izlik.org/JA78TK84CW.
EndNote
Güneş E, Şekerdil R (01 Ağustos 2021) Türkiye’de Kadın Girişimciler ve Yöneticilerin Girişimcilik Kariyerindeki Durumu ve İlerlemesine Yönelik Bir Analiz. Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi 16 1 15–30.
IEEE
[1]E. Güneş ve R. Şekerdil, “Türkiye’de Kadın Girişimciler ve Yöneticilerin Girişimcilik Kariyerindeki Durumu ve İlerlemesine Yönelik Bir Analiz”, GKD, c. 16, sy 1, ss. 15–30, Ağu. 2021, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA78TK84CW
ISNAD
Güneş, Evrim - Şekerdil, Reşat. “Türkiye’de Kadın Girişimciler ve Yöneticilerin Girişimcilik Kariyerindeki Durumu ve İlerlemesine Yönelik Bir Analiz”. Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi 16/1 (01 Ağustos 2021): 15-30. https://izlik.org/JA78TK84CW.
JAMA
1.Güneş E, Şekerdil R. Türkiye’de Kadın Girişimciler ve Yöneticilerin Girişimcilik Kariyerindeki Durumu ve İlerlemesine Yönelik Bir Analiz. GKD. 2021;16:15–30.
MLA
Güneş, Evrim, ve Reşat Şekerdil. “Türkiye’de Kadın Girişimciler ve Yöneticilerin Girişimcilik Kariyerindeki Durumu ve İlerlemesine Yönelik Bir Analiz”. Girişimcilik ve Kalkınma Dergisi, c. 16, sy 1, Ağustos 2021, ss. 15-30, https://izlik.org/JA78TK84CW.
Vancouver
1.Evrim Güneş, Reşat Şekerdil. Türkiye’de Kadın Girişimciler ve Yöneticilerin Girişimcilik Kariyerindeki Durumu ve İlerlemesine Yönelik Bir Analiz. GKD [Internet]. 01 Ağustos 2021;16(1):15-30. Erişim adresi: https://izlik.org/JA78TK84CW