Cilt: 17 Sayı: 2, 30.12.2022

Yıl: 2022

Research Article

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü bünyesinde yayımlanan SBAD’ın amacı, bilimsel normlara ve bilim etiğine uygun, nitelikli ve özgün çalışmaları titizlikle değerlendiren ve sosyal bilimler alanında tercih edilen nitelikli bir dergi olmaktır. 

Dergi, sosyal bilimler kapsamında Arkeoloji, Tarih, Coğrafya, Türk Dili ve Edebiyatı, Batı Dilleri ve Edebiyatları, İlahiyat, İşletme, İktisat, Maliye, Kamu Yönetimi, Siyaset Bilimi, Uluslararası İlişkiler, Çalışma Ekonomisi alanlarda özgün bilimsel çalışmaları kabul etmektedir.

YAZIM VE YAYIM İLKELERİ
1. Başka bir yerde yayımlanmamış veya yayım için gönderilmemiş Türkçe ve İngilizce makaleler ön incelemeden sonra değerlendirmeye alınır. (Bu kuralın ihlal edildiği tespit edilen yazılar iade edilir)
2. Makalenin ilk sayfasında makale başlığı ve yazarlara ait bilgiler verilmelidir. Yazarların adları akademik unvanlarıyla birlikte yazılmalı ve e-posta adresleri, çalıştığı kurum bilgileri (Üniversite, Fakülte, Bölüm vb.) ismin altında yer almalıdır.
2.a) İlk sayfada makalenin Türkçe ve İngilizce 150-200 kelime arası Öz/Abstract ve en az 3 en fazla 5 anahtar kelime/keywords bulunmalıdır. (Kelime sınırı aşılmamalıdır)
3. Gönderilen yazılar kaynakça ve ekler dahil asgari 5.000, azami 10.000 kelime olmalıdır. (Kelime sınırı aşılmamalıdır)
4. Dipnotlar geçtikleri sayfada, tablo ve grafikler atıfta bulunulan sayfada veya devamında yer almalıdır. Tablo ve şekillere başlık ve numara verilmeli, başlıklar tabloların üzerinde, şekillerin ve grafiklerin altında yer almalıdır. Paragraf başı 1 cm içeriden olmalıdır.
5. Atıflar metin içerisinde (Lucas, 1988) örneğindeki gibi yer almalıdır. Kitaba atıfta sayfa numarası (North, 1992: 93) örneğindeki gibi verilmelidir.
6. Ekler, kaynakça bölümünden sonra yer almalıdır.
7. Makaleler dergi sayfasında bulunan şablon dosyasına uygun hazırlanmalıdır.
8. Makalelerin yazımında burada belirtilmeyen diğer konularda bilimsel makale yazım kurallarına uyulmalıdır.
9. Makale/lerin içeriğinden yazar/ları sorumludur.
10. En az 700 en fazla 900 kelimelik genişletilmiş İngilizce özet makalenin sonuna eklenmelidir. İngilizce yazılan makalelerde bu şart aranmamaktadır. (Abstract ve Extended Abstract’ın proofreading işleminden geçirilerek gönderilmesi zorunluluk olmamakla beraber önem arz etmektedir.)
10. Dergi yayın ilkelerine, yazım kurallarına ve bilimsel araştırma metotlarına uygun olarak gönderilmeyen makaleler dikkate alınmaz.

Dergi Yayın Politikası
a) Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi, ULAKBİM Dergi Park platformunda “Hakemli Dergi” statüsünde yılda 2 sayı (Haziran ve Aralık) elektronik olarak yayımlanmaktadır.
b) Dergi, sosyal bilimler alanında özgün Türkçe ve İngilizce çalışmaları yayınlamaktadır.
c) Dergiye gönderilen yazılar editör ve editör yardımcısı incelemesinden sonra ilgili alan editörüne yönelendirilir ve alan editörünün de uygun görüşü ile hakemlerce çifte körleme yöntemiyle gönderilerek değerlendirme aşamasına geçilir.
d) Sosyal Bilimler Araştırmaları’nda yayımlanan makale, kitap tanıtımı vb. yazılar için herhangi bir ücret talep etmemekte, yazarlara da ücret ödememektedir.
e) Rapor edilen araştırmalar etik kurallara uygun olarak hazırlanmalı ve metin içinde yapılan atıflar mutlaka belirtilmelidir. Kabul edilebilir benzerlik oranı üst sınırı 2021 Haziran sayısından itibaren %20' dir.
f) Yayınlanan makalelerde ifade edilen görüşler derginin görüşü değildir, her makale yazarının sorumluluğundadır.
Telif Hakkı
a) Yazarlar dergimize gönderecekleri makaleler için “telif devir sözleşmesi” hazırlayarak göndermekle yükümlüdürler.
Yayın Etiği
Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi'nin yayın süreçleri, bilginin bilimsel yöntemle yansız biçimde üretilmesi, geliştirilmesi ve paylaşılmasına dayanır.
Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi'nin yayın etiği ile açık erişim politikası, Yayın Etiği Komitesi’nin (Committee on Publication Ethics, COPE) açık erişimde yayınladığı kılavuzlar ve politikalar doğrultusunda (Örneğin “Yayın Etiği Komitesi (COPE) Davranış Kuralları ve Dergi Editörleri İçin En İyi Uygulama Kılavuzları; “Code of Conduct and Best Practice Guidelines for Journal Editors” ve “COPE Best Practice Guidelines for Journal Editors”) yayın sürecinin tüm bileşenlerinin etik ilkelere uymasını gerektirmektedir.
Makalelerde kullanılan verilerin manipüle edilmesi, çarpıtılması ve uydurma verilerin kullanılması gibi durumlar tespit edilirse, makale yazarının çalıştığı kuruma bu durum resmi yollardan bildirilecek ve makale red edilecektir. Dergi, editörleri ve/veya hakemler tarafından verilen dönütlere göre yazarlardan analiz sonuçlarına ilişkin çıktı dosyalarını isteme hakkına sahiptir.
Yayıncının Etik Sorumlukları
Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi, kamu yararını gözetir ve kâr amacı gütmez.
Derginin editör kurulu; bir editör, bir editör yardımcıcı ve alan editörlerinden oluşur. Ayrılan kişinin yerine yeni üye görevlendirilir. Editör, makalenin konusuna göre, gerekli olduğunda Editörler Kurulu üyesi olmayan ve en az doktor unvanlı, alanında uzman kişilere alan editörü olarak incelemesi için makale gönderebilir.
Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi Editör Kurulunun Görev ve Sorumlulukları
Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi’ne başvurusu yapılan her makaleden, editör kurulu sorumludur ve kurul bu sorumluluğunu bilir.
Dergi editör kurulu, dergiyi geliştirmeye, yayın niteliğini yükseltmeye yönelik çaba içindedir.
Editör kurulu, yayın, kör hakemlik, değerlendirme süreci, etik ilkeler gibi dergi politikalarının belirlenmesi ve uygulanmasını sağlar.
Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi editör kurulu, makale ve dergi yayım sürecinde fikri mülkiyet hakları, bilimsel-etik olmayan davranışlarla, intihalle ilgili önlemleri almada sorumludur.
Editör kurulu dergiye gönderilen yayınlara alanında uzman hakem tayin etme noktasında üzerine düşeni yapar.
Editör Kurulunun Etik Yükümlülükleri
Editörler, makalelerin dergide yayımlanmak üzere hakeme göndermeye karar verirken, makalelerin özgün, ilgili alana katkı sağlayabilecek olmasına dikkat ederler.
Editörler, makalelerle ilgili olumlu ya da olumsuz karar verirken, makalelerin özgün değeri, alana katkısı, araştırma yönteminin geçerli ve güvenirliği, anlatımın açıklığı ile derginin amaç ve kapsamını göz önünde tutarlar.
Editörler, derginin yayın politikaları arasında bulunan kör hakemlik ve değerlendirme süreci politikalarını uygular, hakemlerin kimlik bilgilerini gizli tutar, her makalenin yansız ve süresi içinde değerlendirilmesini sağlarlar.
Editörler, makaleleri alan editörleri ve hakemlerin uzmanlık alanlarını dikkate alarak gönderir, değerlendirmelerin yansız ve bağımsız yapılmasını desteklerler.
Editörler, makalenin yansız değerlendirilmesi için azami dikkat gösterirler. Hakem havuzunun mümkün mertebe geniş olması ve sürekli güncellenmesi için çaba içindedirler.
Editör kurulu belirli aralıklarla toplantılar düzenlerler. Bu toplantılarda mevcut durumu, varsa aksaklıkları ve bunların nasıl giderileceğini tartışıp karara bağlarlar.
Editörler, makalelerdeki kişisel verilerin korunmasını sağlarlar. Makalelerde insan haklarının korunmasına özen gösterirler, makalenin katılımcılarının açık onayının belgelendirilmesini önemserler, makalenin katılımcılarına ilişkin etik kurul onayı olmadığında makaleyi reddederler.
Editörler; görevi kötüye kullanmaya karşı önlem alırlar. Görevi kötüye kullanmaya yönelik yakınmalar olduğunda, nesnel bir soruşturma yaparak, konuyla ilgili bulguları paylaşır..
Editörler, Dergide yayımlanan makalelere yönelik tutarlı eleştirileri dikkate alırlar, eleştirilen makalelerin yazar/yazarlarına yöneltilen eleştirilere karşı cevap hakkı tanırlar.
Editörler, Dergi hakkındaki şikayetleri dikkate alır, inceler ve gerekli dönüşleri yaparlar.
Hakemlerin Etik Sorumlulukları
Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi makale değerlendirme sürecinde yazar/yazarların hakemleri, iki yönlü kör hakemlik ilkesince belirlenir, hakemler yazarlar ile doğrudan iletişim kuramaz; makale değerlendirme formları ve metin üzerinde belirtilen notlar ile düzeltme istemleri dergi yönetim sistemi üzerinden editörlerce yazar/yazarlara iletilir. Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi’ne başvurusu yapılan makaleleri değerlendirecek hakemler şu etik sorumlulukları taşıması beklenmektedir:
Hakemler yalnız uzmanlık alanı ile ilgili makaleleri değerlendirmeyi kabul etmelidir.
Hakemler, değerlendirmeyi yansızlık ve gizlilik içinde yapmalıdır. Hakemler, çıkar çatışması-çıkar birliği olduğunu anladıklarında, makaleyi değerlendirmeyi reddederek, editörlere bilgi vermelidir.
Hakemler, değerlendirmeyi akademik görgü kurallarına uygun biçimde, yapıcı bir dille yapmalı; hakaret ve düşmanlık içeren kişisel yorumlardan kaçınmalıdır.
Hakemler değerlendirmesini kabul ettikleri makaleyi süresi içinde değerlendirmelidirler. Hakemler kabul ya da ret gerekçelerini ayrıntılı bir biçimde yazarı tatmin edecek şekilde dile getirmelidirler.
Yazarların Etik Sorumlulukları
Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi’ne makale başvurusu yapan yazar/yazarlardan etik davranış açısından beklenen sorumluluklar:
Yazar/Yazarlar, başka yerde yayımladıkları ya da yayımlanmak üzere gönderdikleri bir makalesini, aynı anda Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi’ne göndermemelidir.
Yazar/Yazarların, gönderdikleri yazılar özgün olmalıdır.
Yazar/Yazarlar, makale yazımı sırasında yararlandıkları kaynaklara etik ilkeler doğrultusunda doğru biçimde atıf yapmalıdır.
Makaleye katkı sağlamayan kişilerin adı, yazar olarak yazılmamalı, yayımlanmak üzere başvurusu yapılan bir makalenin yazar sırasını değiştirme, yazar çıkartma, yazar ekleme önerilmemelidir.(Hayali yazarlık, armağan yazarlık vb.)
Değerlendirme sürecinde yazar/yazarlardan makalelerine ilişkin bilgi ya da ham veri istenmesi durumunda beklenen bilgileri Editörlere sunmalıdırlar.
Yazar(lar), etik kurul kararı gerektiren deney, anket, ölçek, görüşme, gözlem, odak grup çalışması gibi nicel ya da nitel yöntemlerle veri toplamayı gerektiren araştırmalar için etik kurul onayı aldığını belirtmeli ve etik kurul kararını gösteren belgeyi makalenin başvurusuyla birlikte sisteme yüklemelidir.
Etik İlkelere Uymayan Durumun Editöre Bildirilmesi
Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi’nde editörler, hakemler, yazarlar ile ilgili etik ilkelere uymayan bir davranış ya da değerlendirme sürecindeki, erken görünümdeki ya da yayımlanmış bir makale ilgili etik olmayan bir durumla karşılaşılması durumunda sbad@gop.edu.tr adresine ileti yoluyla bildirilmesi gerekir.
Yasal/Özel Etik Kurul İzin Belgesi Alınması
TR Dizin Etik Kurallarla ilgili AÇIKLAMA ve BİLGİLENDİRME Kriterlerde geçmiş yıllarda yer alan Etik Kurallarla ilgili maddeler 2020 yılında açıklamalarla detaylandırılmış, araştırma alanında etik kurul izni gerektiren çalışmalar için izinlerin alındığı varsayılarak “izinle ilgili bilgilere makalede yer verilmesi” hususu kriterlere eklenmişti.
Etik Kurul izni gerektiren araştırmalar aşağıdaki gibi olup, bu türden çalışmaların yayımlanması için söz konusu iznin alınması şarttır.
1) Anket, mülakat, odak grup çalışması, gözlem, deney, görüşme teknikleri kullanılarak katılımcılardan veri toplanmasını gerektiren nitel ya da nicel yaklaşımlarla yürütülen her türlü araştırmalar
2) İnsan ve hayvanların (materyal/veriler dahil) deneysel ya da diğer bilimsel amaçlarla kullanılması,
3) İnsanlar üzerinde yapılan klinik araştırmalar,
4) Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar,
5) Kişisel verilerin korunması kanunu gereğince retrospektif çalışmalar,

Dergimizde makale işlem ücreti alınmamaktadır.


Creative Commons Lisansı
Bu eser Creative Commons Atıf 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.