Konferans Bildirisi

Aksiyel spondiloartritli bireylerde kırılganlık durumunun üç farklı yöntem ile belirlenmesi

Sayı: 7. Ulusal Romatolojik Rehabilitasyon Kongresi Özet Bildiri Özel Sayısı 22 Kasım 2023
PDF İndir
TR EN

Aksiyel spondiloartritli bireylerde kırılganlık durumunun üç farklı yöntem ile belirlenmesi

Öz

Yaşlı popülasyonda kırılganlık düzeyi farklı araçlarla belirlenmektedir. Bununla birlikte, aksiyel spondiloartritli bireylerde bu araçların kırılganlık düzeyini belirleme performansları araştırılmamıştır. Çalışmamızda, aksiyel spondiloartrit tanısı olan bireylerde Fried fenotipi, Kihon Kontrol Listesi (KKL) ve Kısa Fiziksel Performans Bataryası (KFPB) kullanarak kırılganlık prevalansını değerlendirmeyi ve Fried fenotipine göre kırılganlığı belirlemede KKL ve KFPB’nin performansını değerlendirmeyi amaçladık. Bu kesitsel çalışmaya yaşları 40 ila 70 arasında değişen 114 hasta (61 kadın) dahil edilmiştir. Kırılganlık ve kırılganlık öncesi durum üç farklı araç kullanılarak belirlenmiştir. Sosyodemografik veriler, fiziksel fonksiyon, yaşam kalitesi, depresyon, anksiyete ve hastalıkla ilgili faktörler değerlendirilmiş ve tüm kırılganlık araçları ile kırılgan olan ve kırılgan olmayan olgular arasındaki farklar karşılaştırılmıştır. KFPB ve KKL'nin Fried fenotipi ile değerlendirilen kırılganlığı öngörme yeteneğini incelemek için eğri altında kalan alan hesaplanmış ve ROC eğrisi kullanılmıştır. Kırılganlık prevalansı %10,5 (KFPB), %20,1 (Fried fenotipi) ve %36 (KKL) olarak belirlendi. KFPB kırılganlık öncesi prevalansı en yüksek orand (%58,7) tespit ederken, bunu Fried fenotipi (%53,5) ve KKL (%33,3) izlemiştir. Kırılgan hastalar kavrama kuvveti, yürüme hızı, yaşam kalitesi, fiziksel fonksiyon ve depresyon açısından kırılgan olmayanlara kıyasla daha kötü sonuçlar sergilemiştir. KFPB, Fried fenotipine göre kabul edilebilir ayırt edilebilirlik (AUC=0.78) ortaya koymuştur. Kırılganlık ve kırılganlık öncesi durum aksiyel spondiloartrit hastalarında yaygın görülmektedir. Klinisyenler, sağlıklı yaşlanma için kapsamlı bir kırılganlık değerlendirmesinde depresyon, yaşam kalitesi ve fiziksel fonksiyonu değerlendirmeyi düşünmelidir. KFPB, kısa ve hızlı uygulanabilir bir yöntem olduğundan aksiyel spondiloartrit hastalarında ilk adım kırılganlık tarama aracı olarak uygulanabilir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. 7. Ulusal Romatolojik Rehabilitasyon Kongresi bildirisidir.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Fizyoterapi

Bölüm

Konferans Bildirisi

Yayımlanma Tarihi

22 Kasım 2023

Gönderilme Tarihi

13 Eylül 2023

Kabul Tarihi

22 Kasım 2023

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2023 Sayı: 7. Ulusal Romatolojik Rehabilitasyon Kongresi Özet Bildiri Özel Sayısı

Kaynak Göster

APA
Öztürk, Ö., Feyzioğlu, Ö., & Sarıtaş, F. (2023). Aksiyel spondiloartritli bireylerde kırılganlık durumunun üç farklı yöntem ile belirlenmesi. Gazi Sağlık Bilimleri Dergisi, 7. Ulusal Romatolojik Rehabilitasyon Kongresi Özet Bildiri Özel Sayısı, 19-20. https://izlik.org/JA73GL95KL
AMA
1.Öztürk Ö, Feyzioğlu Ö, Sarıtaş F. Aksiyel spondiloartritli bireylerde kırılganlık durumunun üç farklı yöntem ile belirlenmesi. Gazi Sağlık Bil. 2023;(7. Ulusal Romatolojik Rehabilitasyon Kongresi Özet Bildiri Özel Sayısı):19-20. https://izlik.org/JA73GL95KL
Chicago
Öztürk, Özgül, Özlem Feyzioğlu, ve Fatih Sarıtaş. 2023. “Aksiyel spondiloartritli bireylerde kırılganlık durumunun üç farklı yöntem ile belirlenmesi”. Gazi Sağlık Bilimleri Dergisi, sy 7. Ulusal Romatolojik Rehabilitasyon Kongresi Özet Bildiri Özel Sayısı: 19-20. https://izlik.org/JA73GL95KL.
EndNote
Öztürk Ö, Feyzioğlu Ö, Sarıtaş F (01 Kasım 2023) Aksiyel spondiloartritli bireylerde kırılganlık durumunun üç farklı yöntem ile belirlenmesi. Gazi Sağlık Bilimleri Dergisi 7. Ulusal Romatolojik Rehabilitasyon Kongresi Özet Bildiri Özel Sayısı 19–20.
IEEE
[1]Ö. Öztürk, Ö. Feyzioğlu, ve F. Sarıtaş, “Aksiyel spondiloartritli bireylerde kırılganlık durumunun üç farklı yöntem ile belirlenmesi”, Gazi Sağlık Bil, sy 7. Ulusal Romatolojik Rehabilitasyon Kongresi Özet Bildiri Özel Sayısı, ss. 19–20, Kas. 2023, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA73GL95KL
ISNAD
Öztürk, Özgül - Feyzioğlu, Özlem - Sarıtaş, Fatih. “Aksiyel spondiloartritli bireylerde kırılganlık durumunun üç farklı yöntem ile belirlenmesi”. Gazi Sağlık Bilimleri Dergisi. 7. Ulusal Romatolojik Rehabilitasyon Kongresi Özet Bildiri Özel Sayısı (01 Kasım 2023): 19-20. https://izlik.org/JA73GL95KL.
JAMA
1.Öztürk Ö, Feyzioğlu Ö, Sarıtaş F. Aksiyel spondiloartritli bireylerde kırılganlık durumunun üç farklı yöntem ile belirlenmesi. Gazi Sağlık Bil. 2023;:19–20.
MLA
Öztürk, Özgül, vd. “Aksiyel spondiloartritli bireylerde kırılganlık durumunun üç farklı yöntem ile belirlenmesi”. Gazi Sağlık Bilimleri Dergisi, sy 7. Ulusal Romatolojik Rehabilitasyon Kongresi Özet Bildiri Özel Sayısı, Kasım 2023, ss. 19-20, https://izlik.org/JA73GL95KL.
Vancouver
1.Özgül Öztürk, Özlem Feyzioğlu, Fatih Sarıtaş. Aksiyel spondiloartritli bireylerde kırılganlık durumunun üç farklı yöntem ile belirlenmesi. Gazi Sağlık Bil [Internet]. 01 Kasım 2023;(7. Ulusal Romatolojik Rehabilitasyon Kongresi Özet Bildiri Özel Sayısı):19-20. Erişim adresi: https://izlik.org/JA73GL95KL