Amaç: Bebeklik dönemindeki emme durumu ve süresinin farklı yaş gruplarındaki çocukların çeşitli gelişim alanları üzerine etkili olduğu bilinmektedir. Bu çalışmanın amacı tipik gelişim özelliği gösteren okul öncesi çocuklarının bebeklik dönemindeki emme durumu ve süresinin duyusal işlemleme becerilerine ve motor gelişimleri üzerine etkisinin incelenmesidir.
Yöntem: Çalışmaya 2-6 yaş arasında hiçbir nörogelişimsel risk faktörü olmayan ve tipik gelişim özelliği gösteren toplam 21 çocuk dahil edildi (10 erkek, 11 kız). Çocukların duyusal işlemleme becerilerini değerlendirmek için Duyusal İşlemleme Ölçeği - Sensory Processing Measure (SPM) sınıf formu, motor gelişimlerini değerlendirmek için ise Peabody Gelişimsel Motor Ölçekleri–2 (PDSM-2) kullanıldı. Emme süresi ile SPM ve PDSM-2 arasındaki ilişki Spearman korelasyon analizi ile incelendi.
Bulgular: Çalışmaya katılan çocukların yaş ortalaması 54.9±14.1 aydı. Duyusal İşlemleme Ölçeği- sınıf formunda çocukların %9.5’u tipik aralıkta, %71.4’ü bazı problemler aralığında %19’u ise belirgin işlev bozukluğu aralığında çıktı. Yapılan analizler sonucunda geçmişe dönük emme süresi ile duyusal işlemleme becerileri ve motor gelişimleri arasında bir ilişki bulunmadı (p>0.05).
Sonuç: Yapılan bu ön çalışma ile çocukların geçmişe dönük annelerini emme sürelerinin okul öncesi dönemde duyusal işlemleme becerileri ve motor gelişim düzeyleri üzerine bir etkisi olmadığı belirlendi. Katılımcı sayısının daha fazla olacağı çalışmalarda geriye dönük emzirme süresi ile duyusal işlemleme becerilerinin ve motor gelişim düzeylerinin ilişkili olabileceği görüşündeyiz.
Emme süresi tipik gelişim duyusal işlemleme becerisi motor gelişim düzeyi
Purpose: It is known that sucking status and duration effects developmental stages in children of different age groups. The aim of this study is examine the effects of sucking status and duration during infancy on sensory processing skills and motor development of preschool children with typical developmental characteristics.
Methods: The study included 21 children (10 males, 11 females) aged between 2-6 years, who had no neurodevelopmental risk factors and exhibited typical development. Sensory processing ability was assessed using Sensory Processing Measure-Classroom Form and motor development was assessed using Peabody Developmental Motor Scales–Second Edition (PDMS-2). The relationship between sucking duration, SPM-CF and PDMS-2 was analyzed by using Spearmen Correlation Analysis.
Results: The mean age of the children participating in the study was 54.9±14.1 months. According to the SPM-CF, 9.5% of the children were in the typical range, 71.4% in some problems and 19% in definite dysfunction range. The analyses revealed no relationship between retrospective sucking duration and sensory processing skills or motor development (p>0.05).
Conclusion: In this preliminary study, it was determined that the retrospective breastfeeding duration of children had no effect on their sensory processing skills and motor development levels in the preschool period. However, we believe that in future studies with a larger number of participants, retrospective breastfeeding duration may be associated with sensory processing skills and motor development levels.
sucking duration typical development sensory processing ability motor development level
| Birincil Dil | Türkçe |
|---|---|
| Konular | Fizyoterapi |
| Bölüm | Kısa Bildiri |
| Yazarlar | |
| Gönderilme Tarihi | 1 Eylül 2025 |
| Kabul Tarihi | 1 Ekim 2025 |
| Yayımlanma Tarihi | 26 Şubat 2026 |
| IZ | https://izlik.org/JA94CX59ND |
| Yayımlandığı Sayı | Yıl 2026 Cilt: 11 Sayı: Özel sayı: II: Uluslararası Erken Müdahale ve Rehabilitasyon Kongresi (ICER 2025) |