Konferans Bildirisi
BibTex RIS Kaynak Göster

DEPREMDE UYGULANACAK BESLENME HİZMETLERİNE DAİR LİSE ÖĞRENCİLERİNİN BİLGİ DÜZEYİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE EĞİTİM UYGULAMASI

Yıl 2025, Cilt: 10 Sayı: Özel Sayı, 30 - 30, 31.08.2025

Öz

Giriş: Türkiye, aktif fay hatları üzerinde yer aldığı için yüksek deprem riski taşıyan bir ülkedir. Bu nedenle toplumda deprem farkındalığının artırılması hayati önem taşır. Deprem sonrası beslenme hizmetleri ise özellikle afet bölgelerinde sağlığın korunması ve toplumsal dayanıklılığın sürdürülmesi açısından kritik rol oynar.
Amaç: Çalışmamızı amacı, Ankara ilinde bulunan pilot bir lisede eğitim alan öğrencilerin depremde beslenme ve beslenme hizmetleri hakkındaki bilgi düzeylerinin belirlenmesi ve saptanacak eksikliklere yönelik uygulanacak eğitimle lise öğrencilerinde konuyla ilgili farkındalığın artırılmasıdır.
Metod: Çalışma, Ankara ilinde seçilen bir lisede 9-11. sınıflarda öğrenim gören 189 (91 K, 98 E) öğrenci ile yürütülmüştür. Araştırmanın yürütülebilmesi için, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve okul yönetiminden gerekli izinler alınmıştır. Öğrencilerin sosyodemografik bilgileri, depremle ilgili genel bilgileri, ulusal afet, müdahale ve beslenme hizmetleri organizasyonu ile ilgili bilgileri ve depremde uygulanan beslenme hizmetlerine yönelik bilgi düzeyleri araştırmacılar tarafından hazırlanan anket formu kullanılarak sorgulanmıştır. Uygulanan anketin her bir alt bölümünde öğrencilerin alabileceği minimum puan 20 iken maksimum puan 100 olarak belirlenmiştir. Öğrencilere anketin uygulanması sonrası tespit edilen eksikliklere yönelik olarak planlanan 90 dakika süren eğitim araştırmacılar tarafından verilmiştir. Elde edilen veriler SPSS 22.0 programıyla değerlendirilmiştir. Çalışmaya katılan öğrencilerin yaş ortalamaları 15.1±0.81 yıldır. Öğrencilerin %71.4’ü daha önce internetten depremle ilgili araştırma yaptığını belirtmiştir. Öğrenciler Deprem Genel Bilgisi bölümünden ortalama 70.9±8.4 puan almıştır (minimum=47.8±8.4, maksimum 97.7±8.4). Ulusal Afet Müdahale ve Beslenme Hizmetleri Organizasyonuna dair bilgilerin ölçüldüğü bölümden alınan ortalama puan 60,3±15.0 (minimum=22.9±15.0, maksimum=90.0±15.0) iken, Beslenme Hizmetlerine dair olan bölümden alınan ortalama puan 60.8±13.4’tür (minimum=20.0±13.4, maksimum=97.1±13.4).
Sonuç: Çalışmamızın sonucuna göre öğrencilerin genel deprem bilgisi ve özellikle depremde beslenme hizmetlerine yönelik bilgi düzeylerinin yetersiz olduğu belirlenmiştir. Ülke genelinde lise öğrencilerine yönelik depremde beslenme ve beslenme hizmetleri konulu eğitimlerin yaygınlaştırılması önemlidir. Bu eğitimlerin, deprem farkındalığı ve bilincinin artırılması ve doğal afet durumlarında sağlıklı beslenme alışkanlıklarının oluşturulması açısından önemli bir rol oynayacağı düşünülmektedir.

Kaynakça

  • Sağlık Bilimleri Gençlik Projeleri Yarışması "Fikirlerden Projelere"de bildiri olarak sunulmuştur.

Yıl 2025, Cilt: 10 Sayı: Özel Sayı, 30 - 30, 31.08.2025

Öz

Kaynakça

  • Sağlık Bilimleri Gençlik Projeleri Yarışması "Fikirlerden Projelere"de bildiri olarak sunulmuştur.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Sağlık Bilimleri Gençlik Projeleri Yarışması "Fikirlerden Projelere" Bildirileri
Yazarlar

Ayşe Feyza Gökler Bu kişi benim

Satiye Yılmaz Bu kişi benim

Gizem Camgöz Bu kişi benim

Gülnihal Usta Bu kişi benim

Esra Demir Bu kişi benim

Esra Demir Bu kişi benim

Semra Navruz Varlı

Yayımlanma Tarihi 31 Ağustos 2025
Gönderilme Tarihi 5 Haziran 2025
Kabul Tarihi 24 Temmuz 2025
Yayımlandığı Sayı Yıl 2025 Cilt: 10 Sayı: Özel Sayı

Kaynak Göster

APA Gökler, A. F., Yılmaz, S., Camgöz, G., … Usta, G. (2025). DEPREMDE UYGULANACAK BESLENME HİZMETLERİNE DAİR LİSE ÖĞRENCİLERİNİN BİLGİ DÜZEYİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE EĞİTİM UYGULAMASI. Gazi Sağlık Bilimleri Dergisi, 10(Özel Sayı), 30-30.
AMA Gökler AF, Yılmaz S, Camgöz G, vd. DEPREMDE UYGULANACAK BESLENME HİZMETLERİNE DAİR LİSE ÖĞRENCİLERİNİN BİLGİ DÜZEYİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE EĞİTİM UYGULAMASI. Gazi Sağlık Bil. Ağustos 2025;10(Özel Sayı):30-30.
Chicago Gökler, Ayşe Feyza, Satiye Yılmaz, Gizem Camgöz, Gülnihal Usta, Esra Demir, Esra Demir, ve Semra Navruz Varlı. “DEPREMDE UYGULANACAK BESLENME HİZMETLERİNE DAİR LİSE ÖĞRENCİLERİNİN BİLGİ DÜZEYİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE EĞİTİM UYGULAMASI”. Gazi Sağlık Bilimleri Dergisi 10, sy. Özel Sayı (Ağustos 2025): 30-30.
EndNote Gökler AF, Yılmaz S, Camgöz G, Usta G, Demir E, Demir E, Navruz Varlı S (01 Ağustos 2025) DEPREMDE UYGULANACAK BESLENME HİZMETLERİNE DAİR LİSE ÖĞRENCİLERİNİN BİLGİ DÜZEYİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE EĞİTİM UYGULAMASI. Gazi Sağlık Bilimleri Dergisi 10 Özel Sayı 30–30.
IEEE A. F. Gökler, S. Yılmaz, G. Camgöz, G. Usta, E. Demir, E. Demir, ve S. Navruz Varlı, “DEPREMDE UYGULANACAK BESLENME HİZMETLERİNE DAİR LİSE ÖĞRENCİLERİNİN BİLGİ DÜZEYİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE EĞİTİM UYGULAMASI”, Gazi Sağlık Bil, c. 10, sy. Özel Sayı, ss. 30–30, 2025.
ISNAD Gökler, Ayşe Feyza vd. “DEPREMDE UYGULANACAK BESLENME HİZMETLERİNE DAİR LİSE ÖĞRENCİLERİNİN BİLGİ DÜZEYİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE EĞİTİM UYGULAMASI”. Gazi Sağlık Bilimleri Dergisi 10/Özel Sayı (Ağustos2025), 30-30.
JAMA Gökler AF, Yılmaz S, Camgöz G, Usta G, Demir E, Demir E, Navruz Varlı S. DEPREMDE UYGULANACAK BESLENME HİZMETLERİNE DAİR LİSE ÖĞRENCİLERİNİN BİLGİ DÜZEYİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE EĞİTİM UYGULAMASI. Gazi Sağlık Bil. 2025;10:30–30.
MLA Gökler, Ayşe Feyza vd. “DEPREMDE UYGULANACAK BESLENME HİZMETLERİNE DAİR LİSE ÖĞRENCİLERİNİN BİLGİ DÜZEYİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE EĞİTİM UYGULAMASI”. Gazi Sağlık Bilimleri Dergisi, c. 10, sy. Özel Sayı, 2025, ss. 30-30.
Vancouver Gökler AF, Yılmaz S, Camgöz G, Usta G, Demir E, Demir E, vd. DEPREMDE UYGULANACAK BESLENME HİZMETLERİNE DAİR LİSE ÖĞRENCİLERİNİN BİLGİ DÜZEYİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE EĞİTİM UYGULAMASI. Gazi Sağlık Bil. 2025;10(Özel Sayı):30-.