Öz
Aeromonas türleri yaygın olarak çevrede özellikle deniz ve taze su kaynaklarında bulunmakta, balık ve deniz ürünlerini sıklıkla kontamine etmektedir. Bu türler insanlarda ve balıklarda enfeksiyon etkeni olan fırsatçı patojenler olarak kabul edilmektedir. İnsanlarda gastrointestinal, ekstraintestinal ve yara infeksiyonlarına neden olur. Bu çalışmada, açık halk pazarı ve marketlerden temin edilen balık örneklerinden elde edilen hareketli Aeromonas türlerinde bazı ekstrasellüler enzim genlerinin varlığının belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada 8 A. hydrophila, 19 A. caviae ve 9 A. veronii biovar sobria olmak üzere toplam 36 hareketli Aeromonas izolatında sıcaklık-duyarlı proteaz (eprCAI), serin proteaz (ser), elastaz (ela) ve lipaz (lip) genlerinin varlığı PZR tekniği ile araştırılmıştır. İzolatların 8’i (%22,2) eprCAI, 32’si (%88,9) ser, 23’ü (%63,9) ela ve 17’si (%47,2) lip geni için pozitif bulunmuştur. A. hydrophila izolatlarının hepsinde (%100) eprCAI, ser ve lip enzim genlerinin taşındığı saptanmıştır. A. veronii bv sobria izolatlarının tamamında ser gen bölgesi pozitif bulunmuştur. Ancak bu izolatların hiçbirinin eprCAI ve lip enzim genlerini taşımadığı belirlenmiştir. Bu çalışma sonuçları, balık örneklerinden izole edilen hareketli Aeromonas türlerinde en az bir veya daha fazla ekstrasellüler enzim kodlayan genlerin varlığını göstermiştir. Virulans ve gıdanın bozulması ile ilişkili ekstrasellüler enzimleri salgılayan hareketli Aeromonas izolatlarının gıdada varlığı, gıda hijyeni ve güvenliği açısından sorun oluşturabilir.