Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

KAYISI KURUTMA İÇİN DÜZ VE HAPSEDİCİ YÜZEYLİ GÜNEŞ DESTEKLİ KURUTMA SİSTEMLERİNİN MUKAYESE EDİLMESİ

Yıl 2018, , 803 - 813, 30.12.2018
https://doi.org/10.29109/gujsc.424823

Öz

Yapılan
çalışmada kayısı kurutmak için düz ve hapsedici yüzeyli emici plakalara sahip
kurutma sistemleri dizayn edilip üretimi yapıldıktan sonra, performansları
mukayese edilmiştir. Deneylerde 4-5 mm kalınlığında dilimlenmiş, yaş bazda %76
neme sahip kayısılar kullanılmıştır. Deneylerde 30 dakikalık aralıklarla
ölçümler yapılmış ve takip eden ölçümler arasındaki farkın %1’den az olduğu
sonuçlarda deney sonlandırılmıştır. Kurutma işleminde 2,5 , 3,0 ve 3,5 m/s
kurutma havası hızlarında deneyler gerçekleştirilmiştir. Yapılan deneyler
sonucunda, düz yüzeyli kurutma sisteminin kurutma odası ortalama sıcaklığı 45,96
°C iken hapsedici yüzeylinin kurutma odası ortalama sıcaklığı 49,04 °C olarak
tespit edilmiştir. Düz yüzeyli kurutma sisteminde tüm hızlarda kurutma süresi
390 dakika sürerken
hapsedici
yüzeyli kurutma sisteminde 2,5 ve 3,0 m/s hızlarında kurutma süresi 330 dakika,
3,5 m/s hızda 300 dakika sürmüştür.
Hapsedici yüzeyli kurutma
sisteminin, düz yüzeyli kurutma sistemine göre 2,5 ve 3,0 m/s hızlarda 60
dakika, 3,5 m/s hızda 90 dakika daha kısa sürede kurutma işlemini
gerçekleştirdiği sonucuna varılmıştır.

Kaynakça

  • KAYNAKLAR (REFERENCES)1. İsaeva, J. (2007). Kayısı Kurutmasının Deneysel ve Teorik Olarak Araştırılması, Doktora Tezi, Yıldız Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, İstanbul, 16.
  • 2. Ceylan, İ., Doğan, H., Nem Kontrollü Kondenzasyonlu Kereste Kurutma Fırını, II. Ulusal Ege Enerji Sempozyumu ve Sergisi, Dumlupınar Üniversitesi, Kütahya, 155-166, 2004.
  • 3. Asma B. , (2000), Kayısı Yetiştiriciliği, İnönü Üniversitesi Yayınları, Malatya
  • 4. İpek B. , (2001), Yeni Tasarlanan Havalı Kollektör Yardımı ile Elazığ Yöresi Kayısılarının Kurutulmasında, Kayısı Yüzey Sıcaklığının Tespiti, Malatya Meyvecilik Araştırma Enstitüsü yayınları.
  • 5. Koç K., (2001), Mikrodalga ve Endüstriyel Kurutma Metotlarının Kayısının Fizikokimyasalve Duyusal Özellikleri Üzerine Etkisi, Yüksek Lisans Tezi, Malatya.
  • 6. Güner B., (1991), Raf Tipi Güneşli Bir Meyve Kurutucunun Matematiksel Modellenmesi veOptimizasyonu, Tarımsal Mekanizasyon 13. Ulusal Kongresi, Bildiri Kitabı, 451-460.
  • 7. Mengeş H. , (1999), Konya Bölgesinde Yetiştirilen Bazı Meyvelerin Kontrollü Şartlar Altında Kurutma Karakteristiklerinin Belirlenmesi, Doktora Tezi, Selçuk Üniversitesi, Konya.
  • 8. Sarsılmaz, C., Yıldız, C., Biçer, Y., (1998), Elazığ İli Meteorolojik Şartlarının Sebze veMeyve Kurutma Hızına Etkisi, Harran Üniversitesi, Mühendislik Kongresi. Urfa, 309-316.
  • 9. Ashrae Temel El Kitabı Bölüm 10, Tarım ürünlerinin kurutulmasında ve depolanmasında göz önüne alınacak fizyolojik etkenler, Tesisat Mühendisleri Derneği Teknik Yayınlar, 10, 5, (1993).
  • 10. Ochoa, M.R., Kesseler, A.G., Pirone, B.N., Marquez, C.A., DE Michelis, A., Shrinkage During Convective Drying of Whole Rose Hip (Rosa Rubiginosa L.) Fruits, Lebensmittel–Wissenschaft und Technologie, 35, 400–406, 2002.
  • 11. Tübitak UME (2013). Metroloji, 53-69.
  • 12. Özdemir, M.B., Özkaya, M.G. (2015). Ankara İli Şartlarında Düşey Tip Toprak Kaynaklı Isı Pompası Sisteminin Enerji ve Ekserji Analizi , Politeknik Dergisi, Cilt:18, Sayı: 4, Sayfa: 269-280.
  • 13. Türk Standardları Enstitüsü (2010). TS 791: Kayısı ,TSE, Ankara,1-9.
Toplam 13 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Mühendislik
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Mustafa Bahadır Özdemir 0000-0001-7801-9367

Mehmet Mustafa Yatarkalkmaz 0000-0002-0321-144X

Yayımlanma Tarihi 30 Aralık 2018
Gönderilme Tarihi 18 Mayıs 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018

Kaynak Göster

APA Özdemir, M. B., & Yatarkalkmaz, M. M. (2018). KAYISI KURUTMA İÇİN DÜZ VE HAPSEDİCİ YÜZEYLİ GÜNEŞ DESTEKLİ KURUTMA SİSTEMLERİNİN MUKAYESE EDİLMESİ. Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi Part C: Tasarım Ve Teknoloji, 6(4), 803-813. https://doi.org/10.29109/gujsc.424823

                                     16168      16167     16166     21432        logo.png   


    e-ISSN:2147-9526