Araştırma Makalesi

Gliserinden Elektrokimyasal Yeniden Yapılandırma Yöntemiyle Hidrojen Üretimine Farklı Parametrelerin Etkisi

Cilt: 8 Sayı: 2 28 Haziran 2020
PDF İndir

Gliserinden Elektrokimyasal Yeniden Yapılandırma Yöntemiyle Hidrojen Üretimine Farklı Parametrelerin Etkisi

Öz

Günümüzde yeni ve temiz enerjilere duyulan ihtiyacın artmasıyla, hidrojen üretiminde çevreye daha az zararlı ve yenilenebilir kaynaklara dayalı teknolojilere yönelmek oldukça önemli hale gelmiştir. Çalışma kapsamında gliserinin elektrokimyasal yeniden yapılandırılması ile hidrojen üretimi ve bu sayede biyodizel üretiminde yan ürün olarak oluşan gliserinin değerli kimyasallara, alternatif yakıtlara dönüştürülebilmesi amaçlanmıştır. Gliserinden hidrojen üretimiyle biyodizelin yan ürünü olan gliserinin etkin bir şekilde kullanılmasının ekonomik açıdan ek fayda sağlaması hedeflenmiştir. Gliserinin moleküler yapısında bulunan 3 adet –OH grubunun hidrojen oluşumunda sağladığı işlevsellikten yararlanılarak gliserinden hidrojen üretimi gerçekleştirilmiştir. Bu sayede yenilenebilir kaynaklardan yüksek saflıkta, herhangi başka bir saflaştırma işlemine gerek duyulmadan yenilikçi bir yöntem ile hidrojen üretimi gerçekleştirilmiştir. Çalışma kapsamında sistemde yapılan parametre çalışmalarıyla, farklı çalışma koşulları altında sistemin performansı değerlendirilip, sistem için en uygun koşullar belirlenmiştir. Gliserin çözeltisi konsantrasyonu, elektrot malzemesi, elektrotlar arası mesafe, elektrolit, sıcaklık, çözelti karıştırılmasının etkisi, elektrolite ilave edilen katkı malzemesinin etkisi incelenerek hidrojen üretimine katkısı irdelenmiştir. Elektrolit olarak H2SO4 kullanıldığı durumda elde edilen 0,4 M gliserin çözeltisi optimum çözelti olarak belirlenmiştir. En yüksek akım yoğunluğu değerine Zn/Zn elektrot çifti kullanıldığı durumda ulaşılmıştır. Bu değerler 0,5, 1 ve 1,5 V için sırasıyla 8,5, 17,7 ve 25,1 mA/cm2’dir.

Anahtar Kelimeler

Destekleyen Kurum

Gazi Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi

Proje Numarası

06/2019-03

Teşekkür

Bu çalışmanın bir bölümü Gazi Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi (Proje No: 06/2019-03) tarafından desteklenmiştir. Katkılarından dolayı Gazi Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi’ne teşekkürlerimizi sunarız.

Kaynakça

  1. Aslan, Ö., Özcan, B. Sürdürülebilir Kalkınma ve Hidrojen Enerjisi. e-Journal of New World Sciences Academy, 3, 2, (152-160), (2008).
  2. Marshall, A. T., Haverkamp, R. G. Production of hydrogen by the electrochemical reforming of glycerol– water solutions in a PEM electrolysis cell. Int. J. Hydrogen Energy 33, (4649-4654), (2008).
  3. Karinen, R.S., Krause, A.O.I. New biocomponents from glycerol. Appl Catal A, 306, (128–133), (2006).
  4. Özgür, Ö. D., Uysal, B. Z. Hydrogen production by aqueous phase catalytic reforming of glycerine. Biomass and Bioenergy, 35, (822-826), (2011).
  5. Melero, J.A., Vicente, G., Morales, G., Paniagua, M., Moreno, J.M., Roldan, R., Ezquerro, A., Perez, C. Acid-catalyzed Etherification of Bio-glycerol and Isobutylene over Sulfonic Mesostructured Silicas. Applied Catalysis A: General, 346, 1-2, (44-51), (2008).
  6. Uysal, B.Z. Biyodizel Prosesi Yan Ürünü Gliserinin Saflaştırılması ve Değerlendirilmesi. Biyoyakıt, 2, (22-24), 2006.
  7. Czernik, S., French, R., Feik, C., Chornet, E. Production of hydrogen from biomass-derived liquids. Proceedings of the 2000 DOE Hydrogen Program Review, Colorado, NREL/CP-570-28890, (2000).
  8. Hirai, T., Ikenaga, N., Miyake, T., Suzuki, T. Production of hydrogen by steam reforming of glycerin on ruthenium catalyst. Energy &Fuels, 19, (1761-1762), (2005).

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Kimya Mühendisliği

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

28 Haziran 2020

Gönderilme Tarihi

9 Ocak 2020

Kabul Tarihi

15 Mayıs 2020

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2020 Cilt: 8 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Gördesel, M., Uysal Zıraman, D., Dogan, M., & Uysal, B. Z. (2020). Gliserinden Elektrokimyasal Yeniden Yapılandırma Yöntemiyle Hidrojen Üretimine Farklı Parametrelerin Etkisi. Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi Part C: Tasarım ve Teknoloji, 8(2), 439-450. https://doi.org/10.29109/gujsc.672326

                                     16168      16167     16166     21432        logo.png   


    e-ISSN:2147-9526