Yazım Kuralları

Genel Bakış

DERGİMİZ TÜBİTAK-ULAKBİM DERGİ DİZİN İNDEKSİ (TR DİZİN)-MÜHENDİSLİK ve TEMEL BİLİMLER VERİ TABANI, EBSCO, GOOGLE SCHOLAR, DOAJ, CITEFACTOR İNDEKSLERİNDE TARANMAKTADIR.
Makale gönderimi sırasında aşağıdaki 3 belgenin sisteme yüklenmesi gerekmektedir. Bu belgelerin herhangi birinin eksik olması durumunda makale REDDEDİLECEKTİR.
* Makale Dosyası (Word formatında)
* Telif Hakkı Devir Formu
* Benzerlik Raporu (iThenticate / Turnitin - maksimum benzerlik oranı %20 olmalıdır)



1- Bütün makale/makale dosyaları elektronik ortamda ve http://dergipark.org.tr/journal/358/submission/start adresinde yer alan 

    Makale Yükleme Formatı

    Telif Formu

formları kullanarak yapılmalıdır.

2- Yüklenen makale başka bir dergiye gönderilmemiş/basılmamış olmalıdır. Aynı şekilde dergiye gönderilen bilimsel çalışmaların, yayımlanmış/sözlü/poster/sunum olarak başka yerde yayın için değerlendirme aşamasında bulunmaması gereklidir.

3- Makale kabul edildikten sonraki düzenleme aşamasında, sorumlu yazar makalede varsa diğer yazarlarının isim ve imzalarının olduğu Telif Formu'nu DERGİPARK sistemine yüklemek zorundadır.

4- Ön Yükleme Formatı_Fen Bilimleri Dergisi Part C formunda çalışmada katkısı olan yazar isim ve adreslerinin hiçbiri yazılmamalıdır. Böylece makalenin değerlendirme aşamasında hakemler çalışmanın hangi yazar/yazarlara ait olduğunu göremeyeceklerdir. ( Kör Hakem Değerlendirme Süreci)

5- Yüklenen makalenin kabulü en az iki hakem görüşü alındıktan ve ilgili bölüm editörü kabul ettikten sonra gerçekleşir.

6- Makalenin değerlendirme ve kabul süreci ile ilgili ayrıntılı bilgiye https://dergipark.org.tr/gujsc/page/3430 adresinden ulaşılabilir.

7- Çalışmanın özgünlüğü ve benzerlik oranı Turnitin programı ile taranmakta olup sadece orijinallik oranının % 20'nin altında olan makaleler değerlendirmeye alınmaktadır.

8- Sadece makalesinin yayınlanması kabul edilen yazarlar https://dergipark.org.tr/journal/358/submission/start adresinde yer alan " Kabul Edilen Makale Formatı" na uygun şekilde makaleyi düzenlemelidir.

9- Makale isim kısaltmaları " Web of Science Kısaltmaları " kullanılarak yapılmalıdır.

11- Yüklenen makale metni toplamı 10-12 sayfa ve 18,000-20,000 kelimeyi geçmemelidir.

12- Yüklenen makalede Öz ve Abstract metni 400 sözcük/boşluklarla beraber 2800 karakteri geçmemelidir.



Makale Hazırlanması


Makalede zorunlu başlıklar:

1- Öz: Çalışmanın ana taslağını, yapılış amacını, kullanılan yöntem/metodu, ede edilen bulguların kısaca belirtildiği kısımdır. Son cümlelerde mutlaka çalışma sonrası elde edilen kazanım ve sonuçlar belirtilmelidir. Yüklenen makalede Öz metni 400 sözcük/boşluklarla beraber 2800 karakteri geçmemelidir.

2- Abstract (İngilizce Özet): Türkçe öz metninin tam olarak ingilizce tercüme metnidir. Yüklenen makalede Abstract metni 400 sözcük/boşluklarla beraber 2800 karakteri geçmemelidir.

3- Anahtar Kelimeler ve Keywords: Çalışmanın aranması ve bulunmasını kolaylaştıracak türkçe ve ingilizce kelimelerdir. En az 3(üç), en çok 6(beş) adet kelime/kelime grubundan oluşabilir.

4- Giriş: Çalışmayla ele alınan konunun, problemin ne olduğuna, araştırmanın amacı ve önemine, sınırlılıklarının belirtildiği ve bu bilgilerin literatür taraması ile desteklendiği metin kısmıdır.

5- Materyal ve Metod: Çalışmanın yapılması ve sonuca varılması için yapılan deney/gözlem ve uğraşların tamamının belirtildiği kısımdır.

6- Bulgular ve Tartışma: Yapılan çalışmanın, daha önce yapılan çalışmalarla benzerlik, paralellik ve farklılıkları ile tartışıldığı kısımdır.

7- Sonuç: Yapılan çalışmanın bilimsel/günlük hayata katkısı, literatüre ne kazandırdığı, teori ve uygulama açısından hangi kanılara varıldığının yazıldığı kısımdır.

8- Teşekkür: Yapılan çalışmanın gerçekleşmesinde katkısı olan kişi/kuruluşların belirtildiği kısımdır.

9- Çıkar Çatışması(varsa): Yapılan çalışmayla ilgili çıkar çatışması olabilecek kişi/kurumların belirtildiği kısımdır.

10- Kaynaklar: Yapılan çalışmanın gerçekleşmesinde yararlanılan bilimsel kitap/dergi/web sayfası/görsel ve yazılı materyallerin belirtildiği kısımdır.


Makale Metin Yazısı

1- Ön yükleme makale formatında metin yazım stili Times New Roman/Arial ve 11 punto olmalıdır.

2- Tablo sola yaslı, tablo açıklaması 11 punto ve italik olmalıdır.

3- Şekil/harita ortaya yaslı, şekil/harita açıklaması 11 punto ve italik olmalıdır.

4- Yazım metni satır boşluk/arası tek satır, aralıklar ise önce ( 8 nk) sonra (12 nk) olacak şekilde düzenlenmelidir.

5- Kaynak gösteriminde sıkı kurallar olmamasına rağmen makalede yer alan kaynakta yazar isimleri, kitapta bölüm başlığı/makale başlığı, cilt/sayı/ ve sayfa numarası, Kitap bölümü ve varsa mutlaka DOI numarası verilmelidir. Örnek kaynak listesi ön yükleme formatında görülebilir. Aşağıda kaynak gösterimi için örnekler bulunmaktadır;

- Kahraman HT, Bayindir R., Sagiroglu S. A new approach to predict the excitation current and parameter weightings of synchronous machines based on genetic algorithm-based k-NN estimator. Energy Conversion and Management, 64(129-138), (2012). (makale)

- Mitchell, T. R. and Larson, J. R. (1987). People in organizations (Third edition). New York: McGraw-Hill, 87,92. (kitap)

- Kirazoğlu, F. (2010). Metal-Yalıtkan-Yarıiletken Yapıların Elektrik Özelliklerinin Frekans ve Sıcaklığa Bağlı İncelenmesi, Yüksek Lisans Tezi, Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Ankara, 118-120. (Tez)

Makaledeki yazarlar konuyla ilgili kaynakların tam olarak ve bütün detayları ile verildiğinden sorumludur.

                                     16168      16167     16166     21432        logo.png


    e-ISSN:2147-9526