Öz
Son zamanlarda biyokimyasal, biyoteknolojik ve toksikolojik çalışmalarda mayalar oldukça sık kullanılmaktadır. Bu çalışmada, maya (Saccharomyces cerevisiae) mikroorganizması iki farklı dozda (10 ve 40 µg/mL) krom III klorür (CrCl3.6H2O) tuzuna 12, 24 ve 36 saat boyunca maruz bırakılmıştır. Krom tuzuna maruz bırakılan maya örneklerine 10, 15 ve 20 µg/mL miktarlarında C vitamini eklenmiştir. Maya ve krom etkileşiminin mikroorganizmadaki bazı biyokimyasal parametrelere etkileri incelenmiştir. Öncelikle maya örneklerinin 12, 24 ve 36. saatteki canlılık oranları tespit edilmiştir. Ayrıca glutatyon peroksidaz (GSH-Px), Glutatyon redüktaz (GSH-Rd) ve Süperoksit dismutaz (SOD) antioksidan enzim aktivite miktarları ile total protein miktarları spektrofotometre ile ölçülerek belirlenmiştir. Çalışma sonucunda, maya örneklerinde artan krom dozu ve süreye bağlı olarak hücre sayıları ve protein miktarlarında azalmalar, artan C vitamini dozu ve süresine bağlı olarak da hücre sayıları ve protein miktarında artışların olduğu gözlemlenmiştir. Artan krom dozuna bağlı olarak maya örneklerinin GSH-Px, GSH-Rd ve SOD enzim aktivite miktarlarında artışların olduğu tespit edilmiştir. Kontrol ve diğer gruplar karşılaştırıldığında, kromun antioksidan enzim aktivite miktarlarını artırdığı belirlenmiştir. Fakat besi ortamına eklenen farklı konsantrasyonlardaki C vitamininin, enzim aktivite miktarlarını azalttığı tespit edilmiştir. Sonuç olarak; kromun maya mikroorganizmasında serbest radikal oluşumunu artırdığı, eklenen C vitaminin ise antioksidan özelliğinden dolayı serbest radikal oluşumunu azalttığı sonucuna varılmıştır.
Fırat Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projesi (FÜBAP)
Fırat Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projesi (FÜBAP) FF 11.01 nolu proje
Fırat Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projesi (FÜBAP) ve makalenin incelenmesi ve kabulündeki herkese teşekkür ederiz.
Recently, yeast are used frequently in biochemical, biotechnological and toxicological studies. In this study, yeast (Saccharomyces cerevisiae) microorganism was exposed to chromium III chloride (CrCl3.6H2O) salt in two different doses (10 and 40 µg/mL) for 12, 24 and 36 hours. 10, 15 and 20 µg/mL of vitamin C was added to the yeast samples exposed to chromium salt. The effect of yeast and chromium interaction on some biochemical parameters in microorganism were investigated. Firstly, the survival rates of yeast samples at 12, 24 and 36 hours were determined. In addition, the amount of antioxidant enzyme activity of Glutathione peroxidase (GSH-Px), Glutathione reductase (GSH-Rd) and Superoxide dismutase (SOD) and amounts of total protein were measured by spectrophotometer. It was observed that the number microorganism and amounts of protein decreased depending on increasing chromium dose and time in yeast samples, on the other hand, with the introduction of vitamin C, increase the number of microorganism along with amount of protein. Depending on the increasing chromium dose, the activity enzyme GSH-Px, GSH-Rd and SOD of yeast samples were found to be increased. When the control and other groups were compared, it was observed that chromium increased the amounts of antioxidant enzyme activity. However, it has been obtained that different concentrations vitamin C added to the nutrient medium reduces the amounts of enzyme activity. As a result; it was concluded that while chromium increases the formation of free radicals in yeast microorganism, vitamin C, reduces the formation of free radicals due to its antioxidant properties.
Fırat Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projesi (FÜBAP) FF 11.01 nolu proje
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Proje Numarası | Fırat Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projesi (FÜBAP) FF 11.01 nolu proje |
Yayımlanma Tarihi | 15 Ekim 2021 |
Gönderilme Tarihi | 3 Nisan 2021 |
Kabul Tarihi | 5 Temmuz 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 |