Vakıf Taşınmazların Yönetim Sorunlarının Tespit Edilmesine Yönelik Bir Durum Tespiti Çalışması

Cilt: 4 Sayı: 1 11 Mart 2014
Yakup Emre Çoruhlu , Osman Demir
PDF İndir
EN TR

Vakıf Taşınmazların Yönetim Sorunlarının Tespit Edilmesine Yönelik Bir Durum Tespiti Çalışması

Öz

Ülkemizde birçok kurum arazi yönetimi uygulamaları yapmakta ve buna yönelik taşınmaz tabanlı projeler üretmektedir. Arazi yönetimi uygulamalarının yoğun olarak yapıldığı kurumlardan bir tanesi de Vakıflar Genel Müdürlüğü (VGM) dür. VGM'nin 41.550 mazbut vakıf ve parsel bazında 80.000'e yakın vakıf taşınmazı yönettiği bilinmektedir. Bu çalışmanın amacı; vakıf taşınmazların yönetiminde mevcut sorunların tespit edilerek bu sorunların çözümüne yönelik somut öneriler sunmaktır. Çalışmada alan taraması yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın örneklem grubunu VGM'de görev yapan uzman nitelikli 68 personel oluşturmuştur. Çalışmada veri toplama aracı olarak anket kullanılmıştır. Hazırlanan anketin cronbach alfa güvenlik katsayısı, ankette bulunan açık uçlu sorular ve sıralama soruları dikkate alınmadan oldukça yüksek güvenirlikte 0, 838 olarak hesaplanmıştır. Açık uçlu soruların kapsam geçerliğini sağlamak için uzman nitelikli 3 VGM teknik personeli ile 3 öğretim üyesinin görüşlerinden faydalanılmıştır. Ankette; kişisel bilgiler, kişisel ve kurumsal gelişim, vakıf taşınmazlara yönelik; mevcut taşınmaz faaliyetleri, taşınmaz kayıt sistemi ve (coğrafi) bilgi sistemleri,tapu-kadastro uygulamaları,taşınmaz geliştirme,davalı taşınmazlar,imar planı uygulamaları ile ilgili sorulara yer verilmiştir. Anket örneklem grubuna on-line olarak uygulanmıştır. Çalışmanın en önemli sonuçlarından bir tanesi; kadastro askı ilanlarında kadastro öncesi ve sonrası bilgilere yönelik bir takım eksikliklerin olduğu ve ilanların duyuru noktasında yetersiz olduğu tespit edilmiştir. Askı ilanlarının taşınmazların geldi ve gitti kayıtlarını da içerecek şekilde TKGM ağ adresinden ilan edilmesi önerisi çalışma kapsamında sunulmuştur.

Anahtar Kelimeler

Mazbut Vakıf, Anket Formu, Güvenirlik Analizi, Vakıf Taşınmaz.

Kaynakça

  1. Aiken, L. R. Psychologicaltestingandassessment (10th ed.). Boston: Allyn& Bacon, 2000.
  2. Atılgan, H. (Edt), Kan, A. ve Doğan, N.,Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme. Anı Yayıncılık. Ankara, 2006.
  3. Baş, T., Anket (1.Baskı); Seçkin Yayınları, Ankara, 2001.
  4. Baykul, Y.,. Eğitimde ve psikolojide ölçme: Klasik test teorisi ve uygulaması, Ankara: ÖSYM, 2000.
  5. Büyüköztürk, Ş.,Sosyal Bilimler İçin Veri Analizi El Kitabı: İstatistik,Araştırma Deseni SPSS Uygulamaları ve Yorum. Ankara: PegemA, 2010. Cohen, L. ve Manion, L.,ResearchMethodsInEducation, Fourth Edition, Rutledge, Newyork,1994
  6. Çoruhlu Y.E., 2013. Vakıf Taşınmazların Korunma ve Geliştirilmesinde Yönetim Sorunları ve Çözüm Yaklaşımları, Doktora Tezi, KTÜ Fen Bilimleri Enstitüsü, Trabzon.
  7. Çepni, S., Araştırma ve Proje Çalışmalarına Giriş, Beşinci Baskı, Trabzon,2010.
  8. Denscombe, M., The Good Research Guide for Small-Scale Social Research Projects, Open University Press, Buckingham,1998. Kalaycı Ş.,(2008) SPSS Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Teknikleri. 3. Baskı. Asil Yayın Dağıtım A.Ş. Ankara.
  9. Karasar, N. 2002. Bilimsel Araştırma Yöntemi, Nobel Yayın Dağıtım, Ankara.
  10. Özdamar, K.,Paket Programlar ve İstatistiksel Veri Analizi. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları, 1997.

Kaynak Göster

APA
Çoruhlu, Y. E., & Demir, O. (2014). Vakıf Taşınmazların Yönetim Sorunlarının Tespit Edilmesine Yönelik Bir Durum Tespiti Çalışması. Gümüşhane Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, 4(1), 94-106. https://doi.org/10.17714/gufbed.2014.04.007
AMA
1.Çoruhlu YE, Demir O. Vakıf Taşınmazların Yönetim Sorunlarının Tespit Edilmesine Yönelik Bir Durum Tespiti Çalışması. Gümüşhane Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi. 2014;4(1):94-106. doi:10.17714/gufbed.2014.04.007
Chicago
Çoruhlu, Yakup Emre, ve Osman Demir. 2014. “Vakıf Taşınmazların Yönetim Sorunlarının Tespit Edilmesine Yönelik Bir Durum Tespiti Çalışması”. Gümüşhane Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 4 (1): 94-106. https://doi.org/10.17714/gufbed.2014.04.007.
EndNote
Çoruhlu YE, Demir O (01 Ocak 2014) Vakıf Taşınmazların Yönetim Sorunlarının Tespit Edilmesine Yönelik Bir Durum Tespiti Çalışması. Gümüşhane Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 4 1 94–106.
IEEE
[1]Y. E. Çoruhlu ve O. Demir, “Vakıf Taşınmazların Yönetim Sorunlarının Tespit Edilmesine Yönelik Bir Durum Tespiti Çalışması”, Gümüşhane Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, c. 4, sy 1, ss. 94–106, Oca. 2014, doi: 10.17714/gufbed.2014.04.007.
ISNAD
Çoruhlu, Yakup Emre - Demir, Osman. “Vakıf Taşınmazların Yönetim Sorunlarının Tespit Edilmesine Yönelik Bir Durum Tespiti Çalışması”. Gümüşhane Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 4/1 (01 Ocak 2014): 94-106. https://doi.org/10.17714/gufbed.2014.04.007.
JAMA
1.Çoruhlu YE, Demir O. Vakıf Taşınmazların Yönetim Sorunlarının Tespit Edilmesine Yönelik Bir Durum Tespiti Çalışması. Gümüşhane Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi. 2014;4:94–106.
MLA
Çoruhlu, Yakup Emre, ve Osman Demir. “Vakıf Taşınmazların Yönetim Sorunlarının Tespit Edilmesine Yönelik Bir Durum Tespiti Çalışması”. Gümüşhane Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, c. 4, sy 1, Ocak 2014, ss. 94-106, doi:10.17714/gufbed.2014.04.007.
Vancouver
1.Yakup Emre Çoruhlu, Osman Demir. Vakıf Taşınmazların Yönetim Sorunlarının Tespit Edilmesine Yönelik Bir Durum Tespiti Çalışması. Gümüşhane Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi. 01 Ocak 2014;4(1):94-106. doi:10.17714/gufbed.2014.04.007