Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

KONAKLAMA İŞLETMELERİNİN PAZARLAMASINDA MOBİL TEKNOLOJİNİN KULLANIMI

Yıl 2019, Cilt: 8 Sayı: 16, 183 - 195, 06.01.2020

Öz

Konaklama işletmeleri ve ürünleri hakkında internet
üzerinde olumlu ve olumsuz yorumlar mevcuttur. İşletmelerin, ilgili yorumlardan
etkilenen tüketicileri bilmesi ve onlara yönelik reklam ve pazarlama
faaliyetinde bulunması, tüketici geneline yapılacak reklam ve pazarlama
faaliyetlerinden daha verimli ve daha az maliyetli olacaktır. Bu çalışmada,
konaklama işletmesi tercihinde bulunurken Elektronik ağızdan ağıza iletişimden
(EWOM) tüketicilerin ne düzeyde etkilendiklerinin belirlenmesi hedeflenmiştir.
Bu amaçla çalışma kapsamında tüketicilerinin EWOM dan etkilenme düzeylerine
göre profilleri ortaya koyulmuş ve tüketici profilleri ile değer ve yaşam tarzı
(VALS2) ile demografik değişkenler arasındaki ilişkiler incelenmiştir.
Araştırma örneklemini konaklama işletmelerinden ürün satın alabilecek toplam
421 tüketici oluşturmaktadır. Bu araştırma sonuçlarına göre konaklama işletmesi
tercihinde tüketicilerin tümünün elektronik ağızdan ağıza iletişimde aynı
seviyede etkilenmediği, demografik özellikler ve VALS2 gruplarına göre
farklılıklar gösterdiği ortaya çıkmıştır.

Kaynakça

  • Akbulut O. ve Y. Ekin (2017). KOBİ Kapsamındaki Konaklama İşletmelerinde (Belediye Belgeli ve 1, 2, 3 Yıldızlı Konaklama İşletmeleri) Kuramsal Çevrimiçi Müşteri Memnuniyeti: Ortaca Hürpedal Festivali Örneği, Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi, 15 (1), 162-182
  • Aydın, B. O. (2014). Elektronik Ağızdan Ağıza İletişim: Tüketici Motivasyonlarının Analizi, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Sayı: 32, ss. 13-25.
  • Batman, O. ve H. H. Soybalı (2009). Bölğm Adı: Otel İşletmeleri, Kitap Adı: Turizm İşletmeleri, Editörler: Şehnaz Demirkol, Burhanettin Zengin, Değişim Yayınları, Gözden Geçirilmiş ve Genişletilmiş 2. Baskı, s.95.
  • Bayraktaroğlu, G., ve Aykol, B. (2008). Comparing the effect of online word-of-mouth communication versus print advertisements on intentions using experimental design. İşletme Fakültesi Dergisi,, 1(8), 69–86.
  • Çuhadar, M., S. Köseoğlu ve Ö. Gültepe, (2018). Isparta İlindeki Konaklama İşletmelerine Yönelik Çevrimiçi Müşteri Değerlendirmelerinin İncelenmesi: Tripadvisor Örneği, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 23(1), 227-239.
  • Ercan F. (2014). Bölüm Adı: Viral Pazarlama, Kitap Adı: Pazarlamada Yeni Yaklaşımlar ve Turizmde Uygulamaları, Editör: Savaş Artuğer, Detay Yayıncılık, Ankara, s.142-159.
  • Ets Tur, https://www.etstur.com/Misafir-Deneyimi-Ve-Iliski-Yonetimi adresinden 01.08.2018 tarihinde alınmıştır.
  • Gheorghe, I.-R., ve Liao, M.-N. (2012). Investigating Romanian Healthcare Consumer Behaviour in Online Communities: Qualitative Research on Negative eWOM. Procedia - Social and Behavioral Sciences, 62, s. 268–274
  • Göngör, O., M. C. Güngör ve S. Doğan, (2017). Holidaycheck Web Sitesindeki Turist Değerlendirmelerine Göre Antalya ve Barselona’daki 4 ve 5 Yıldızlı Oteller Üzerine Karşılaştırmalı Bir Araştırma, Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi, 15 (1), 74-88.
  • Gruen, T. W., Osmonbekov, T., ve Czaplewski, A. J. (2006). eWOM: The impact of customer-to-customer online know-how exchange on customer value and loyalty. Journal of Business Research, 59(4), 449–456. doi:10.1016/j.jbusres.2005.10.004
  • Gülmez M. (2011). İnternet Üzerinde Ağızdan Ağıza Pazarlama Uygulama Örnekleri, IUYD, 2(1), 29-36.
  • Gündebahar M. ve M. C. K. Khalilov (2013). Teknolojik Pazarlama Üzerine Bir İnceleme, Akademik Bilişim Konferansı, Kuveyt Türk Katılım Bankası, Ar-Ge Merkezi, İstanbul.
  • Güzel, S. Ö. Ve S. Gedik (2015). Bölüm Adı: Turizm İşletmeleri, Kitap Adı: Turizm İşletmeciliği Temel Kavramlar ve Uygulamalar, Editörler: Orhan Akova, İsmail Kızılırmak, Haluk Tanrıverdi, Detay Yayıncılık, Ankara, s. 59-67-85-86.
  • Hair, J. F., Black, W. C., Babin, B. J., Anderson, R. E., ve Tatham, R. L. (2006). Multivariate data analysis. Upper Saddle River, NJ: Pearson.
  • Hu, Y., ve Kim, H. J. (2018). Positive and negative eWOM motivations and hotel customers’ eWOM behavior: Does personality matter? International Journal of Hospitality Management, 75, s. 27–37
  • Jalilvanda M. R., S. S. Esfahani ve N. Samiei (2011). Electronic word-of-mouth: challenges and opportunities, Procedia Computer Science 3, 42–46
  • Jöreskog, K., ve Sörbom, D. (2006). Interactive LISREL 8: Structural equation modeling with the SIMPLIS command language. Chicago, IL: Scientific Software International.
  • Kitapcı, O., S. Taştan, İ. T. Dörtyol ve C. Akdoğan (2012). Ağızdan Ağıza Çevrimiçi İletişimin Otellerdeki Oda Satışlarına Etkisi Üzerine Bir Araştırma, Doğuş Üniversitesi Dergisi, 13 (2) 266- 274
  • Köroğlu, O. (2011). Mobil İletişimin Yayıncılık Ve Pazarlama İletişimine Etkisi, Sayı 31, 375-390.
  • Koç, E. (2016). Tüketici Davranışı ve Pazarlama Stratejileri - 7. Baskı, Seçkin Yayınevi, Erişim Tarihi: 30.07.2018, https://www.researchgate.net/publication/299457146
  • Kutlu D. Ve H. Ayyıldız (2017). Konaklama İşletmelerinde Elektronik Ağızdan Ağıza İletişimin Tüketici Ve Oteller Açısından Değerlendirilmesi, Turizm ve Araştırma Dergisi, Cilt 6, Sayı 1, 40-58.
  • Lee M.ve S. Youn (2009). Electronic word of mouth (eWOM), International Journal of Advertising, 28(3), 473–499
  • Miguéns, J., Baggio, R., ve Costa, C. (2008). Social media and Tourism Destinations : TripAdvisor Case Study, Advances in Tourism Research, May. 26-28, 1–6.
  • Nadarajan, G., Bojei, J., ve Khalid, H. (2017). The study on negative eWOM and its relationship to consumer’s intention to switch Mobile Service Provider. Procedia Computer Science, 124, s. 388–396
  • Norušis, M. J. (2012). IBM SPSS Statistics Statistics 19 advanced statistical procedures companion. Upper Saddle River, NJ: Prentice Hall.
  • Otelpuan.com Sitesi, https://www.otelpuan.com/tr adresinden 01.08.2018 tarihinde alınmıştır.
  • ÖZBÜK M. Y. ve Ş. Aksoy (2017), Elektronik Ağızdan Ağıza İletişimin Pazarlama Literatüründeki Önemi, Akdeniz İ.İ.B.F. Dergisi (35) 2017, s. 86
  • Polat A. S. Ve S. Polat (2016). Bölüm Adı: Konaklama İşletmelerinde Markalaşma, Kitap Adı: Turizmde Markalaşma, Editör: Şehnaz Demirkol, Değişim Yayınları, s.151.
  • Resmi Gazete, 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu (2005). http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2005/06/20050621-11.htm adresinden 16.08.2014 tarihinde alınmıştır.
  • Saçkes, Mesut. (2014). “How often do early childhood teachers teach science concepts? Determinants of the frequency of science teaching in kindergarten”. European Early Childhood Education Research Journal, 22(2), s. 169-184.
  • Sanay G. Y. (2017). Elektronik Turizm Pazarlamasında Güncel Yaklaşımlar Ve Sosyal Medyanın Turistlerin Destinasyon Seçimi Üzerindeki Etkileri Ve Analizi, Haliç Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı, İşletme Programı, Yüksek Lisans Tezi
  • Stevens, J. P. (2009). Applied multivariate statistics for the social sciences (5th ed.). New York: Routledge.
  • Sun, T., Youn, S., Wu, G. And Kuntaraporn, M. (2006). “Online Word-of-mouth (or Mouse): An Exploration of Its Antecedents and Consequences”, Journal of Computer-Mediated Communication, Vol. 11, pp. 1104–1127
  • Yaylı A. ve M. Bayram, (2010). E-Tüketici Yorumları: Antalya Restoranları Üzerine Bir Değerlendirme, 4. Ulusal Gastronomi Sempozyumu & Sanatsal Etkinlikler, 16/17 Nisan, Antalya.
  • Yeşilada, I. (2011). Electronıc word of mouth: psychologıcal factors that affect consumers‟ attıtude towards and acceptance of onlıne opınıon platforms ın purchasıng technology products. İstanbul Bilgi Üniversitesi. Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi.
  • Zeelenberg, M., ve Pieters, R. (2004). Beyond valence in customer dissatisfaction. A review and new findings on behavioral responses to regret and disappointment in failed services Journal of Business Research, 57(4), 445–455. doi:10.1016/S0148-2963(02)00278-3

USING OF MOBILE TECHNOLOGY IN MARKETING OF ACCOMMODATION BUSINESS

Yıl 2019, Cilt: 8 Sayı: 16, 183 - 195, 06.01.2020

Öz

There are positive and negative comments and reviews on the internet about accommodation establishments and products. Knowing the consumers who are affected by the relevant comments will make the design of advertising and marketing activities more efficient and less costly. The aim of this study was to determine to what degree consumers are influenced by the electronic word to mouth communication in selecting accommodation. For this purpose, profiles of consumers were revealed based on the influence of electronic mouth to mouth communication on their preferences and the relationship between consumers profiles and values and life style scores and demographic variables were examined. A total of 421 consumers compromised the sample of the study. The results of this study indicated that consumers were not affected at the same level from electronic mouth-to-mouth communication and the influence of electronic mouth-to-mouth communication varies based on consumers’ demographic characteristics and their values and life styles.

Kaynakça

  • Akbulut O. ve Y. Ekin (2017). KOBİ Kapsamındaki Konaklama İşletmelerinde (Belediye Belgeli ve 1, 2, 3 Yıldızlı Konaklama İşletmeleri) Kuramsal Çevrimiçi Müşteri Memnuniyeti: Ortaca Hürpedal Festivali Örneği, Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi, 15 (1), 162-182
  • Aydın, B. O. (2014). Elektronik Ağızdan Ağıza İletişim: Tüketici Motivasyonlarının Analizi, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, Sayı: 32, ss. 13-25.
  • Batman, O. ve H. H. Soybalı (2009). Bölğm Adı: Otel İşletmeleri, Kitap Adı: Turizm İşletmeleri, Editörler: Şehnaz Demirkol, Burhanettin Zengin, Değişim Yayınları, Gözden Geçirilmiş ve Genişletilmiş 2. Baskı, s.95.
  • Bayraktaroğlu, G., ve Aykol, B. (2008). Comparing the effect of online word-of-mouth communication versus print advertisements on intentions using experimental design. İşletme Fakültesi Dergisi,, 1(8), 69–86.
  • Çuhadar, M., S. Köseoğlu ve Ö. Gültepe, (2018). Isparta İlindeki Konaklama İşletmelerine Yönelik Çevrimiçi Müşteri Değerlendirmelerinin İncelenmesi: Tripadvisor Örneği, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 23(1), 227-239.
  • Ercan F. (2014). Bölüm Adı: Viral Pazarlama, Kitap Adı: Pazarlamada Yeni Yaklaşımlar ve Turizmde Uygulamaları, Editör: Savaş Artuğer, Detay Yayıncılık, Ankara, s.142-159.
  • Ets Tur, https://www.etstur.com/Misafir-Deneyimi-Ve-Iliski-Yonetimi adresinden 01.08.2018 tarihinde alınmıştır.
  • Gheorghe, I.-R., ve Liao, M.-N. (2012). Investigating Romanian Healthcare Consumer Behaviour in Online Communities: Qualitative Research on Negative eWOM. Procedia - Social and Behavioral Sciences, 62, s. 268–274
  • Göngör, O., M. C. Güngör ve S. Doğan, (2017). Holidaycheck Web Sitesindeki Turist Değerlendirmelerine Göre Antalya ve Barselona’daki 4 ve 5 Yıldızlı Oteller Üzerine Karşılaştırmalı Bir Araştırma, Seyahat ve Otel İşletmeciliği Dergisi, 15 (1), 74-88.
  • Gruen, T. W., Osmonbekov, T., ve Czaplewski, A. J. (2006). eWOM: The impact of customer-to-customer online know-how exchange on customer value and loyalty. Journal of Business Research, 59(4), 449–456. doi:10.1016/j.jbusres.2005.10.004
  • Gülmez M. (2011). İnternet Üzerinde Ağızdan Ağıza Pazarlama Uygulama Örnekleri, IUYD, 2(1), 29-36.
  • Gündebahar M. ve M. C. K. Khalilov (2013). Teknolojik Pazarlama Üzerine Bir İnceleme, Akademik Bilişim Konferansı, Kuveyt Türk Katılım Bankası, Ar-Ge Merkezi, İstanbul.
  • Güzel, S. Ö. Ve S. Gedik (2015). Bölüm Adı: Turizm İşletmeleri, Kitap Adı: Turizm İşletmeciliği Temel Kavramlar ve Uygulamalar, Editörler: Orhan Akova, İsmail Kızılırmak, Haluk Tanrıverdi, Detay Yayıncılık, Ankara, s. 59-67-85-86.
  • Hair, J. F., Black, W. C., Babin, B. J., Anderson, R. E., ve Tatham, R. L. (2006). Multivariate data analysis. Upper Saddle River, NJ: Pearson.
  • Hu, Y., ve Kim, H. J. (2018). Positive and negative eWOM motivations and hotel customers’ eWOM behavior: Does personality matter? International Journal of Hospitality Management, 75, s. 27–37
  • Jalilvanda M. R., S. S. Esfahani ve N. Samiei (2011). Electronic word-of-mouth: challenges and opportunities, Procedia Computer Science 3, 42–46
  • Jöreskog, K., ve Sörbom, D. (2006). Interactive LISREL 8: Structural equation modeling with the SIMPLIS command language. Chicago, IL: Scientific Software International.
  • Kitapcı, O., S. Taştan, İ. T. Dörtyol ve C. Akdoğan (2012). Ağızdan Ağıza Çevrimiçi İletişimin Otellerdeki Oda Satışlarına Etkisi Üzerine Bir Araştırma, Doğuş Üniversitesi Dergisi, 13 (2) 266- 274
  • Köroğlu, O. (2011). Mobil İletişimin Yayıncılık Ve Pazarlama İletişimine Etkisi, Sayı 31, 375-390.
  • Koç, E. (2016). Tüketici Davranışı ve Pazarlama Stratejileri - 7. Baskı, Seçkin Yayınevi, Erişim Tarihi: 30.07.2018, https://www.researchgate.net/publication/299457146
  • Kutlu D. Ve H. Ayyıldız (2017). Konaklama İşletmelerinde Elektronik Ağızdan Ağıza İletişimin Tüketici Ve Oteller Açısından Değerlendirilmesi, Turizm ve Araştırma Dergisi, Cilt 6, Sayı 1, 40-58.
  • Lee M.ve S. Youn (2009). Electronic word of mouth (eWOM), International Journal of Advertising, 28(3), 473–499
  • Miguéns, J., Baggio, R., ve Costa, C. (2008). Social media and Tourism Destinations : TripAdvisor Case Study, Advances in Tourism Research, May. 26-28, 1–6.
  • Nadarajan, G., Bojei, J., ve Khalid, H. (2017). The study on negative eWOM and its relationship to consumer’s intention to switch Mobile Service Provider. Procedia Computer Science, 124, s. 388–396
  • Norušis, M. J. (2012). IBM SPSS Statistics Statistics 19 advanced statistical procedures companion. Upper Saddle River, NJ: Prentice Hall.
  • Otelpuan.com Sitesi, https://www.otelpuan.com/tr adresinden 01.08.2018 tarihinde alınmıştır.
  • ÖZBÜK M. Y. ve Ş. Aksoy (2017), Elektronik Ağızdan Ağıza İletişimin Pazarlama Literatüründeki Önemi, Akdeniz İ.İ.B.F. Dergisi (35) 2017, s. 86
  • Polat A. S. Ve S. Polat (2016). Bölüm Adı: Konaklama İşletmelerinde Markalaşma, Kitap Adı: Turizmde Markalaşma, Editör: Şehnaz Demirkol, Değişim Yayınları, s.151.
  • Resmi Gazete, 2634 sayılı Turizmi Teşvik Kanunu (2005). http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2005/06/20050621-11.htm adresinden 16.08.2014 tarihinde alınmıştır.
  • Saçkes, Mesut. (2014). “How often do early childhood teachers teach science concepts? Determinants of the frequency of science teaching in kindergarten”. European Early Childhood Education Research Journal, 22(2), s. 169-184.
  • Sanay G. Y. (2017). Elektronik Turizm Pazarlamasında Güncel Yaklaşımlar Ve Sosyal Medyanın Turistlerin Destinasyon Seçimi Üzerindeki Etkileri Ve Analizi, Haliç Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Anabilim Dalı, İşletme Programı, Yüksek Lisans Tezi
  • Stevens, J. P. (2009). Applied multivariate statistics for the social sciences (5th ed.). New York: Routledge.
  • Sun, T., Youn, S., Wu, G. And Kuntaraporn, M. (2006). “Online Word-of-mouth (or Mouse): An Exploration of Its Antecedents and Consequences”, Journal of Computer-Mediated Communication, Vol. 11, pp. 1104–1127
  • Yaylı A. ve M. Bayram, (2010). E-Tüketici Yorumları: Antalya Restoranları Üzerine Bir Değerlendirme, 4. Ulusal Gastronomi Sempozyumu & Sanatsal Etkinlikler, 16/17 Nisan, Antalya.
  • Yeşilada, I. (2011). Electronıc word of mouth: psychologıcal factors that affect consumers‟ attıtude towards and acceptance of onlıne opınıon platforms ın purchasıng technology products. İstanbul Bilgi Üniversitesi. Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi.
  • Zeelenberg, M., ve Pieters, R. (2004). Beyond valence in customer dissatisfaction. A review and new findings on behavioral responses to regret and disappointment in failed services Journal of Business Research, 57(4), 445–455. doi:10.1016/S0148-2963(02)00278-3
Toplam 36 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Esat Saçkes 0000-0001-6592-4077

Murat Doğdubay 0000-0001-5601-6931

Yayımlanma Tarihi 6 Ocak 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2019 Cilt: 8 Sayı: 16

Kaynak Göster

APA Saçkes, E., & Doğdubay, M. (2020). KONAKLAMA İŞLETMELERİNİN PAZARLAMASINDA MOBİL TEKNOLOJİNİN KULLANIMI. Global Journal of Economics and Business Studies, 8(16), 183-195.