Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Üniversite Öğrencilerinin Süt ve Süt Ürünleri Tüketim Alışkanlıkları ve Etkileyen Faktörler

Yıl 2017, Cilt: 6 Sayı: 4, 106 - 112, 31.12.2017

Öz

Bu araştırma üniversite öğrencilerinin süt ve süt
ürünleri tüketim alışkanlıklarını ve bu alışkanlıkları etkileyen faktörleri
belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma kesitsel bir araştırmadır.
Araştırmada, veri toplama aracı olarak anket formu kullanılmıştır. Anket
çalışması 120 öğrenciyle yapılmıştır ve her bir öğrenciye 21 soru
yöneltilmiştir. Araştırma sonucu elde edilen veriler paket yazılımı
kullanılarak değerlendirilmiştir.

Ankete katılan öğrencilerin % 41,7’sinin düzenli süt
içme alışkanlığının olduğu ve % 30’unun hiç süt tüketmediği belirlenmiştir. Ankete
katılan öğrencilerin % 59,1’i süt içme alışkanlığını 0-6 yaş döneminde
kazandığını ifade ederken % 44,5’i üniversite hayatının süt ve süt ürünleri
tüketimlerini azalttığını düşünmektedir.





Ankete katılan öğrenciler süt ve ürünleri tüketiminin
teşviki amacıyla yapılan reklam ve propaganda çalışmalarının yetersiz olduğunu
ve tüketimin artmasında da en önemli aracın aile ve aileden gelen alışkanlıklar
olduğunu belirtmişlerdir. Öğrencilerin gelir düzeyi ile süt tüketme sıklıkları
arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur.

Kaynakça

  • Şimşek O. Çetin, C. ve Bilgin B. (2005). İstanbul İlinde İçme Sütü Tüketim Alışkanlıkları ve Bu Alışkanlıkları Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma, Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 2(1): 23-35
  • Yıldız N. (2009). Altı – On Dört Yas Grubu Çocukların Süt Tüketim Durumu, Yüksek Lisans Tezi, Erciyes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Kayseri.
  • Topbaş Bıyıklı E. (2011). Konya İli 10-15 Yaş Aralığındaki İlköğretim Öğrencilerinde Süt Ve Süt Ürünleri Tüketim Alışkanlığı, Laktoz Sindirim Güçlüğü Ve İntoleransı Üzerine Bir Araştırma, Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Çocuk Gelişimi Ve Ev Yönetimi Eğitimi Anabilim Dalı Beslenme Eğitimi Bilim Dalı, Konya.
  • Tarakçı Z, Selçuk Ş, Şahin K, Coşkun, H. (2003). Üniversite Öğrencilerinin İçme Sütü Tüketim Alışkanlıkları Üzerine Bir Araştırma, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri Dergisi, 13 (1): 15-21.
  • Şimşek B, ve Açıkgöz İ. (2011). Süleyman Demirel Üniversitesi Öğrencilerinin İçme Sütü Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 21(1): 12-18.
  • Sarıözkan S, Cevger Y, Demir P, Aral Y. (2007). Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğrencilerinin hayvansal ürün tüketim yapısı ve alışkanlıkları. Sağlık Bilimleri Dergisi (Journal of Health Sciences), 16 (3): 171-179.
  • Durmaz H, Sağun E, Tarakçı Z. (2002). Yüksekokul Öğrencilerinin İçme Sütü Tüketim Alışkanlıkları, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 13 (2): 69-73.
  • Karagözlü N, Karagözlü C, Karaca S, Eren S. (2005). Üniversite Öğrencilerinde Süt ve Ürünleri Tüketim Alışkanlıkları ve Beslenme Bilinçleri Üzerine Bir Araştırma, Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Örneği, C.B.Ü Fen Bilimleri Dergisi, 101-108.
  • Mortaş M, Yazıcı F, Dervişoğlu M. (2011). Ondokuz Mayıs Üniversitesi Lisans Öğrencilerinin Süt ve Süt Ürünleri Tüketim Alışkanlıkları, Samsun Sempozyumu.
  • Çetinkaya A. (2010) Kafkas Üniversitesi Öğrencilerinin İçme Sütü Ve Süt Ürünlerini Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi, Atatürk Üniv Vet Bil Derg 5: 73-84.
  • Uzunöz M, Gülşen M. (2007). Üniversite Öğrencilerinin Süt ve Süt Ürünleri Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi, Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi, 3: 15-21.
  • Şeker İ, Şeker P, Şahin M, Özen VS, Akdeniz A, Erkmen O, Kışlalıoğlu İ, Sargın G, Doğu GB. (2012). Elazığ İli Merkez İlçede Tüketicilerin Süt Tüketim Alışkanlıkları ve Bu Alışkanlıkları Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi, F. Ü. Sağ. Bil. Vet. Derg. 26 (3): 131-143.
Yıl 2017, Cilt: 6 Sayı: 4, 106 - 112, 31.12.2017

Öz

Kaynakça

  • Şimşek O. Çetin, C. ve Bilgin B. (2005). İstanbul İlinde İçme Sütü Tüketim Alışkanlıkları ve Bu Alışkanlıkları Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma, Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, 2(1): 23-35
  • Yıldız N. (2009). Altı – On Dört Yas Grubu Çocukların Süt Tüketim Durumu, Yüksek Lisans Tezi, Erciyes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Kayseri.
  • Topbaş Bıyıklı E. (2011). Konya İli 10-15 Yaş Aralığındaki İlköğretim Öğrencilerinde Süt Ve Süt Ürünleri Tüketim Alışkanlığı, Laktoz Sindirim Güçlüğü Ve İntoleransı Üzerine Bir Araştırma, Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Çocuk Gelişimi Ve Ev Yönetimi Eğitimi Anabilim Dalı Beslenme Eğitimi Bilim Dalı, Konya.
  • Tarakçı Z, Selçuk Ş, Şahin K, Coşkun, H. (2003). Üniversite Öğrencilerinin İçme Sütü Tüketim Alışkanlıkları Üzerine Bir Araştırma, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi, Tarım Bilimleri Dergisi, 13 (1): 15-21.
  • Şimşek B, ve Açıkgöz İ. (2011). Süleyman Demirel Üniversitesi Öğrencilerinin İçme Sütü Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi, 21(1): 12-18.
  • Sarıözkan S, Cevger Y, Demir P, Aral Y. (2007). Erciyes Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğrencilerinin hayvansal ürün tüketim yapısı ve alışkanlıkları. Sağlık Bilimleri Dergisi (Journal of Health Sciences), 16 (3): 171-179.
  • Durmaz H, Sağun E, Tarakçı Z. (2002). Yüksekokul Öğrencilerinin İçme Sütü Tüketim Alışkanlıkları, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dergisi, 13 (2): 69-73.
  • Karagözlü N, Karagözlü C, Karaca S, Eren S. (2005). Üniversite Öğrencilerinde Süt ve Ürünleri Tüketim Alışkanlıkları ve Beslenme Bilinçleri Üzerine Bir Araştırma, Celal Bayar Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Örneği, C.B.Ü Fen Bilimleri Dergisi, 101-108.
  • Mortaş M, Yazıcı F, Dervişoğlu M. (2011). Ondokuz Mayıs Üniversitesi Lisans Öğrencilerinin Süt ve Süt Ürünleri Tüketim Alışkanlıkları, Samsun Sempozyumu.
  • Çetinkaya A. (2010) Kafkas Üniversitesi Öğrencilerinin İçme Sütü Ve Süt Ürünlerini Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi, Atatürk Üniv Vet Bil Derg 5: 73-84.
  • Uzunöz M, Gülşen M. (2007). Üniversite Öğrencilerinin Süt ve Süt Ürünleri Tüketim Alışkanlıklarının Belirlenmesi, Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi, 3: 15-21.
  • Şeker İ, Şeker P, Şahin M, Özen VS, Akdeniz A, Erkmen O, Kışlalıoğlu İ, Sargın G, Doğu GB. (2012). Elazığ İli Merkez İlçede Tüketicilerin Süt Tüketim Alışkanlıkları ve Bu Alışkanlıkları Etkileyen Faktörlerin Belirlenmesi, F. Ü. Sağ. Bil. Vet. Derg. 26 (3): 131-143.
Toplam 12 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Konular Sağlık Kurumları Yönetimi
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Saime Şahinöz Bu kişi benim

Merve Özdemir

Yayımlanma Tarihi 31 Aralık 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 6 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Şahinöz, S., & Özdemir, M. (2017). Üniversite Öğrencilerinin Süt ve Süt Ürünleri Tüketim Alışkanlıkları ve Etkileyen Faktörler. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 6(4), 106-112.
AMA Şahinöz S, Özdemir M. Üniversite Öğrencilerinin Süt ve Süt Ürünleri Tüketim Alışkanlıkları ve Etkileyen Faktörler. Gümüşhane Sağlık Bilimleri Dergisi. Aralık 2017;6(4):106-112.
Chicago Şahinöz, Saime, ve Merve Özdemir. “Üniversite Öğrencilerinin Süt Ve Süt Ürünleri Tüketim Alışkanlıkları Ve Etkileyen Faktörler”. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 6, sy. 4 (Aralık 2017): 106-12.
EndNote Şahinöz S, Özdemir M (01 Aralık 2017) Üniversite Öğrencilerinin Süt ve Süt Ürünleri Tüketim Alışkanlıkları ve Etkileyen Faktörler. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 6 4 106–112.
IEEE S. Şahinöz ve M. Özdemir, “Üniversite Öğrencilerinin Süt ve Süt Ürünleri Tüketim Alışkanlıkları ve Etkileyen Faktörler”, Gümüşhane Sağlık Bilimleri Dergisi, c. 6, sy. 4, ss. 106–112, 2017.
ISNAD Şahinöz, Saime - Özdemir, Merve. “Üniversite Öğrencilerinin Süt Ve Süt Ürünleri Tüketim Alışkanlıkları Ve Etkileyen Faktörler”. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 6/4 (Aralık 2017), 106-112.
JAMA Şahinöz S, Özdemir M. Üniversite Öğrencilerinin Süt ve Süt Ürünleri Tüketim Alışkanlıkları ve Etkileyen Faktörler. Gümüşhane Sağlık Bilimleri Dergisi. 2017;6:106–112.
MLA Şahinöz, Saime ve Merve Özdemir. “Üniversite Öğrencilerinin Süt Ve Süt Ürünleri Tüketim Alışkanlıkları Ve Etkileyen Faktörler”. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, c. 6, sy. 4, 2017, ss. 106-12.
Vancouver Şahinöz S, Özdemir M. Üniversite Öğrencilerinin Süt ve Süt Ürünleri Tüketim Alışkanlıkları ve Etkileyen Faktörler. Gümüşhane Sağlık Bilimleri Dergisi. 2017;6(4):106-12.