Öz
Tamamlayıcı tedavi içerisinde yer alan müzik insan yaşamının her döneminde var olan bir kavramdır ve son zamanlarda tedavi yöntemi olarak da sıkça kullanılmaktadır. Bu çalışma, yoğun bakım hemşirelerinin müzik terapi konusundaki bilgi ve düşüncelerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın evrenini, Karadeniz Teknik üniversitesi Farabi Hastanesi Yoğun Bakım Ünitelerin de (Yenidoğan YBÜ ve Pediatri YBÜ hariç) çalışan 100 hemşire oluşturmuştur.
Örneklem literatür doğrultusunda hazırlanan veri toplama formu, çalışmaya katılmayı kabul eden hemşirelere yüz yüze görüşme tekniği ile uygulanmıştır. Araştırmaya katılan hemşirelerin %39 'unu 19-25 yaş arası , %34'ünü 33-40yaş arası oluşturmakta olup katılımcıların %66'önlisans - lisans mezunu olduğu , %87'si ise yaşamını hastanenin bulunduğu şehirde geçirmektedir.
Çalışmaya katılan katılımcıların %95'i yoğun bakımda tedavi gören hastaların ajitasyon, huzursuzluk, depresyon, uyum güçlüğü, duygusal yoksunluk, uyku bozukluğu gibi problemler yaşadıklarını, %97' sinin müzik terapinin hastalar üzerinde rahatlatıcı etkisinin olduğunu, %93'ünde müzik terapinin yoğun bakım hastalarında etkili bir yöntem olduğunu belirtmişlerdir. Sonuç olarak, çalışmaya katılan hemşirelerin müzik terapinin hastalar üzerindeki etkilerini genel hatlarıyla bilmektedir ancak fizyolojik etkisi konusunda tereddütler yaşadıkları, müzikle terapi konusunda eğitimlerin arttırılması ve uygulaması kolay pahalı olmayan bu yöntemin birimlerde uygulanması hastaların prognozu açısından olumlu etkiler yaratacağı belirlenmiştir.