BibTex RIS Kaynak Göster

Sıze Of Busıness By Farmers, Brucella Dısease Knowledge Levels

Yıl 2012, Cilt: 1 Sayı: 4, 211 - 224, 01.10.2012

Öz

Brucellosis is an important public health problem causing economical problems in the country and observed in many countries of the world. This zoonotic infection is observed widespread in thecountry as the others with the husban dry of cattle and sheep. This study aimed to determine the information level of farmers about brucellosis and this was designed. When the animal population and the knowledge about disease was compared, nostatistically difference was determined. Overall, the farmer sowing animals 51and more has the highest rate about the contagiosity of disease to humans (92,9%). When the animal population and the knowledge about disease was compared, nostatistically difference was determined. Overall, the farmersowing animals 51 and more has the highest rate about the contagiosity of disease to humans (92,9%). At the overall look of farmers, the knowledge about disease is 86%, the awareness of contagiosity to humans is 77%, the effectiveness of vaccine for protection in animal sare 60,8%, the performing the vaccine is 45,7%, the investigation about the origin of the used for breeding animals from the area swith endemic brucellosis is 22,9%, noinforming for the aborted fetuses is 72,82%, consumption of fresh cheese from farmers is 41,15%, extermination of membranes and liquids of aborted fetuses by throwing away is 72,2% and nodisinfection of the barns in general. Individual sparticipating in the study(n= 350) with almost all the animals they fed his flock the village, neighbors and other animal herds were kept together. This situationis seen as a factor facilitating the spread of epidemic diseases. Especially for an infection spreads very rapidly, such as brucellosis, will be brought to one of the digits of the village shortly after an infected cowor bull, a fact that will threaten all thev illagecattle. To avoid these situationsin thev icinity ofin tensive live stock production should be evaluate devery villa gein the form of a business. Orshould be provide dincentives for the establishment of modern enterprises.

Hayvan Yetiştiricilerinin İşletme Büyüklüğüne Göre, Brusella Hastalığı Hakkındaki Bilgi Düzeylerinin Araştırılması

Yıl 2012, Cilt: 1 Sayı: 4, 211 - 224, 01.10.2012

Öz

Bruselloz, dünyanın birçok ülkesinde görülen, işgücü kaybına ve ülke ekonomisinde büyük kayıplara yol açan önemli bir halk sağlığı sorunudur. Zoonotik bir enfeksiyon hastalığı olan bruselloz; koyun, sığır yetiştirilen pek çok ülkede olduğu gibi ülkemizde de yaygın olarak görülmektedir. Bu araştırma, hayvan yetiştiricilerinin brusella hastalığı hakkındaki bilgi düzeyini ölçmek amacıyla yapılmıştır. İşletme büyüklüğü ile hastalığı bilme durumları karşılaştırıldığında arada istatistiksel olarak anlamlı bir fark tespit edilememiştir. Genel olarak bakıldığında 51 ve üstü hayvanı olan grubun brusella hastalığının insanlara bulaştığını bilme oranı en yüksek olan grup olmuştur (%92,9). Hayvan yetiştiricilerinin; brusella hastalığını bilme durumları %86; brusella hastalığının insanlara bulaştığını bilme oranları %77, hayvanları korumada % 60,8'i aşının etkili olduğunu, % 45,7'si aşı yaptırdığını, damızlık hayvan alırken hayvanın geldiği yerde salgın hastalık varmı diye araştıranlar % 22,9'unu, atık olduğu zaman herhangi bir yere haber vermeyenler %78,28'ini, hayvan yetiştiricileri yapmış oldukları peynirlerin %41,15'ini taze olarak tükettiğini, doğum sonrası çıkan zar ve sıvıları % 72,2'si dışarı atarak imha ettiğini ve genelde ahırlarını dezenfekte etmedikleri saptanmıştır. Araştırmaya katılan bireylerin (n=350) neredeyse tamamının hayvanlarını köy sürüsüyle birlik otlattıkları, komşu ve diğer hayvan sürüleriyle bir arada bulundurdukları belirlenmiştir. Bu durum salgın hastalıkların yayılmasını kolaylaştırıcı bir faktör olarak görülmektedir. Özellikle brusellozis gibi çok hızlı yayılan bir enfeksiyon için, köy hanelerinden birine getirilecek enfekte bir sığır veya boğanın kısa bir süre sonra bütün köy hayvanlarını tehdit edeceği bir gerçektir. Bu durumların önüne geçilebilmesi için hayvancılığın yoğun yapıldığı yerlerde her köy bir işletme biçiminde değerlendirilmesi yada modern işletmelerin kurulması için gerekli teşviklerin sağlanması gerekmektedir.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Handan Özcan Bu kişi benim

Mitat Şahin Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ekim 2012
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012 Cilt: 1 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Özcan, H., & Şahin, M. (2012). Hayvan Yetiştiricilerinin İşletme Büyüklüğüne Göre, Brusella Hastalığı Hakkındaki Bilgi Düzeylerinin Araştırılması. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 1(4), 211-224.
AMA Özcan H, Şahin M. Hayvan Yetiştiricilerinin İşletme Büyüklüğüne Göre, Brusella Hastalığı Hakkındaki Bilgi Düzeylerinin Araştırılması. Gümüşhane Sağlık Bilimleri Dergisi. Ekim 2012;1(4):211-224.
Chicago Özcan, Handan, ve Mitat Şahin. “Hayvan Yetiştiricilerinin İşletme Büyüklüğüne Göre, Brusella Hastalığı Hakkındaki Bilgi Düzeylerinin Araştırılması”. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 1, sy. 4 (Ekim 2012): 211-24.
EndNote Özcan H, Şahin M (01 Ekim 2012) Hayvan Yetiştiricilerinin İşletme Büyüklüğüne Göre, Brusella Hastalığı Hakkındaki Bilgi Düzeylerinin Araştırılması. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 1 4 211–224.
IEEE H. Özcan ve M. Şahin, “Hayvan Yetiştiricilerinin İşletme Büyüklüğüne Göre, Brusella Hastalığı Hakkındaki Bilgi Düzeylerinin Araştırılması”, Gümüşhane Sağlık Bilimleri Dergisi, c. 1, sy. 4, ss. 211–224, 2012.
ISNAD Özcan, Handan - Şahin, Mitat. “Hayvan Yetiştiricilerinin İşletme Büyüklüğüne Göre, Brusella Hastalığı Hakkındaki Bilgi Düzeylerinin Araştırılması”. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 1/4 (Ekim 2012), 211-224.
JAMA Özcan H, Şahin M. Hayvan Yetiştiricilerinin İşletme Büyüklüğüne Göre, Brusella Hastalığı Hakkındaki Bilgi Düzeylerinin Araştırılması. Gümüşhane Sağlık Bilimleri Dergisi. 2012;1:211–224.
MLA Özcan, Handan ve Mitat Şahin. “Hayvan Yetiştiricilerinin İşletme Büyüklüğüne Göre, Brusella Hastalığı Hakkındaki Bilgi Düzeylerinin Araştırılması”. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, c. 1, sy. 4, 2012, ss. 211-24.
Vancouver Özcan H, Şahin M. Hayvan Yetiştiricilerinin İşletme Büyüklüğüne Göre, Brusella Hastalığı Hakkındaki Bilgi Düzeylerinin Araştırılması. Gümüşhane Sağlık Bilimleri Dergisi. 2012;1(4):211-24.