BibTex RIS Kaynak Göster

Evaluation Of Opinions Of The Faculty Of Health Sciences Students About Non Medical Alternative And Traditional Therapies

Yıl 2012, Cilt: 1 Sayı: 4, 239 - 251, 01.10.2012

Öz

The aim of this questionnaire-based study was to determine the knowledge, attitudes and behaviors of the nursing department students of the Faculty of Health Sciences towards non medical alternative and traditional therapies. This descriptive study was conducted in academic year 2009-2010 in a sample of 291 students who were asked to complete a questionnaire. The results were analyzed using percentage and Chi-square test.
The use of alternative methods was found to be 61.2%. Majority of students (84.5%) used these methods for health problems. 33.3% of the students learnt/heart these methods from their friends, 30.2% from relatives/neighbours and 27.5% from health personnel. The most-widely known alternative treatment method was found to be herbal tea (80.8%) and most-commonly used treatment to be massage (51.2%). The most commonly used conventional treatment method was almond/olive oil administration (61.5%). No statistically significant difference was found for the use of these methods by/between the students on the basis of sex and classroom grade.
This study shows that a substantial proportion of nursing students use CAM therapies. In recent years, use of CAM therapies in general population is becoming increasingly acceptable and popular. In addition, traditional methods are being used. Therefore health professionals should be prepared to discuss alternative therapies with patients, since talking about CAM may help to minimize the risks and to restrain misconceptions and doubts.

Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğrencilerinin Tıp Dışı Alternatif Ve Geleneksel Uygulamalar Konusundaki Görüşlerinin Değerlendirilmesi

Yıl 2012, Cilt: 1 Sayı: 4, 239 - 251, 01.10.2012

Öz

Çalışma, Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü öğrencilerinin tıp dışı alternatif ve geleneksel uygulamalar hakkındaki bilgi, tutum ve davranışlarının değerlendirilmesi amacıyla yapıldı. 2009-2010 akademik yılında yapılan tanımlayıcı nitelikteki bu çalışmaya öğrencilerden anket formunu doldurmayı kabul eden 291 kişi dahil edildi. Verilerin değerlendirilmesinde yüzdelik ve ki-kare testi kullanıldı.
Tıp dışı alternatif kullanım sıklığı %61,2 olarak bulundu. Öğrencilerin çoğunluğu (%84,5) bu yöntemleri sağlık problemleri için kullanmaktaydı. Bu yöntemleri %33,3'ünün arkadaş, %30,2'sinin akraba/komşu ve %27,5'inin ise sağlık personeli aracılığıyla öğrendikleri/duydukları saptandı. En fazla bilinen tıp dışı alternatif tedavi yönteminin %80,8 ile bitkisel çaylar, en yaygın kullanılan yöntemin ise %51,2 ile masaj olduğu belirlendi. Geleneksel tedavi yöntemlerinden en sık kullanılan badem/zeytinyağı uygulaması idi (%61,5). Öğrencilerin cinsiyet ve sınıflarına göre tıp dışı alternatif ve geleneksel uygulamaları kullanmaları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı.
Sonuç olarak çalışmamızda hemşirelik bölümü öğrencilerinin önemli bir kısmının alternatif tedavi yöntemlerini kullandıkları belirlendi. Son yıllarda genel popülasyonda da tıp dışı alternatif tedavi yöntemleri giderek daha kabul edilebilir ve popüler olmaktadır. Bunun yanında geleneksel yöntemler de kullanılmaya devam edilmektedir. Bu nedenle sağlık çalışanları riskleri minimale indirmek ve hastaların yanlış anlamaları ve şüphelerini azaltmak için hastalar ile bu yöntemleri tartışmaya hazır olmalıdırlar.

Toplam 0 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Nilgün Çöl Araz Bu kişi benim

Hatice Serap Taşdemir Bu kişi benim

Serap Parlar Kılıç Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 1 Ekim 2012
Yayımlandığı Sayı Yıl 2012 Cilt: 1 Sayı: 4

Kaynak Göster

APA Araz, N. Ç., Taşdemir, H. S., & Kılıç, S. P. (2012). Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğrencilerinin Tıp Dışı Alternatif Ve Geleneksel Uygulamalar Konusundaki Görüşlerinin Değerlendirilmesi. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, 1(4), 239-251.
AMA Araz NÇ, Taşdemir HS, Kılıç SP. Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğrencilerinin Tıp Dışı Alternatif Ve Geleneksel Uygulamalar Konusundaki Görüşlerinin Değerlendirilmesi. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi. Ekim 2012;1(4):239-251.
Chicago Araz, Nilgün Çöl, Hatice Serap Taşdemir, ve Serap Parlar Kılıç. “Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğrencilerinin Tıp Dışı Alternatif Ve Geleneksel Uygulamalar Konusundaki Görüşlerinin Değerlendirilmesi”. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 1, sy. 4 (Ekim 2012): 239-51.
EndNote Araz NÇ, Taşdemir HS, Kılıç SP (01 Ekim 2012) Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğrencilerinin Tıp Dışı Alternatif Ve Geleneksel Uygulamalar Konusundaki Görüşlerinin Değerlendirilmesi. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 1 4 239–251.
IEEE N. Ç. Araz, H. S. Taşdemir, ve S. P. Kılıç, “Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğrencilerinin Tıp Dışı Alternatif Ve Geleneksel Uygulamalar Konusundaki Görüşlerinin Değerlendirilmesi”, Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, c. 1, sy. 4, ss. 239–251, 2012.
ISNAD Araz, Nilgün Çöl vd. “Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğrencilerinin Tıp Dışı Alternatif Ve Geleneksel Uygulamalar Konusundaki Görüşlerinin Değerlendirilmesi”. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 1/4 (Ekim 2012), 239-251.
JAMA Araz NÇ, Taşdemir HS, Kılıç SP. Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğrencilerinin Tıp Dışı Alternatif Ve Geleneksel Uygulamalar Konusundaki Görüşlerinin Değerlendirilmesi. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi. 2012;1:239–251.
MLA Araz, Nilgün Çöl vd. “Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğrencilerinin Tıp Dışı Alternatif Ve Geleneksel Uygulamalar Konusundaki Görüşlerinin Değerlendirilmesi”. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, c. 1, sy. 4, 2012, ss. 239-51.
Vancouver Araz NÇ, Taşdemir HS, Kılıç SP. Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğrencilerinin Tıp Dışı Alternatif Ve Geleneksel Uygulamalar Konusundaki Görüşlerinin Değerlendirilmesi. Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi. 2012;1(4):239-51.