This study aimed to evaluate the relationship between picky eating behavior and other eating behaviors, such as uncontrolled eating, cognitive restriction, and emotional eating, as well as adherence to the Mediterranean diet in adults. A total of 827 individuals, 224 males and 603 females between the ages of 18-65, participated in the study using the online convenience sampling method. Participants' picky eating behaviors were assessed with the Adult Picky Eating Questionnaire (APEQ), other eating behaviors with the Three-Factor Eating Questionnaire (TFEQ-Tr21), and adherence with the Mediterranean diet with the 14-item Mediterranean Diet Adherence Scale (MEDAS). Data were evaluated using descriptive statistics, intergroup comparisons, correlation tests, and multiple linear regression analysis. It was determined that the TFEQ-Tr21 cognitive restriction subscale score was positively correlated with the MEDAS score (r = 0.234; p < 0.001) and effective on adherence with the Mediterranean diet (β = 0.226; p < 0.001). The TFEQ-Tr21 uncontrolled eating subscale score was negatively correlated with the MEDAS score (r = -0.147; p <0.001) and had a negative effect on the Mediterranean diet (β = -0.145; p = 0.001). Among the APEQ subscales, only meal presentation was found to be correlated with MEDAS (r = 0.085; p = 0.014) (β = 0.134; p = 0.001). The findings indicate that various eating behaviors may influence adherence to the Mediterranean diet and diet quality, suggesting that individuals play a significant role in their compliance with healthy eating patterns.
Mediterranean diet Picky eating behavior Emotional eating behavior Uncontrolled eating behavior Cognitive restriction
Bu çalışmada yetişkin bireylerde seçici yeme davranışı ile kontrolsüz yeme, bilişsel kısıtlama ve duygusal yeme gibi diğer yeme davranışları ve Akdeniz diyetine uyum arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya çevrim içi kolayına örnekleme yöntemiyle 18-65 yaş arası 224 erkek ve 603 kadın olmak üzere 827 birey katılmıştır. Katılımcıların seçici yeme davranışları Yetişkin Seçici Yeme Anketi (YSYA), diğer yeme davranışları Üç Faktörlü Yeme Ölçeği (TFEQ-Tr21), Akdeniz diyetine uyumları ise 14 maddelik Akdeniz Diyeti Uyum Ölçeği (MEDAS) ile değerlendirilmiştir. Veriler, tanımlayıcı istatistikler, gruplar arası karşılaştırma, korelasyon testleri ve çoklu doğrusal regresyon analizi ile değerlendirilmiştir. TFEQ-Tr21 bilişsel kısıtlama alt boyut puanının MEDAS puanı ile pozitif ilişkili (r = 0,234; p < 0,001) ve Akdeniz diyetine uyum üzerinde etkili (β = 0,226; p < 0.001) olduğu belirlenmiştir. TFEQ-Tr21 kontrolsüz yeme alt boyut puanı ise MEDAS puanı ile negatif yönde (r = -0,147; p <0,001) ilişkili ve Akdeniz diyeti üzerinde negatif etki gösterdiği (β = -0,145; p = 0,001) saptanmıştır. YSYA alt boyutlarından sadece yemek sunumu MEDAS ile ilişkili bulunmuştur (r = 0,085; p=0,014) (β = 0,134; p = 0.001). Bulgular, farklı yeme davranışlarının Akdeniz diyetine uyum ve diyet kalitesi üzerinde etkili olabileceğini ve bireylerin sağlıklı beslenme örüntüleriyle uyumda önemli rol oynayabileceğini göstermektedir.
Akdeniz diyeti Seçici yeme davranışı Duygusal yeme davranışı Kontrolsüz yeme davranışı Bilişsel kısıtlama
Çalışma, Acıbadem Üniversitesi ve Acıbadem Sağlık Kuruluşları Tıbbi Araştırma Etik Kurulu (ATADEK) tarafından 15.08.2024 tarihli toplantısında 2024-12/528 karar numarası ile tıbbi etik yönden uygun bulunmuştur.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Beslenme Bilimi, Beslenme ve Diyetetik (Diğer) |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 25 Eylül 2025 |
Yayımlanma Tarihi | 25 Eylül 2025 |
Gönderilme Tarihi | 2 Temmuz 2025 |
Kabul Tarihi | 13 Eylül 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 14 Sayı: 3 |