Konferans Bildirisi

Mutfak Şeflerinin Yöresel Ürünlere İlgisi: Isparta Örneği

Cilt: 2 Sayı: Ek1 27 Temmuz 2018
PDF İndir

Mutfak Şeflerinin Yöresel Ürünlere İlgisi: Isparta Örneği

Öz

Bir bölgedeki yeme içme kültürü ile bölgede yetişen, üretilen bölgeye özgü yöntemlerle sunulan yöresel ürünler yörenin kimliğini oluşturmaktadır. Yöresel ürünlerin kaybolmaması ve oldukları gibi korunmaları, gelecek nesillere aktarılması önemlidir. Bir yörede yetiştirilen tarım ürünlerinin de o yörenin mutfağının oluşumunda önemli bir yeri vardır. Çalışmanın amacı da Isparta yöresinde yetişen yöresel tarım ürünlerinin neler olduğu ve bu ürünlere yörede çalışan mutfak şeflerinin ilgisini değerlendirmektir.  Veriler, 2017 yılı Aralık ayında Isparta merkezde yer alan yöresel ürün kullanarak hizmet veren işletmelerde çalışan 11 mutfak şefine mülakat yöntemi uygulanarak toplanmıştır. Literatür taramasına dayandırılarak hazırlanan 17 soru katılımcılara yöneltilmiş ve görüşleri kayıt altına alınmıştır. Görüşmede yöreye özgü en önemli tarım ürünlerinin, gül, elma, kiraz, mantar, bal kabağı, üzüm ve kayısı olduğu belirtilmiştir. Bu ürünlerin özellikle tatlı, şerbet ve reçel yapımında kullanıldığı belirtilmiştir. Isparta’yı ziyaret eden yabancılarında özellikle yöresel yiyecek içecekleri tercih ettikleri ancak gençlerin yöresel yiyecek ve içecekleri çok tercih etmedikleri belirtilmiştir. 

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Albayrak, A. (2013). Farklı milletlerden turistlerin Türk Mutfağına ilişkin görüşlerinin saptanması üzerine bir çalışma, Journal of Yasar University, 30 (8), 5049-5063.
  2. Altuntaş, A. ve Gülçubuk, B. (2014). Yerel kalkınmada yaygınlaşan bir araç olarak geleneksel gıdalar ve geleneksel gıda mevzuatının yaygınlaştırılabilirliği, Gaziosmanpaşa Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi, 31 (3), 73-81.
  3. Başat, H. T., Sandıkçı, M. ve Çelik, S. (2017). Gastronomik kimlik oluşturmada yöresel ürünlerin rolü: ürünlerin satış ve pazarlanmasına yönelik bir örnek olay incelemesi, Journal of Tourism and Gastronomy Studies, 64-76.
  4. Cerrahoğlu, M. (2015). Küreselleşme sürecinde yöresel ürünlerin tanıtımının önemi ve bu bağlamda âşıkların tanıtımdaki yeri, Folklor/Edebiyat, (84), 211-222.
  5. Corigliano, M. A. (2002) “The route to quality: Italian Gastronomy networks in operation.” der. Hjalager A. M., Richards G., Tourism and Gastronomy, Londra New York, 166-185.
  6. Cömert, M. (2014). Gençlerin Fast food tüketim alışkanlıkları, Akademik Sosyal Araştırmalar Dergisi, Sayı: 6, 423-427.
  7. Çakıcı, A. C., Çalhan, H., Karamustafa, K. (2016). Yiyecek ve içecek işletmelerinde inovasyon ve sürdürülebilir rekabet üstünlüğü ilişkisi, Kırıkkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 6, 11-39.
  8. Çakıcı, A. C., ve Eser, S., (2016). Yabancı mutfak şefleri gözüyle Türk Mutfağı’na ilişkin bir değerlendirme, Journal of Tourism and Gastronomy Studies 4/ 215-227.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Turizm (Diğer)

Bölüm

Konferans Bildirisi

Yayımlanma Tarihi

27 Temmuz 2018

Gönderilme Tarihi

15 Haziran 2018

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2018 Cilt: 2 Sayı: Ek1

Kaynak Göster

APA
Küçükyaman, M. A., Şen Demir, Ş., & Bulgan, G. (2018). Mutfak Şeflerinin Yöresel Ürünlere İlgisi: Isparta Örneği. Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi, 2(Ek1), 86-103. https://izlik.org/JA92ZA37KB
AMA
1.Küçükyaman MA, Şen Demir Ş, Bulgan G. Mutfak Şeflerinin Yöresel Ürünlere İlgisi: Isparta Örneği. GTAD. 2018;2(Ek1):86-103. https://izlik.org/JA92ZA37KB
Chicago
Küçükyaman, Mehmet Anıl, Şirvan Şen Demir, ve Gülay Bulgan. 2018. “Mutfak Şeflerinin Yöresel Ürünlere İlgisi: Isparta Örneği”. Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi 2 (Ek1): 86-103. https://izlik.org/JA92ZA37KB.
EndNote
Küçükyaman MA, Şen Demir Ş, Bulgan G (01 Temmuz 2018) Mutfak Şeflerinin Yöresel Ürünlere İlgisi: Isparta Örneği. Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi 2 Ek1 86–103.
IEEE
[1]M. A. Küçükyaman, Ş. Şen Demir, ve G. Bulgan, “Mutfak Şeflerinin Yöresel Ürünlere İlgisi: Isparta Örneği”, GTAD, c. 2, sy Ek1, ss. 86–103, Tem. 2018, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA92ZA37KB
ISNAD
Küçükyaman, Mehmet Anıl - Şen Demir, Şirvan - Bulgan, Gülay. “Mutfak Şeflerinin Yöresel Ürünlere İlgisi: Isparta Örneği”. Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi 2/Ek1 (01 Temmuz 2018): 86-103. https://izlik.org/JA92ZA37KB.
JAMA
1.Küçükyaman MA, Şen Demir Ş, Bulgan G. Mutfak Şeflerinin Yöresel Ürünlere İlgisi: Isparta Örneği. GTAD. 2018;2:86–103.
MLA
Küçükyaman, Mehmet Anıl, vd. “Mutfak Şeflerinin Yöresel Ürünlere İlgisi: Isparta Örneği”. Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi, c. 2, sy Ek1, Temmuz 2018, ss. 86-103, https://izlik.org/JA92ZA37KB.
Vancouver
1.Mehmet Anıl Küçükyaman, Şirvan Şen Demir, Gülay Bulgan. Mutfak Şeflerinin Yöresel Ürünlere İlgisi: Isparta Örneği. GTAD [Internet]. 01 Temmuz 2018;2(Ek1):86-103. Erişim adresi: https://izlik.org/JA92ZA37KB

Değerli Araştırmacılar,

Dergimize gönderilen çalışmalar geliş sırasına ve konusuna göre öncelikle editör değerlendirmesinden geçmekte, editör görüşü doğrultusunda hakem değerlendirmesine karar verilmektedir.

Değerlendirme süreci tamamlanan çalışmalar da aynı şekilde değerlendirmenin tamamlanma tarihlerine, türlerine ve kapsamlarına göre yayıma kabul edilmektedir. Editör, benzer çalışmaların yoğunlaştığı dönemlerde, kabul edilen çalışmaların tarihini dikkate almaksızın başka bir sayıya atayabilir.

Bu yüzden GTAD'a gönderilen çalışmaların herhangi bir sayı için yayıma kabul edileceğinin planlanarak önerilmemesi gerektiğini tekrar hatırlatmak isteriz.