Bir bölgedeki yeme içme kültürü
ile bölgede yetişen, üretilen bölgeye özgü yöntemlerle sunulan yöresel ürünler
yörenin kimliğini oluşturmaktadır. Yöresel ürünlerin kaybolmaması ve oldukları
gibi korunmaları, gelecek nesillere aktarılması önemlidir. Bir yörede
yetiştirilen tarım ürünlerinin de o yörenin mutfağının oluşumunda önemli bir
yeri vardır. Çalışmanın amacı da Isparta yöresinde yetişen yöresel tarım
ürünlerinin neler olduğu ve bu ürünlere yörede çalışan mutfak şeflerinin ilgisini
değerlendirmektir. Veriler, 2017 yılı
Aralık ayında Isparta merkezde yer alan yöresel ürün kullanarak hizmet veren
işletmelerde çalışan 11 mutfak şefine mülakat yöntemi uygulanarak toplanmıştır.
Literatür taramasına dayandırılarak hazırlanan 17 soru katılımcılara
yöneltilmiş ve görüşleri kayıt altına alınmıştır. Görüşmede yöreye özgü en
önemli tarım ürünlerinin, gül, elma, kiraz, mantar, bal kabağı, üzüm ve kayısı
olduğu belirtilmiştir. Bu ürünlerin özellikle tatlı, şerbet ve reçel yapımında
kullanıldığı belirtilmiştir. Isparta’yı ziyaret eden yabancılarında özellikle
yöresel yiyecek içecekleri tercih ettikleri ancak gençlerin yöresel yiyecek ve
içecekleri çok tercih etmedikleri belirtilmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Turizm (Diğer) |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 27 Temmuz 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Ek Sayı 1 |
Değerli Araştırmacılar,
Dergimize gönderilen çalışmalar geliş sırasına ve konusuna göre öncelikle editör değerlendirmesinden geçmekte, editör görüşü doğrultusunda hakem değerlendirmesine karar verilmektedir. Değerlendirme süreci tamamlanan çalışmalar da aynı şekilde değerlendirmenin tamamlanma tarihlerine, türlerine ve kapsamlarına göre yayıma kabul edilmektedir. Bu yüzden GTAD'a gönderilen çalışmaların herhangi bir sayıda yayıma kabul edileceğinin planlanarak önerilmemesi gerektiğini tekrar hatırlatmak isteriz. Detaylı bilgi için yayın politkası incelenebilir.