Konferans Bildirisi
BibTex RIS Kaynak Göster

Evrimsel Gastronomi

Yıl 2018, Ek Sayı 1, 582 - 588, 27.07.2018

Öz

İnsanoğlu
yaşamının gerektirdiği besinleri sağlamak için uzun bir evrim süreci geçirmiştir.
İlkel toplumlarda, bireyler yaşamını sürdürmek için içgüdüsel olarak çevresinde
bulunan bitkileri toplamış ve hayvanları avlamıştır. Ateşin keşfiyle birlikte
sindirimi zor gıda maddelerini kolayca sindirmeye başlamış ve böylece beyin
gelişimine olumlu katkısı olmuştur. Çeşitli yiyeceklerle beslenme onları daha
sağlıklı ve uzun boylu yapmıştır. 
Avcı
toplayıcılıktan tarıma geçişte bazı hayvan ve bitki türleri evcilleştirilmiş,
zamanla, insan kendi zekâsı, emeği ve deneyimiyle topladığı bitkilerin ve
avladığı hayvanların kendisine yararlı olanlarını seçerek üretmeye başlamıştır,
hatta üretimin olmadığı kıtlık zamanlarda yeterli besin bulabilmek,
ürettiklerinin yenebilir niteliklerini arttırmak için besin hazırlama, saklama
ve depolama tekniklerini öğrenmiştir. Tarım sayesinde ölüm oranlarında azalma
olsa da toplu yaşama salgın hastalıkları beraberinde getirmiş ve çeşit
sayısının azalması ve besi hayvanlarını bilinçsiz tüketme ciddi sağlık
problemlerine neden olmuştur.

Kaynakça

  • Armesto, F.F. (2007). Yemek için yaşamak: yiyeceklerle dünya tarihi. (1.baskı). (Çev: E. Akhan). İstanbul: İletişim Yayınları.
  • Bakırcı, Ç. M. (2011). ” İnsanların Beslenme Alışkanlıkları, Vejetaryenlik, Etçillik, Obezite ve Evrim”, (http://evrimagaci.org/article/tr/insanlarin-beslenme-aliskanliklari-vejetaryenlik-etcillik-obezite-ve-evrim/, 10 Ocak 2018’de erişildi).
  • Ciğerim, N. (2001). Batı ve Türk mutfağının gelişimi, etkileşimi ve yiyecek-içeçek hizmetlerinde Türk mutfağının yerine bir bakış. Türk Mutfak Kültürü Üzerine Araştırmalar, 28. Ankara: Türk Halk Kültürünü Araştırma ve Tanıtma Vakfı, s.49-61.
  • Gibbons, A. (2007). “Food for Thought: Did the First Cooked Meals Help Fuel the Dramatic Evolutionary Expansion of the Human Brain?”, Science 316(5831):1558-60.
  • Gürsoy, D. (2004). Tarihin süzgecinde mutfak kültürümüz. İstanbul:Oğlak Yayınları.
  • Harari, Y. N. (2015). Hayvanlardan Tanrılara Sapiens. Çev. E. Genç. İstanbul: Kolektif Kitap Yayınevi.
  • Kara, S., Döğeroğlu, T., Özden, Ö., Köse, B.(2006). Çevre Sağlığı. (Ed: A. Çiçek), Enerji Kaynaklarının Yönetimi içinde (s. 117). Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları.
  • Lewis, R. (2001). Evrim Adamı. Çev. Ş. Yücel. Ankara:Dost Kitabevi Yayınları.
  • Milton, Katharine (2003). “The Critical Role Played by Animal Source Foods in Human (Homo) Evolution”. J Nutr 133:3886-92.
  • Mussmann, K. D. ve Pahalı, C. (1999). Konaklama tesislerinde mutfak hizmetleri. (Ed: F. Akyürek). Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Yayınları.
  • Özdemir, B. (2001). Otel işletmelerinde mutfak yönetimi ve herşey dahil (all-inclusive) uygulamasının mutfak yönetimine etkileri üzerine sektörel bir araştırma. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Antalya: Akdeniz Üniversitesi.
  • Standage, T. (2009). An Edible History of Humanity. New York: Walker Publishing Company.
Yıl 2018, Ek Sayı 1, 582 - 588, 27.07.2018

Öz

Kaynakça

  • Armesto, F.F. (2007). Yemek için yaşamak: yiyeceklerle dünya tarihi. (1.baskı). (Çev: E. Akhan). İstanbul: İletişim Yayınları.
  • Bakırcı, Ç. M. (2011). ” İnsanların Beslenme Alışkanlıkları, Vejetaryenlik, Etçillik, Obezite ve Evrim”, (http://evrimagaci.org/article/tr/insanlarin-beslenme-aliskanliklari-vejetaryenlik-etcillik-obezite-ve-evrim/, 10 Ocak 2018’de erişildi).
  • Ciğerim, N. (2001). Batı ve Türk mutfağının gelişimi, etkileşimi ve yiyecek-içeçek hizmetlerinde Türk mutfağının yerine bir bakış. Türk Mutfak Kültürü Üzerine Araştırmalar, 28. Ankara: Türk Halk Kültürünü Araştırma ve Tanıtma Vakfı, s.49-61.
  • Gibbons, A. (2007). “Food for Thought: Did the First Cooked Meals Help Fuel the Dramatic Evolutionary Expansion of the Human Brain?”, Science 316(5831):1558-60.
  • Gürsoy, D. (2004). Tarihin süzgecinde mutfak kültürümüz. İstanbul:Oğlak Yayınları.
  • Harari, Y. N. (2015). Hayvanlardan Tanrılara Sapiens. Çev. E. Genç. İstanbul: Kolektif Kitap Yayınevi.
  • Kara, S., Döğeroğlu, T., Özden, Ö., Köse, B.(2006). Çevre Sağlığı. (Ed: A. Çiçek), Enerji Kaynaklarının Yönetimi içinde (s. 117). Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Yayınları.
  • Lewis, R. (2001). Evrim Adamı. Çev. Ş. Yücel. Ankara:Dost Kitabevi Yayınları.
  • Milton, Katharine (2003). “The Critical Role Played by Animal Source Foods in Human (Homo) Evolution”. J Nutr 133:3886-92.
  • Mussmann, K. D. ve Pahalı, C. (1999). Konaklama tesislerinde mutfak hizmetleri. (Ed: F. Akyürek). Eskişehir: Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Yayınları.
  • Özdemir, B. (2001). Otel işletmelerinde mutfak yönetimi ve herşey dahil (all-inclusive) uygulamasının mutfak yönetimine etkileri üzerine sektörel bir araştırma. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Antalya: Akdeniz Üniversitesi.
  • Standage, T. (2009). An Edible History of Humanity. New York: Walker Publishing Company.
Toplam 12 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Turizm (Diğer)
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Yavuz Kaplan Bu kişi benim 0000-0003-3103-5938

Seyhun Yurdugül 0000-0002-3652-9737

Yayımlanma Tarihi 27 Temmuz 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Ek Sayı 1

Kaynak Göster

APA Kaplan, Y., & Yurdugül, S. (2018). Evrimsel Gastronomi. Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi, 2(Ek1), 582-588.

Değerli Araştırmacılar,

Dergimize gönderilen çalışmalar geliş sırasına ve konusuna göre öncelikle editör değerlendirmesinden geçmekte, editör görüşü doğrultusunda hakem değerlendirmesine karar verilmektedir. Değerlendirme süreci tamamlanan çalışmalar da aynı şekilde değerlendirmenin tamamlanma tarihlerine, türlerine ve kapsamlarına göre yayıma kabul edilmektedir. Bu yüzden GTAD'a gönderilen çalışmaların herhangi bir sayıda yayıma kabul edileceğinin planlanarak önerilmemesi gerektiğini tekrar hatırlatmak isteriz. Detaylı bilgi için yayın politkası incelenebilir.