Konferans Bildirisi
BibTex RIS Kaynak Göster

Gastronomi Turizmi ve Kıbrıs Sokak Lezzetleri Üzerine Bir Araştırma

Yıl 2018, Ek Sayı 1, 637 - 651, 27.07.2018

Öz

Bu çalışma, Kıbrıs gastronomi kültüründe
yüzyıllardan beri üretilip sokakta satılmakta olan yiyeceklerin üretim ve satış
yöntemlerini kayıt altına almayı ve elektronik ortamda tanıtmayı
hedeflemektedir. Çalışmamız, ayrıca Kıbrıs kültürüne ait somut olmayan kültürel
mirası korumak ve kayıt altına alarak gelecek nesillere aktarmayı da
amaçlamaktadır. Çalışmanın ilk bölümünde Gastronomi, Gastronomi Turizmi,
Elektronik Tanıtım ve Sokak Lezzeti kavramları açıklanmıştır. İkinci bölümde,
Kıbrıs genelinde üretilip sokakta satılan yiyecekler bu yiyeceklerin yapımı,
satış yöntemi ve satışta kullanılan aletler hakkında bilgiler içermektedir.
Üçüncü bölümde Kıbrıs’ta yaygın olarak üretilip sokakta satılan ürünlerin
elektronik ortamda tanıtımı konusunda hazırlanacak web site uygulaması yer
almaktadır. Sonuç bölümünde ise Kıbrıs gastronomi kültüründe sokakta satılan
yiyecek ve içecek kültürünün korunması ve gelecek nesillere aktarılması ile
alakalı olarak yapılması gerekenler hakkında öneriler yer almaktadır. 

Kaynakça

  • Akdağ G., Özata, E., Sormaz, Ü., Çetinsöz B. C. (2016). Sürdürülebilir Gastronomi Turizmi İçin Yeni Bir Alternatif: Surf&Turf, Journal of Tourism and Gastronomy Studies 4/ Special issue1 (2016) 270-281, s:272, http://jotags.org/2016/vol4_specialissue1_article19.pdf, Erişim Tarihi: 10 Temmuz 2017
  • Ballı, E. (2016). Gastronomi Turizmi Açısından Adana Sokak Lezzetleri, Journal of Tourism and Gastronomy Studies 4/ Special Issue 1 (2016) 3-17, s:5, http://jotags.org/2016/vol4_specialissue1_article1.pdf, Erişim Tarihi: 14 Temmuz 2017
  • Birdir, K., Akgöl, Y. (2015). Gastronomi Turizmi ve Türkiye’yi Ziyaret Eden Yabancı Turistlerin Gastronomi Deneyimlerinin Değerlendirilmesi, İşletme ve İktisat Çalışmaları Dergisi Cilt 3, Sayı 2, 2015, s:58, http://www.isletmeiktisat.com/index.php/iicd/article/view/42/pdf_23, Erişim Tarihi: 01 Haziran 2017
  • Çalışkan, O. (2013). Destinasyon Rekabetçiliği ve Seyahat Motivasyonu Bakımından Gastronomik Kimlik, Journal of Tourism and Gastronomy Studies 1/2 (2013) 39-51, s:41, http://jotags.org/full_issues/2013_vol1_issue2.pdf#page=44, Erişim Tarihi: 24 Mayıs 2017
  • Çelik, B. (2018). Kıbrıs Mutfağı, http://users.metu.edu.tr/kktctntm/KKTC_tarihi/kultur.html, Erişim Tarihi: 11 Ocak 2018
  • Çevik, S., Saçılık, M. Y. (2011). Destinasyonun Rekabet Avantajı Elde Etmesinde Gastronomi Turizminin Rolü: Erdek Örneği, 3 Kasım – 4 Aralık 2011, 12.Ulusal Turizm Kongresi, Düzce, s:504, http://www.academia.edu/1210031/Destinasyonun_Rekabet_Avantaj%C4%B1_Elde_Etmesinde_Gastronomi_Turizminin_Rol%C3%BC_Erdek_%C3%96rne%C4%9Fi, Erişim Tarihi: 18 Haziran 2017
  • Erciyas, O. (2012). Dil Etkileşimleri Bağlamında Kıbrıs’taki Tarihi Alet İsimleri, Milli Folklor, 2012, Yıl:24, Sayı 94, s:239, http://www.academia.edu/13985694/D%C4%B0L_ETK%C4%B0LE%C5%9E%C4%B0MLER%C4%B0_BA%C4%9ELAMINDA_KIBRIS_TAK%C4%B0_TAR%C4%B0H%C3%8E_ALET_%C4%B0S%C4%B0MLER%C4%B0, Erişim Tarihi: 02 Temmuz 2017
  • Fossatoıonico (2018). Cose D'altrı Tempi, http://www.fossatoionico.it/altri_tempi1.php, Erişim Tarihi: 12 Ocak 2018
  • Gittigidiyor (2017). El Terazisi, http://urun.gittigidiyor.com/antika-sanat/osmanli-el-terazisi-93213329, Erişim Tarihi: 07 Temmuz 2017 Haberkıbrıs (2014). Kıbrıs Albümünden Seçmeler, http://haberkibris.com/kibris-albumunden-secmeler-2--2014-11-02.html, Erişim Tarihi: 10 Ağustos 2017
  • Hatipoğlu A., Batman, O., Sarıışık, M. (2009). Gastronomi ve Din, 3.Ulusal Gastronomi Sempozyumu, 17-18 Nisan,2009, Antalya, s:1,http://www.tgyd.net/?Syf=5&Id=78129, Erişim Tarihi: 10 Temmuz 2017
  • Kuzey Kıbrıs’ın Kültürel ve Sosyal Yaşamı, (2018). http://kyrenia.edu.tr/kktc-hakkinda/bilgi/kuzey-kibrisin-kulturel-ve-sosyal-yasami/, Erişim Tarihi: 14 Ocak 2018
  • Northcyprusuk (2011). Sulu Muhallebi, http://www.northcyprusuk.com/kibris/sulu-muhallebi-serinletti-h61.html, Erişim Tarihi: 18 Ocak 2018
  • Oğuz, M. Ö., Tutsak, E., Genç, K. (2008). KKTC’de 2008 Yılında İmgesel Yemekler, thbmer.gazi.edu.tr/posts/download?id=12320, Erişim Tarihi: 10 Ocak 2018
  • Sert, S., Kapusuz, F. (2010. Açıkta Satılan Gıdalar: Öğrencilerin Görüşleri ve Tercih Etme Nedenleri Üzerine Bir Araştırma, Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi, Cilt: 5, No:3, 2010 (25-35), s:26, http://teknolojikarastirmalar.com/pdf/tr/02_2010_5_3_90_574.pdf, Erişim Tarihi: 07 Temmuz 2017
  • Vintagemotoring (2017). Vintage Raleigh Delivery Bike, http://vintagemotoring.co.uk/vintage-raleigh-delivery-bike-butchers-bike-for-sale/#.WXn7MPnyi1s, Erişim Tarihi: 07 Temmuz 2017
Yıl 2018, Ek Sayı 1, 637 - 651, 27.07.2018

Öz

Kaynakça

  • Akdağ G., Özata, E., Sormaz, Ü., Çetinsöz B. C. (2016). Sürdürülebilir Gastronomi Turizmi İçin Yeni Bir Alternatif: Surf&Turf, Journal of Tourism and Gastronomy Studies 4/ Special issue1 (2016) 270-281, s:272, http://jotags.org/2016/vol4_specialissue1_article19.pdf, Erişim Tarihi: 10 Temmuz 2017
  • Ballı, E. (2016). Gastronomi Turizmi Açısından Adana Sokak Lezzetleri, Journal of Tourism and Gastronomy Studies 4/ Special Issue 1 (2016) 3-17, s:5, http://jotags.org/2016/vol4_specialissue1_article1.pdf, Erişim Tarihi: 14 Temmuz 2017
  • Birdir, K., Akgöl, Y. (2015). Gastronomi Turizmi ve Türkiye’yi Ziyaret Eden Yabancı Turistlerin Gastronomi Deneyimlerinin Değerlendirilmesi, İşletme ve İktisat Çalışmaları Dergisi Cilt 3, Sayı 2, 2015, s:58, http://www.isletmeiktisat.com/index.php/iicd/article/view/42/pdf_23, Erişim Tarihi: 01 Haziran 2017
  • Çalışkan, O. (2013). Destinasyon Rekabetçiliği ve Seyahat Motivasyonu Bakımından Gastronomik Kimlik, Journal of Tourism and Gastronomy Studies 1/2 (2013) 39-51, s:41, http://jotags.org/full_issues/2013_vol1_issue2.pdf#page=44, Erişim Tarihi: 24 Mayıs 2017
  • Çelik, B. (2018). Kıbrıs Mutfağı, http://users.metu.edu.tr/kktctntm/KKTC_tarihi/kultur.html, Erişim Tarihi: 11 Ocak 2018
  • Çevik, S., Saçılık, M. Y. (2011). Destinasyonun Rekabet Avantajı Elde Etmesinde Gastronomi Turizminin Rolü: Erdek Örneği, 3 Kasım – 4 Aralık 2011, 12.Ulusal Turizm Kongresi, Düzce, s:504, http://www.academia.edu/1210031/Destinasyonun_Rekabet_Avantaj%C4%B1_Elde_Etmesinde_Gastronomi_Turizminin_Rol%C3%BC_Erdek_%C3%96rne%C4%9Fi, Erişim Tarihi: 18 Haziran 2017
  • Erciyas, O. (2012). Dil Etkileşimleri Bağlamında Kıbrıs’taki Tarihi Alet İsimleri, Milli Folklor, 2012, Yıl:24, Sayı 94, s:239, http://www.academia.edu/13985694/D%C4%B0L_ETK%C4%B0LE%C5%9E%C4%B0MLER%C4%B0_BA%C4%9ELAMINDA_KIBRIS_TAK%C4%B0_TAR%C4%B0H%C3%8E_ALET_%C4%B0S%C4%B0MLER%C4%B0, Erişim Tarihi: 02 Temmuz 2017
  • Fossatoıonico (2018). Cose D'altrı Tempi, http://www.fossatoionico.it/altri_tempi1.php, Erişim Tarihi: 12 Ocak 2018
  • Gittigidiyor (2017). El Terazisi, http://urun.gittigidiyor.com/antika-sanat/osmanli-el-terazisi-93213329, Erişim Tarihi: 07 Temmuz 2017 Haberkıbrıs (2014). Kıbrıs Albümünden Seçmeler, http://haberkibris.com/kibris-albumunden-secmeler-2--2014-11-02.html, Erişim Tarihi: 10 Ağustos 2017
  • Hatipoğlu A., Batman, O., Sarıışık, M. (2009). Gastronomi ve Din, 3.Ulusal Gastronomi Sempozyumu, 17-18 Nisan,2009, Antalya, s:1,http://www.tgyd.net/?Syf=5&Id=78129, Erişim Tarihi: 10 Temmuz 2017
  • Kuzey Kıbrıs’ın Kültürel ve Sosyal Yaşamı, (2018). http://kyrenia.edu.tr/kktc-hakkinda/bilgi/kuzey-kibrisin-kulturel-ve-sosyal-yasami/, Erişim Tarihi: 14 Ocak 2018
  • Northcyprusuk (2011). Sulu Muhallebi, http://www.northcyprusuk.com/kibris/sulu-muhallebi-serinletti-h61.html, Erişim Tarihi: 18 Ocak 2018
  • Oğuz, M. Ö., Tutsak, E., Genç, K. (2008). KKTC’de 2008 Yılında İmgesel Yemekler, thbmer.gazi.edu.tr/posts/download?id=12320, Erişim Tarihi: 10 Ocak 2018
  • Sert, S., Kapusuz, F. (2010. Açıkta Satılan Gıdalar: Öğrencilerin Görüşleri ve Tercih Etme Nedenleri Üzerine Bir Araştırma, Gıda Teknolojileri Elektronik Dergisi, Cilt: 5, No:3, 2010 (25-35), s:26, http://teknolojikarastirmalar.com/pdf/tr/02_2010_5_3_90_574.pdf, Erişim Tarihi: 07 Temmuz 2017
  • Vintagemotoring (2017). Vintage Raleigh Delivery Bike, http://vintagemotoring.co.uk/vintage-raleigh-delivery-bike-butchers-bike-for-sale/#.WXn7MPnyi1s, Erişim Tarihi: 07 Temmuz 2017
Toplam 15 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Turizm (Diğer)
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Mehmet Çavuşoğlu 0000-0003-0395-5382

Olena Çavuşoğlu Bu kişi benim 0000-0002-1865-3339

Yayımlanma Tarihi 27 Temmuz 2018
Yayımlandığı Sayı Yıl 2018 Ek Sayı 1

Kaynak Göster

APA Çavuşoğlu, M., & Çavuşoğlu, O. (2018). Gastronomi Turizmi ve Kıbrıs Sokak Lezzetleri Üzerine Bir Araştırma. Güncel Turizm Araştırmaları Dergisi, 2(Ek1), 637-651.

Değerli Araştırmacılar,

Dergimize gönderilen çalışmalar geliş sırasına ve konusuna göre öncelikle editör değerlendirmesinden geçmekte, editör görüşü doğrultusunda hakem değerlendirmesine karar verilmektedir. Değerlendirme süreci tamamlanan çalışmalar da aynı şekilde değerlendirmenin tamamlanma tarihlerine, türlerine ve kapsamlarına göre yayıma kabul edilmektedir. Bu yüzden GTAD'a gönderilen çalışmaların herhangi bir sayıda yayıma kabul edileceğinin planlanarak önerilmemesi gerektiğini tekrar hatırlatmak isteriz. Detaylı bilgi için yayın politkası incelenebilir.