Yapılan çalışmada yöresel yiyecek ve içeceklerin Gökçeada
gastronomi turizmine etkilerini belirlemek, bu lezzetlerin önemini ortaya
çıkarmak ve unutulmasını önlemek için kayıt altına almak amaçlanmıştır. Yapılan
araştırma nitel bir çalışma özelliğine sahiptir. Veri toplamak amacıyla yöresel
reçeteleri kayıt altına almak için yerel halktan 35 kişi ile yöresel
lezzetlerin bölgenin gastronomi turizmine etkilerini belirleyebilmek için
alandaki yiyecek-içecek ile ilişkili olan işletmelerden; işletme sahibi ve işletme
personeli olmak üzere 24 kişi ile görüşmeler yapılmıştır. Çalışma sonucunda 52
adet yöresel yiyecek ve içecek reçetesine ulaşılmıştır. Diğer yöresel reçetelere menülerde daha az
yer verilmesinin sebebi olarak; işletme sahiplerinin yöre mutfağı hakkında
yeterince bilgi sahibi olmaması, mevsimine göre yiyecek ve içeceklerin
hammaddelerine ulaşılamaması, zaman ve işletme maliyetlerinin yetersiz olması
gösterilmiştir. Gökçeada gastronomi turizminin geliştirilebilmesi için bölgede
yöresel mutfak çalışmalarına yönelik eğitim faaliyetleri düzenlenmesi, yöreye
ait yemek ve içeceklerin tanıtımı amacıyla çeşitli gastronomi festivalleri ile
etkinliklerinin düzenlenmesi ve yöresel mutfağa ait Ar-Ge çalışmalarının
düzenlenmesi önerilmektedir.
Yöresel Yiyecek ve İçecek Yöresel Mutfak Gastronomi Turizmi Gökçeada
The aim of this study is to determine
the effects of local foods and drinks of Gökçeada on gastronomy tourism, to
figure out the importance of these tastes and to record them not to be
forgotten. The research performed has a qualitative characteristics. In order
to collect data, 35 persons from the local residents have been interviewed to record
the local recipes and 24 persons, business owners and workers, from the
businesses related with food and drinks in the area have been interviewed to be
able to determine the effects of local tastes on the gastronomy tourism of the
region. 52 local food and drink recipes have been reached at the end of the
research Why the other recipes have taken place less on the menus is that
business owners do not have enough knowledge about local foods, raw materials
of the foods and drinks cannot be reached in their seasons and insufficient
time and business costs. In order to develop Gökçeada gastronomy tourism; it is
suggested that educational activities related with local food studies should be
arranged, various gastronomy festivals and activities should be arranged to
familiarize the local foods and drinks and R&D studies related with local
foods should be arranged.
Local Food and Drink Local Kitchen Gastronomy Tourism Gökçeada
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Turizm (Diğer) |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Eylül 2019 |
Kabul Tarihi | 1 Eylül 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 3 Sayı: 2 |
Değerli Araştırmacılar,
Dergimize gönderilen çalışmalar geliş sırasına ve konusuna göre öncelikle editör değerlendirmesinden geçmekte, editör görüşü doğrultusunda hakem değerlendirmesine karar verilmektedir. Değerlendirme süreci tamamlanan çalışmalar da aynı şekilde değerlendirmenin tamamlanma tarihlerine, türlerine ve kapsamlarına göre yayıma kabul edilmektedir. Bu yüzden GTAD'a gönderilen çalışmaların herhangi bir sayıda yayıma kabul edileceğinin planlanarak önerilmemesi gerektiğini tekrar hatırlatmak isteriz. Detaylı bilgi için yayın politkası incelenebilir.