Due to the increasing demand for gastronomy tourism, both local governments and tourism stakeholders have started to organize festivals named after gastronomic elements in the region by revealing the gastronomic elements in the region. The festivals, which consist of different contents, have an important place in terms of keeping the traditions of the society alive and transferring cultural elements to future generations. Participants in festivals may be residents or visiting tourists, and their motivations for participating in festivals and the experiences they gain vary from one festival to another. The aim of this study is to reveal the opinions, satisfaction, motivation and experiences of the tourists coming to the region about the festival. It also aims to determine the contribution of the festival to the promotion and image of the region. For this purpose, 17 people who visited the 8th Traditional Dövme Sucuk Festival were selected as a convenience sample. Sample data were collected by in-depth interview method. The collected data were subjected to MAXQDA Analytics Pro qualitative data analysis program. The study found that the physical, personal, social and interpersonal motivation of the festival participants was proportional. According to the MAXQDA word cloud, the words culture and history, fun, different flavors, local, experiencing, socializing were shown as motivators by the participants. The most common experiences of the participants during the festival were having fun and being informed.
Gastronomi turizmine talebin artması dolayısıyla hem yerel yönetimler hem de turizm paydaşları bölgedeki gastronomik unsurları ortaya çıkararak, bu unsurların adlarıyla anılan festivaller düzenlemeye başlamışlardır. Farklı içeriklerden oluşan festivaller, topluma özgü geleneklerin yaşatılması ve kültürel unsurların gelecek nesillere aktarılması açısından da önemli bir yere sahiptir. Festivallere katılan kişiler gerek o bölgede yaşayanlardan gerekse ziyarete gelen turistlerden oluşabilmektedir. Ziyaretçilerin festivallere katılım motivasyonları ve elde ettikleri deneyimleri de birbirinden farklılık göstermektedir. Bu çalışmanın amacı ise gerçekleştirilen festivalin bölgeye gelen turistlerin, festival ile ilgili görüşlerini, memnuniyetlerini, motivasyon ve deneyimlerini ortaya koymaktır. Ayrıca festivalin bölgenin tanıtımı ve imajına olan katkısını belirtilmektedir. Bu amaçla 8. Geleneksel Dövme Sucuk Festivalini ziyaret eden 17 kişi, kolayda örneklem olarak seçilmiştir. Örneklem verileri derinlemesine görüşme yöntemi ile toplanmıştır. Toplanan veriler MAXQDA Analytics Pro nitel veri analizi programı aracılığıyla analizine tabi tutulmuştur. Araştırma sonucu, festival katılımcılarının fiziksel, kişisel ve toplumsal ve kişiler arası motivasyonlarının orantılı olduğu tespit edilmiştir. MAXQDA kelime bulutuna göre de kültür ve tarih, eğlenceli, farklı lezzetler, yöresel, deneyimlemek, sosyalleşmek kelimeleri katılımcılar tarafından motivasyon kaynağı olarak gösterilmiştir. Katılımcıların festival sırasında en fazla deneyimledikleri eğlenme ve bilgilenme olmuştur.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Turizm (Diğer) |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 18 Mart 2025 |
Gönderilme Tarihi | 22 Temmuz 2024 |
Kabul Tarihi | 10 Ocak 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 9 Sayı: 1 |
Değerli Araştırmacılar,
Dergimize gönderilen çalışmalar geliş sırasına ve konusuna göre öncelikle editör değerlendirmesinden geçmekte, editör görüşü doğrultusunda hakem değerlendirmesine karar verilmektedir. Değerlendirme süreci tamamlanan çalışmalar da aynı şekilde değerlendirmenin tamamlanma tarihlerine, türlerine ve kapsamlarına göre yayıma kabul edilmektedir. Bu yüzden GTAD'a gönderilen çalışmaların herhangi bir sayıda yayıma kabul edileceğinin planlanarak önerilmemesi gerektiğini tekrar hatırlatmak isteriz. Detaylı bilgi için yayın politkası incelenebilir.