Cilt: 17 Sayı: 40, 1.12.2021

Yıl: 2021

Makaleler

Araştırma Makalesi

3. Kuzey Kore’nin Rejim Güvenliğinde Nükleer Silahların Rolü Üstüne

Araştırma Makalesi

5. Güvenlik Algısına Etki Eden Faktörler Üzerine Bir İnceleme

Güvenlik Stratejileri Dergisi'nin amacı, strateji ve güvenlik alanlarındaki çalışmalara hakemli dergi uygulaması içinde yer vererek kaliteye ve yetkinliğe ulaşmaktır. Dergi ayrıca Türkiye'de kendi alanındaki literatüre katkı sağlamayı, ulusal ve uluslararası düzeyde saygın bir yer edinmeyi ve referans gösterilen bir dergi olmayı hedeflemektedir.

Güvenlik Stratejileri Dergisi’nin yayın dili Türkçedir. Bununla beraber İngilizce, Almanca ve Fransızca makaleler ve kitap değerlendirmeleri de kabul edilmektedir. Strateji ve güvenlik, uluslararası ilişkiler ve bölgesel çalışmalar, savaş araştırmaları, harp tarihi, savunma yönetimi, istihbarat çalışmaları, harp ve silahlı çatışma hukuku ve askeri sosyoloji alanlarındaki makaleler değerlendirmeye alınmaktadır. Ancak aday makalelerin günümüzdeki genel güvenlik ve strateji meselelerine temas etmesi beklenmektedir.

Güvenlik Stratejileri Dergisi Yayın İlkelerine ulaşmak için tıklayınız.

YAYIN ETİĞİ VE DEĞERLENDİRME SÜRECİ
Güvenlik Stratejileri Dergisi, bilimsel araştırma ve yayın etiğine aykırı hiçbir eylemi kabul etmemeyi ilke edinmiştir. Güvenlik Stratejileri Dergisi, çift kör-hakem değerlendirme sistemini kullanmaktadır. Mart, Haziran, Eylül ve Aralık aylarında olmak üzere yılda dört kez elektronik ortamda yayımlanmaktadır. Dergi, yayımlanan makaleler için hiçbir ücret talep etmemektedir. Güvenlik Stratejileri Dergisi’nin etik ilkeler ve yayın politikası Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından yayınlanan rehberler ve politikalar dikkate alınarak hazırlanmıştır.

Yazarlar ile İlişkiler
Yazarlar, Güvenlik Stratejileri Dergisine makale göndermekle, metinlerinin orijinal ve özgün olduğunu; ayrıca makalelerinin daha önce kısmen ya da tamamen başka bir yerde yayınlanmamış olduğunu veyahut yayın sürecinde olmadığını beyan ve taahhüt ederler. Yukarıdaki kriterler dâhil olmak üzere telif hakları ve/veya intihal gibi hukukî ve akademik kıstasları ihlal eden çalışmalar değerlendirilmeye alınmamakla birlikte, değerlendirme safhasında ihlal tespit edilenlerin süreçleri sonlandırılır.
Dergiye sunulan çalışmalar ilk olarak yukarıda belirtilen kriterler ve yayın ilkeleri doğrultusunda editörler tarafından ön incelemeden geçirilir. Kriterlere ve yayın ilkelerine uygun olmadığı tespit edilen çalışmalar iade edilerek yazarlardan düzeltme talep edilir ya da çalışmalar doğrudan reddedilir. Bu aşamadaki aday makalelere reddi, söz konusu çalışmaların derginin yayın etiğine ve ilkelerine uygun olmaması, dergi yazım kurallarına riayet edilmemesi, derginin konu kapsamı dışında yer alması ve/veya Güvenlik Stratejileri Dergisi’nde yayımlanacak akademik yeterliliğe sahip olmamasından kaynaklanır.
Güvenlik Stratejileri Dergisine yabancı dilde makale gönderen yazarlar, çalışmalarını anadili söz konusu dil olan ve alanında yetkinliği bulunan bir akademisyene “son okuma” yaptırıp bunu ibraz etmekle yükümlüdür. Son okuma yazarların talebi üzerine, son okumayı yapacak olan anadil okuyucusuna ücretini yazarın ödemesi karşılığı, Güvenlik Stratejileri Dergisi tarafından yaptırılabilir.
Dergide yayın yapmış tüm yazarlar, Güvenlik Stratejileri Dergisinin doğal hakemleri sayılmaktadır. Yayın Kurulu’nun talebi üzerine yazarlar en az bir defaya mahsus hakemlik yapmakla mükelleftirler.

Hakemler ile İlişkiler
Öninceleme aşaması olumlu sonuçlanan çalışmalar için “çift-kör hakem değerlendirme” süreci uygulanır. Çalışmalar, içeriklerine göre editörler tarafından uzmanlık alanları belirlenmiş (en az) iki hakeme gönderilir. Hakem değerlendirmelerinin birbirleriyle çelişmesi veya yetersiz bulunması halinde editörler yeni bir hakem ataması yapabilir.
Hakemlerin/editörlerin yazardan düzeltme talep etmesi halinde, yazarlar bu düzeltmeleri yerine getirmekle mükelleftir. Ancak yazarlar belirli düzeltme önerilerine katılmadıkları takdirde, makalelerini değerlendirme sürecinden çekebilecekleri gibi, katılmadıkları düzeltme önerilerine karşı kendi görüşlerini, akademik çerçeve içinde, gerekçelendirerek editörlüğe bildirebilirler. Bu hususta karar mercii, söz konusu düzeltmeyi talep eden hakeme de danışarak karar alan Editörler Kuruludur.
Hakem değerlendirme süreçleri olumlu sonuçlanan makaleler, makalelerin geliş tarihine ve kabul tarihine göre sıralanır ve nihai karar için Editörler Kurulu tarafından değerlendirmeye alınır.
Hakem değerlendirme sürecinin olumlu neticelenmesi, çalışmanın Güvenlik Stratejileri Dergisi’nde yayımlanması için yeterli değildir. Değerlendirme safhaları başarıyla tamamlanan çalışmaların dergide yayımına dair nihai karar Editörler Kuruluna aittir. Güvenlik Stratejileri Dergisi, yayımlanmayan çalışmalar için yazarlara gerekçe sunmak ile mükellef değildir.
Güvenlik Stratejileri Dergisi’ne hakem olarak davet alan akademisyenlerden ve uzmanlardan ilgili çalışma için belirlenen sürede hakemlik yapıp yapmayacağını ivedilikle bildirmeleri beklenmektedir.
Kendilerinden makale değerlendirmesi rica edilen hakemler, kendisine önerilen sivil akademik ve/veya askerî teknik konularda yetersiz olacağını düşünmeleri halinde hakemlik ricasını kabul etmemeli ve durumu bildirmelidirler.
Hakemler, Baş Editörün bilgisi ve onayı dâhilinde ilgili çalışma hususunda üçüncü şahıslardan yardım ve tavsiye alabilirler. Aksi halde, hakemlik için kendisine başvurulan çalışmayı üçüncü şahıslarla asla paylaşmamalı, konu kapsam ve içerik ile alakalı tartışmamalıdırlar.
Hakemler kendilerine değerlendirme için gönderilen çalışmaları kendi nam ve hesaplarına kullanmamalıdırlar. Hakemler, değerlendirme safhasında gördükleri fikir, bilgi, veri ve malumatları gizli tutmakla mükelleftir. Bu kurallar, hakemliği kabul etmeyen akademisyenler ve uzmanlar için de geçerlidir.
Hakemler değerlendirme safhalarında akademik kıstasları dikkate almalı, sübjektif ve yazarı doğrudan kast eden itham ve imalardan kaçınmalıdırlar. Değerlendirmeler, biçimsel düzeltmeler dışında ilgili çalışmaya katkı sağlayacak seviyede olmalıdır. Hakemler, değerlendirdikleri çalışmada fark edecekleri “Güvenlik Stratejileri Dergisi Yayın Etiği”ne tezat düşen durumları Editörler Kuruluna bildirmekle yükümlüdürler.
Güvenlik Stratejileri Dergisi Yayın Kurulu ve Editörler Kurulu, yetersiz bulduğu hakem raporlarını reddedebilir ya da raporları geri göndererek hakemlerden yeniden değerlendirme yapmasını isteyebilir.
Makaleleri değerlendiren hakemlerin bilgileri “çift-kör hakem değerlendirmesi” nedeniyle yazara gönderilen düzeltme isteklerinde ve Güvenlik Stratejileri Dergisi’nin ilgili sayısında belirtilmemektedir. Hakemlerin talebi üzerine, dergimize hakem olarak katkı sağladıklarını ibraz eden resmî bir belge verilebilir.

Açık Kaynak Beyanı:
Güvenlik Stratejileri Dergisi, açık erişime sahip bir dergidir. Bu siteden dergide yayımlanan tüm makalelerin tam metinlerine ücretsiz erişilebilir.

Makale gönderim/yayım süreçleri ücretsizdir.